Volg EcoBioLiving ook op:

Page content

Rode Bieten

Rode Bieten

Rode Bieten behoren  tot de categorie superfood groenten. Ze zijn niet alleen rijk aan gezonde voedingsstoffen en vezels, maar bevatten ook een goede dosis antioxidanten en andere fytochemicaliën.

Verse rode bietjes kan je zeker 2 weken bewaren (in de koelkast) en als je er geen verse voorhanden hebt, dan worden ze tegenwoordig ook voorgekookt (en vacuüm verpakt) verkocht in de koelafdeling van de biowinkel of supermarkt

Je kan bietjes rauw geraspt eten (met wat olijfolie erover) samen met wat sla of wij mengen ze ook vaak met geraspte wortelen. Of je kan ze kort beetgaar koken of stoven, of zelfs roosteren in de oven.

Als je veel rode biet eet, kan het gebeuren dat je urine roze of zelfs rood gaat kleuren. Daar moet je je geen zorgen over maken, dat komt gewoon door de rode kleurpigmenten die erin zitten. (hetzelfde geldt ook voor de stoelgang, maar dat ziet er minder alarmerend uit voor de meeste mensen)

Gezonde eigenschappen van Rode Biet

 • Rode bieten zijn rijk aan magnesium, kalium, foliumzuur, vezels, …
 • Het rode pigment bevat antioxidanten (betalaïne) die het risico op hartklachten verkleinen en je lichaam beschermen door schade van vrije radicalen
 • Rode bietjes bevatten betaïne; dit beschermt tegen hart- en vaatziekten, helpt je spijsvertering en verbetert je stofwisseling
 • Door de aanwezigheid van foliumzuur beschermen ze tijdens de zwangerschap tegen spina bifida (open ruggetje)
 • Rode bieten helpen je cholesterol verlagen (tot wel 40% minder als je dagelijks een kleine portie bietjes eet)

Hoe rode bieten klaarmaken

Rode bieten kan je op veel manieren verwerken tot lekkere gerechten. Je kan ze koken, in de oven bereiden, rauw eten, … of ze verwerken in andere recepten.

Bovendien is niet alleen de wortelknol van de rode biet eetbaar en gezond. Ook de andere delen van de plant (steeltjes en bietenblad) zijn eetbaar, gezond én lekker.

Enkele recepten met rode biet die wij graag/vaak maken:

Blokjes rode biet in de oven

Rauwkost slaatje van rode biet – met wortel, appel en notenvinaigrette

Chia pudding van (rauwe) Rode Bieten smoothie

Brownies met rode bietjes

Rode biet recept idee totaal: knol, steel, bietenblad

 

  Comment Section

  11 reacties op “Rode Bieten  Door Eco-Bio op 30 april 2013

  Inderdaad ook erg lekker ja, dit doen we niet zo vaak eigenlijk, alleen heel soms in de winter eens…


  Door Rieneke op 3 april 2013

  Ik doe ze iedere daag rauw in mijn smoothie


  Door Eco-Bio op 30 april 2013

  In een smoothie heb ik ze nog nooit gedaan… moet ik dringend ook eens proberen :-) want de dochters zijn toch niet supergek op rode bietjes, af en toe in de smoothie zou dan misschien kunnen helpen om er wat vaker een kleine portie van binnen te krijgen.
  Dankjewel voor de tip!


  Door trees op 31 oktober 2013

  Van Morgen op radio 1 werd verteld dat te veel rode biet kankerverwekkend zou zijn …
  ik dacht juist het omgekeerde !


  Door EcoBio op 2 november 2013

  Tja, maar daar hadden ze het over topsporters die grote hoeveelheden sterk geconcentreerd bietensap gebruiken als ‘doping’ (en dan in combinatie met rood vlees of vis)… dat is heel wat anders dan normaal gebruik als voedingsmiddel he


  Door Limara op 5 september 2014

  Ik vind het zelf niet zo lekker als het gekookt is .
  Maar vindt het wel lekker met sla en komkommer en tomaat en wat zout en azijn en en wat peper dat is 1.
  En het is ook lekker als je het in de machine doet met sinasapelsap en wat suiker dus als drinken ook gezond voor een energie drankje voor de dag en zeker als je kinderen hebt …!!


  Door dora op 3 november 2015

  Ik drink nu elke morgen een glas vanaf ik te horen kreeg dat ik borstkanker had . Na operatie bleek het zelfs verkleind te zijn .


  Door dora op 3 november 2015

  Ik drink nu elke morgen een glas rode bietesap van ik te horen kreeg dat ik borstkanker heb . Na operatie was het zelfs kleiner dan de eerste meeting . En voel me sterk .


  Door hans op 11 november 2015

  super gezond helpt mijn cholesterol te verlagen


  Door Maria op 25 januari 2016

  Hallo, Mijn man heeft prostaatkanker met kleine uitzaaiingen, we vernamen dat rode bietensap zou helpen, hier lees ik dat het goed is, hoeveel zou hij daar best van drinken ?

  Plaats een reactie


  *


  Phoenix WebsitePhoenix Website