Volg EcoBioLiving ook op:

Page content

Maca – Macapoeder

Maca – Macapoeder

Superfood Maca

Maca is familie van de knolgewassen en bezit unieke eigenschappen: het verbetert het geheugen, vermindert bloedarmoede en stimuleert het libido.

Maca is een adaptogeen, wat wil zeggen dat het weer in balans brengt wat uit balans is. Maca helpt om een gezonde natuurlijke balans in het menselijk lichaam te bereiken en te bewaren.

Tot de voornaamste eigenschappen die aan maca worden toegeschreven doorheen de traditie van de Andes, behoren zijn positieve gevolgen voor de vruchtbaarheid, zowel voor man als vrouw, omdat het eigenschappen heeft die de hormoonbalans in je lichaam weer in evenwicht proberen te brengen.

Waar komt maca vandaan?

Maca komt uit het Andesgebergte in Peru. De plant groeit in het onherbergzame gebied op 3.000 tot 4.500 meter boven de zeespiegel. De Andesindianen zien deze zoete, iets pittige gedroogde macawotel als een delicatesse.

Macawortel heeft een hoge voedingswaarde: het bevat veel mineralen (calcium, potassium, ijzer, magnesium, fosfor, zink), sterolen (zes in aantal), en minstens twintig essentiële vetzuren, lidpiden, vezels, carbohydraten, proteïne en aminozuren.

Hoe smaakt maca?

Zelf vind ik macapoeder heel erg lekker, één van de lekkerste superfoods die je in poedervorm kan gebruiken. En het ruikt ook heel erg lekker. Een smaak en geur is moeilijk precies te omschrijven, maar volgens mij heeft het iets wat doet denken aan een mengeling van speculaas-noten-moka, het ruikt en smaakt in ieder geval een beetje zoet ook.

Wel opletten dat je er niet teveel van gaat gebruiken, want dan is het echt niet meer lekker en gaat het zelfs wat bitter smaken.

Waar kan je maca kopen?

Maca koop je gewoonlijk voorverpakt en in poedervorm. In gewone winkels heb ik nog geen macapoeder gevonden, soms wel in bio-winkeltjes of natuurwinkels. Maar online kan je het ook wel al in heel wat webshops vinden.

Ik bestel het vaak samen met o.a. cacaopoeder en Himalayazout of met enkele voedingssupplementen bij iHerb (als je de eerste keer bestelt, kan je de couponcode BAL356 gebruiken om korting te krijgen)

Hoe gebruik je maca?

Maca poeder kan goed gebruikt worden in smoothies, milkshakes, ijsjes, cakes, sappen, chai thee of bakrecepten. Hier wordt het ook vaak met havermout gebruikt of in chia pudding.

Recept – ideetjes om Maca te gebruiken:

Blender-ijs van bevroren bananen en maca

Havervlokken met maca en cacao in plantaardige melk

Superfood Smoothie – Chocolade Milkshake

De Macaplant

De Maca plant lijkt qua vorm wat op een grote radijs en qua kleur op een aardappel. De maca plant  is vrijwel  de enige  plant die op zo’n grote hoogte kan blijven overleven doordat ze sterk genoeg is om zowel ’s nachts de enorme koude als overdag de grote hitte van de brandende zon te trotseren.

De naam maca komt van de samenstelling van de quechuaanse woorden “MA”, dat ‘verbouwd op de berg’ betekent en ‘CA’ dat zeer sterk betekent.

Waarom is Maca zo gezond?

Maca bevat onder meer grote hoeveelheden aminozuren, ijzer en calcium, linoleenzuren, palmitinezuren, oliezuren en in de categorie van ondergeschikte metabolieten, esters (sterolen) en alkaloïden.

Volgens de geschiedenis en tradities van de Andes worden er aan maca belangrijke eigenschappen toegeschreven, zoals zijn positieve gevolgen voor de vruchtbaarheid voor man en vrouw. Het is een afrodisiacum, en maca is eveneens zeer efficiënt tegen de impotentie.

Bovendien werkt Maca preventief tegen kanker, hetgeen door glucosine en isothiocyanate benzyle kan verklaard worden.

Enerzijds wordt Maca traditioneel tegen de ongemakken tijdens de menstruatie en de menopauze voorgeschreven. Anderzijds wordt zij als een algemeen versterkend middel erkend.

Oorspronkelijk werd maca in Peru gebruikt voor allerlei soorten gezondheidsproblemen en de verbetering daarvan, zoals o.a. meer energie, lichamelijk en emotioneel welbevinden, mentale helderheid en geheugen, stress, fysieke conditie en reflexen, spieren, groeikracht, uithoudingsvermogen, verjonging, zachte huid, gezonde botten, pijn, hoofdpijn, hormoonbalans, menopauze en opvliegers, pms en stemmingswisselingen, libido, seksuele gezondheid, bloedarmoede, slaapproblemen, bloeddruk, cholesterol, immuunsysteem.

Indianenvrouwen beginnen op driejarige leeftijd met het eten van deze wortel. Zij gebruiken het kruid al eeuwenlang om hormoongerelateerde aandoeningen te verminderen. Overgangsproblemen, sexuele problemen, vruchtbaarheidsproblemen en storingen aan de bijnierfuncties zouden bij regelmatige consumptie verminderen.

  Comment Section

  5 reacties op “Maca – Macapoeder


  Door Bayla Moon op 11 april 2013

  Heb vandaag mijn eerste pot Maca poeder gescoord bij de natuurwinkel in Noord, morgen gaan we beginnen met maca in de dagelijkse smoothie!


  Door Bayla Moon op 11 april 2013

  Je mag er echter niet meer van nemen dan aangegeven staat, als je teveel ervan gebruikt dan bestaat er kans op een vergrote schildklier.


  Door Elisabeth op 2 september 2013

  Net Biologische Maca poeder besteld. Ik heb veel baat bij de Maca ivm overgangsklachten (die veel te vroeg kwamen)
  Eerst Maca capsules gebruikt, maar het is natuurlijk veel beter om de Maca poeder aan een gezonde smoothie toe te voegen. Trouwens ook veel voordeliger!


  Door david op 25 januari 2014

  Voor mij onbegrijpelijk dat er mensen zijn die maca poeder als heel lekker omschrijven. Mijn ervaring met maca poeder is dat je een shake moet maken met veel zoet fruit om de enorm bittere smaak een beetje te maskeren. Zijn er soms verschillende soorten maca met verschillende smaken?


  Door EcoBio op 28 januari 2014

  Er zijn inderdaad verschillende soorten maca, de gele (van de gele macawortel) is de meest bekende (die smaakt wat zoet en ‘karamel-achtig’ vind ik).

  Mijn eigen favoriet is die waarvan hierboven een foto staat, dat is een mengeling van verschillende soorten macapoeder; deze is wel ook geconcentreerd, dus je gebruikt er veel minder van dan van de gewone (en kan me ook wel voorstellen dat de smaak minder goed wordt als je er teveel van zou gebruiken)

  Plaats een reactie


  *


  Phoenix WebsitePhoenix Website