Volg EcoBioLiving ook op:

Page content

Groene Smoothies

Groene Smoothies

Wat zijn groene smoothies?

Smoothies kennen de meeste mensen van de fruit-smoothies die in de supermarkt verkocht worden. Maar wat zijn groene smoothies dan?

Groene smoothies worden in een blender gemixt en zijn gemaakt van groene bladgroenten, fruit en water in allerlei lekkere combinaties. Ze zijn een handige, snelle, gemakkelijke en lekkere manier om een grote portie extra van heel wat gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen.

Zijn groene smoothies lekker?

Groene smoothies zijn inderdaad meestal erg lekker. In het begin is het wel wat wennen aan de smaak en textuur ervan, maar na enkele weken begon ik ze steeds lekkerder te vinden.

Door het fruit dat je toevoegt, smaken groene smoothies meestal redelijk zoet en fruitig. In het begin kan je ook best wat meer fruit gebruiken (1/3 bladgroenten – 2/3 fruit – water) om dan geleidelijk aan te evolueren naar meer bladgroenten (2/3 bladgroenten – 1/3 fruit – water)

Als je pas gaat beginnen met groene smoothies te maken en te drinken, kan je best kiezen voor spinazie als bladgroente, dit wordt door de meeste beginnelingen wel lekker gevonden.

Hoe maak je groene smoothies?

Wat heb je nodig…

 • een blender
 • water (liefst gefilterd water of uit glazen flessen)
 • (bio) bladgroenten (hoeveel is afhankelijk van hoe groot je blender kan is – ik doe deze minstens halfvol met bladgroenten)
 • 1 of 2 porties fruit (of (blokjes) fruit uit de diepvries)
 • eventueel ijsblokjes

Spoel je bladgroenten goed schoon – doe ze in de blender – doe er water bij tot de bladgroenten goed onder water staan – blender aan zetten en even goed laten mixen – fruit er bij voegen – blender opnieuw laten mixen tot alles mooi glad is – uitschenken in een groot glas – (eventueel wat ijsblokjes erin doen – hoeft niet als je al bevroren fruit gebruikt hebt) – klaar – smakelijk!

Starters-Tips voor groene smoothies

 • Door (ook) een banaan of mango te kiezen als fruit, wordt alles beter gemengd en gebonden en krijg je een lekker romige smoothie
 • Om te beginnen kies je best voor een zacht smakende bladgroente als spinazie
 • Begin met wat minder bladgroenten en voer de verhouding pas op als je al wat aan de smaak van groene smoothies gewend bent geraakt
 • Drink er in het begin niet teveel van, want als je lichaam niet gewend is aan zoveel groenten, zou je er bij de start wat buikkrampen, dunne stoelgang, misselijkheid of hoofdpijn van kunnen krijgen. Langzaam starten dus met één glas per dag!
 • Drink je smoothie langzaam op, slokje per slokje, zodat je speeksel de tijd heeft om de gezonde ingrediënten al wat voor te verteren
 • Probeer zoveel mogelijk voor verse bio groenten en fruit te kiezen, zodat je niet ook een extra portie pesticiden en andere ongezonde dingen binnenkrijgt
 • Meng niet teveel ingrediënten door elkaar, beperk je tot 1 of 2 soorten bladgroenten en 1 of 2 soorten fruit
 • Experimenteer met verschillende soorten bladgroenten en fruit, tot je genoeg combinaties vindt die jij lekker vindt. Door te variëren krijg je ook meer allerlei verschillende soorten vitamines, mineralen en andere gezonde voedingsstoffen binnen.

Enkele recepten voor groene smoothies

Comment Section

2 reacties op “Groene Smoothies


Door Ben van de Camp op 22 augustus 2015

Hallo,
Ik wil graag beginnen met smoothies.
Ik heb nu alleen nog maar een staafmixer.
Ik heb al een beetje geprobeerd en ik denk dat het wel zal lukken.
ik wil dan ook beginnen met groene smoothies , maar ik zie eigenlijk alleen spinazie als groente , is het met bloemkool of boontjes ook te doen .
En wat doe ik met het avond eten , beetje minder of vervangen met smoothies ?
Groetjes , Ben .


Door EcoBioLiving op 23 augustus 2015

Eigenlijk kan je alle soorten bladgroenten gebruiken om groene smoothies van te maken.

Spinazie wordt meestal gebruikt om mee te beginnen omdat dit door de meeste mensen iets lekkerder gevonden wordt dan andere bladgroenten. Peterselie gebruiken wij ook heel vaak, is heel lekker met ananas.
Maar je kan ook gewoon sla erin doen als je die wel voorhanden hebt en dan misschien om te starten iets meer fruit erbij om de smaak wat lekkerder te krijgen.

Als je nog nooit groene smoothies gedronken hebt, zou ik met een kleine portie (of enkele slokjes maar) beginnen. Als voorgerechtje dan misschien voor je avondeten. Of een uurtje voor het ontbijt is ook heel erg gezond.

Wij hebben ook ooit al een staafmixer gebruikt op vakantie (daar hadden we ook geen blender), dat lukt inderdaad ook wel hoor, zeker als je en iets grotere hoeveelheid maakt (je zou een deel in kleine porties kunnen invriezen) of als je een hoge smalle pot hebt is het nog iets makkelijker.

Plaats een reactie


*


Hierover schrijven we bij EcoBioLiving:

Phoenix WebsitePhoenix Website