Volg EcoBioLiving ook op:

Page content

Quinoa

Quinoa

Wat is Quinoa?

Quinoa lijkt een soort graan te zijn (en wordt ook vaak als graan gebruikt in de keuken) maar is technisch gezien geen graansoort, maar wel een zaadsoort, het zaad van de Ganzenvoet-plant. Men noemt het ook wel eens een ‘pseudo-graan’.

Deze planten groeien in Zuid-Amerika (Peru, Colombia, …)

Quinoa is glutenvrij en bevat naast koolhydraten ook relatief veel eiwitten.
Het is eveneens een goede bron van ijzer, B-vitamines, zink, koper, magnesium, fosfor.

Vooral bij vegetariërs zijn deze lekkere zaden al langer bekend, als superfood of als ‘supergraan’ wegens het hoge eiwitgehalte (16,2%). De eiwitten in quinoa zijn bovendien van erg goede kwaliteit, want ze hebben een bijna ideale samenstelling van aminozuren (= de bouwstoffen van eiwitten).
Quinoa bevat immers 9 aminozuren, waarvan 8 essentiële aminozuren die het menselijk lichaam niet zelf kan aanmaken.

Hoe kan je Quinoa gebruiken en klaarmaken?

Het is belangrijk dat je de zaadjes eerst even goed afspoelt met water, want op de quinoa-zaden zit een natuurlijke beschermende stof (Saponin), die de plant beschermt tegen ongedierte en insecten. Door deze natuurlijke bescherming moeten er geen andere bestrijdingsmiddelen ingezet worden en is de plant dus bijna altijd biologisch geteeld. Maar deze beschermstof moet je dus best wel eerst goed afspoelen voor je de quinoa gaat koken en klaarmaken. Ik doe dit altijd in een zeef onder de stromende kraan, dat lukt het best.

Quinoa wordt gekookt in twee keer z’n hoeveelheid water; dus voor 1 kopje quinoa, voeg je 2 kopjes water toe (liefst gefilterd of uit een glazen fles)

Wij gebruiken quinoa het vaakst als ontbijt, maar soms ook als vieruurtje of avondhap. Je kan de warme zaden ook gewoon bij de warme maaltijd gebruikt worden, maar dit doen wij eigenlijk zelden omdat we voor de warme maaltijden al genoeg lekkere alternatieven hebben (zoals bijvoorbeeld Gierst, rijst, aardappelen, bataat, …)

Elders op dit blog worden regelmatig recepten en maaltijd-ideeën gepost, daar zullen ook onze favoriete quinoa-recepten tussen belanden.

Waar kan je Quinoa kopen?

Wij kopen onze quinoa (zowel de gewone gele als de rode variant) meestal in de bio-boerderijwinkel van De Wroeter, daar verkopen ze heel wat bio-producten (zaden, granen, meel, …) van het merk Vajra.

Onlangs kocht ik ook een pakje bij de bio-afdeling van Carrefour-Planet (een grotere versie van Carrefour winkel), maar toen ik er een volgende keer weer wilde meenemen, was er geen (ze hebben daar nog niet zo heel veel in voorraad van hun aanbod in bio-producten)

Ook online zijn er heel wat webshops te vinden waar ze deze superzaden verkopen…

    Comment Section

    0 reacties op “Quinoa

    Plaats een reactie


    *


    Phoenix WebsitePhoenix Website