Page content

Verstopte afvoer ontstoppen zonder chemische ontstopper

Verstopte afvoer ontstoppen zonder chemische ontstopper

Kan je een verstopte afvoer ontstoppen zonder chemische ontstopper?

Een verstopte afvoer is heel vervelend, komt meestal op erg ongelegen momenten en wil je dus graag zo snel mogelijk weer werkend krijgen. Natuurlijk zou je een loodgieter of ontstoppingsfirma kunnen bellen, maar vaak kan je het zelf ook wel oplossen. 

Een verstopte afvoer ontstoppen op mechanische manier

Verstopte afvoer ontstoppen - met rubberen ontstopper of baking soda en azijnJa kan proberen om de afvoer te ontstoppen met een eenvoudige ontstopper, zo’n grote rubberen zuignap op een houten steel. Deze zuignap plaats je boven het afvoerputje en door er dan wat op en neer mee te pompen, komt er door het vacuüm dat ontstaat meestal al heel wat troep los en mee naar boven. Tegenwoordig bestaan er ook iets modernere versies van deze ontstopper, met ingebouwd pompsysteem, die zijn makkelijker vacuüm te trekken.

Verder is het ook verstandig om de sifon (of zwanenhals) eens schoon te maken. Dit is vrij eenvoudig en ook nuttig om gewoon regelmatig als onderhoud te doen, zodat je vervelende geurtjes en verstopping meestal kan voorkomen. Je zet best eerst een bakje op een dweil eronder en dan schroef je hem los, helemaal schoonmaken en weer terug erop schroeven. Dit is wel een beetje een vies werkje (handschoenen komen van pas).

Een verstopte afvoer ontstoppen met Baking Soda en Azijn

Als het op de mechanische manier niet lukt om je afvoer te ontstoppen, dan kan je het met baking soda (natrium bicarbonaat) en azijn proberen (dit lukt meestal wel, tenzij er iets in vast zit wat niet kan oplossen).

Dit heb je nodig: een kopje baking soda – een kopje azijn – heet water

Hoe ga je te werk?

  • Giet eerst het kopje baking soda in het afvoerputje
  • Doe er dan voorzichtig de azijn bij – opgelet! dit gaat bruisen, schuimen en borrelen, dus hou je gezicht er zeker niet boven
  • Laat dit papje een kwartiertje inwerken
  • Giet er dan kokend water over
  • Dit is meestal wel voldoende efficiënt om de verstopping op te lossen
  • Als het hiermee nog niet verholpen is, kan je dit gerust nog eens opnieuw herhalen

Voorkomen dat je afvoer verstopt geraakt

Door een klein daarvoor gemaakt zeefje in je afvoerputje te zetten, kan je al heel wat verstoppingsleed voorkomen. Ook door regelmatig de sifon (zwanenhals) schoon te maken, kan je verstoppingen vaak voorkomen.

Comment Section

3 reacties op “Verstopte afvoer ontstoppen zonder chemische ontstopper


Door Stanny Kruitwagen op 27 juni 2015

Dit werkt echt!Door Patrick Lanove op 30 januari 2016

Heb het geprobeerd op de geschimmelde gril van het afvoerputje. De reactie van de soda en azijn werkt heel goed. Spijtig genoeg werkt het niet voor de afvoer, aangezien de verstopping zich in het gedeelte buis achter de sifon bevindt.

Plaats een reactie


*


Phoenix WebsitePhoenix Website