Page content

Nummerplaat ruilen voor een gratis busabonnement

Nummerplaat ruilen voor een gratis busabonnement

Autonummerplaat inwisselen voor een gratis busabonnement

Als je in België je autonummerplaat inlevert, kan je daarvoor in ruil een gratis busabonnement krijgen: een DINA-abonnement

DINA = 'Dienst Inruilen Nummerplaat voor Abonnement'

In 2011 hebben volgens vervoersmaatschappij De Lijn 8.117 mensen of gezinnen hun autonummerplaat ingeleverd in ruil voor een gratis abonnement op het openbaar vervoer van De Lijn.   Dat zijn er ongeveer evenveel als in 2009 (8.197), maar minder dan in 2010 (8924), volgens woordvoerder Tom Van de Vreken. Vooral in de provincie Antwerpen werden veel nummerplaten ingeruild.

Wat krijg je bij het omruilen van je nummerplaat voor een busabonnement?

Bus vertrekt in StationDe daling ten opzichte van 2010 kan verband houden met de wijziging van de voorwaarden op 1 april van dat jaar.

Tot 1 april 2010 kreeg je in ruil voor het inleveren van een nummerplaat een gratis busabonnement van De Lijn voor een periode van drie jaar.
Sinds 1 april 2010 geldt het gratis busabonnement voor één jaar en wordt 50 procent korting gegeven op het tweede jaar.

Eén Dina-abonnement per gezin of voor ieder gezinslid?

Als de nummerplaat van de enige persoonswagen binnen het gezin wordt ingeleverd, kan men een Dina-abonnement voor alle gezinsleden aanvragen. In dat geval mag geen enkel gezinslid nog een auto ter beschikking hebben, ook geen bedrijfs- of leasingwagen.

Als men een wagen wegdoet, maar er ook nog één of meerdere andere wagens in het gezin zijn, dan mag er 1 gezinslid aangeduid worden voor het gratis busabonnement.

Hoe een gratis busabonnement (Dina) aanvragen in ruil voor je nummerplaat?

Logo van De LijnEerst moet de nummerplaat ingeleverd worden bij een DIV-kantoor.

Als je daarna van deze dienst het schrappingsbewijs van je nummerplaat ontvangen hebt, kan je pas je gratis busabonnement aanvragen. Hiervoor kan je een aanvraagformulier bekomen in een Lijnwinkel of aanvragen via de post (De Lijn - Dina - Motstraat 20 - 2800 Mechelen) of via mail (dina@delijn.be)

Je Dina-abonnement moet binnen de 6 maanden na inlevering van je nummerplaat aangevraagd zijn, daarna kan het niet meer.

Meer info vind je op de site van De Lijn, o.a. bij Veelgestelde Vragen over het Dina-abonnement

Busabonnement in ruil voor autonummerplaat - cijfergegevens

De meeste nummerplaten werden vorig jaar ingeleverd in de provincie Antwerpen (43%), gevolgd door Oost-Vlaanderen (19%), West-Vlaanderen (17%), Vlaams-Brabant (12%) en Limburg (9%). De meeste mensen die een abonnement op De Lijn kregen in ruil voor het inleveren van hun nummerplaat, waren tussen 25 en 59 jaar oud, terwijl 21 procent jonger was dan 25 en 12 procent 60-plusser.

EcoBio updates & gratis e-book
Updates in je mailbox met recente info, blogs en recepten
Wij hebben ook een hekel aan spam; je kan je eenvoudig weer afmelden

Comment Section

3 reacties op “Nummerplaat ruilen voor een gratis busabonnement


Door van vooren patrick op 11 augustus 2014

ik heb een vraag geld het nu nog als ik mijn nummerplaat binnengeef voor een gratis abonnement of is dat al verlopen


Door EcoBio op 11 augustus 2014

Volgens mij bestaat die regeling nog altijd hoor. Wel dat je maar voor 1 jaar een gratis busabonnement krijgt (en het 2e jaar nog korting).

Klik maar eens op de link van de site van De Lijn, daar vind je nog meer info (en zeker de recente info, want dit artikel is toch alweer even geleden). Bovenaan rechts in de menubalk van hun website staat ook een 'contact' knop, daar vind je terug hoe je bij De Lijn zelf contact kan nemen indien nodig.

groetjes


Door godelieve VOET op 11 augustus 2015

Wanneer een senior nu t.t.z. aug 2015 zijn nummerplaat doet schrappen krijgt hij dan ook een gratis busabonnement voor één jaar terwijl hij vanaf 2016 50€ moet betalen

Plaats een reactie


*


Phoenix WebsitePhoenix Website