Wecken is een bewaarmethode voor voedsel die al heel lang bekend is en toegepast wordt. Rond 1900 werden de Duitse Weck-fabrieken (producent van weckbokalen) opgericht.
Met wecken wordt verwezen naar het bewaren of conserveren van voedsel in glazen bokalen of flessen. Door het voedsel in glazen potten te wecken ontstaat er in de pot een vacuüm en dit zorgt ervoor dat je deze voedingsmiddelen heel lang kan bewaren, zelfs jaren later zijn ze nog bruikbaar.
Wecken wordt ook wel eens gewoon ‘voedsel inmaken’ genoemd.
Welke voedingsmiddelen kan je wecken?
Eigenlijk kan bijna alles geweckt worden, alles wat je vooraf kan bereiden en dan in een pot kan doen om te bewaren… o.a. fruit, tomatensaus (of tomatenpuree), groenten, soep, maaltijden, brood, cake, vlees, vis, …
Wat heb je nodig om te wecken?
- weckpotten (bokalen) of weckflessen
> online vind je heel veel verschillende maten en merken weckbokalen bij Bol.com - bijhorend glazen deksel
- rubberen ring, de weckring
- klemmetjes (of beugels) om de deksels tijdens het wecken vast te zetten
- een vultrechter is ook wel handig om je potten zonder knoeien te vullen
- een weckpotten-tang (om de hete bokalen uit de kookpot of weckketel te halen)
- een (elektrische) weckketel of een grote kookpot
- een rooster om op de bodem van je kookpot of weck-ketel te leggen (een theedoek kan ook eventueel)
- een kookthermometer
- etiketten zijn ook wel handig om je weckpotten te labelen zodat je nog weet wat er precies in zit
- soda om je weckpotten te reinigen

Hoe moet je wecken?
- Zorg er vooraf voor dat je genoeg vrije ruimte hebt en dat je werkblad en aanrecht goed schoongemaakt zijn.
- Was de weckpotten in een sopje van warm water met soda om ze goed proper te krijgen en kook ze daarna samen met de deksels en rubberen ringen in een grote pot met water om ze te steriliseren. Laat ze dan uitlekken op een schone theedoek terwijl je het voedsel gaat voorbereiden.
- Voedingsmiddelen die je wil wekken klaarmaken (of voorbereiden).
- Dan kan je de bokalen of flessen gaan vullen ermee. Probeer om zo weinig mogelijk lucht in de bokaal te laten onder of tussen de voeding. Een vultrechter is ook wel handig om niet teveel te knoeien; de rand van je potten moet in ieder geval helemaal schoon blijven (eventueel dus goed afvegen na het vullen)
- Hierna leg je de rubberen weckring op de rand van de pot en daar het glazen deksel bovenop. Dit maak je dan vast met de klemmetjes of zet je vast met de metalen beugel.
- Plaats dan de weckpotten in de weckketel en vul aan met water tot de potten net onder staan. Het water in de weckketel kan best ongeveer dezelfde temperatuur hebben als de voedingsmiddelen die je erin zet.
- Nu wordt het water tot (bijna) kookpunt opgewarmd. De wecktemperatuur en de tijd die het wecken nodig heeft, is afhankelijk van de voedingsmiddelen die je wil wecken. (kijk daarvoor in het recept of boekje bij je weckketel) Hierdoor gaat de lucht uit de bokaal ontsnappen en ontstaat er uiteindelijk een vacuüm.
- Op het einde van de wecktijd haal je de bokalen met een weckpottang uit de hete weckpot en zet je ze voorzichtig op een handdoek op het aanrecht of op tafel om af te koelen.
- Als de potten afgekoeld zijn, kunnen de klemmetjes of beugels eraf gedaan worden. Door het vacuüm zitten ze dan stevig dicht. Als je een sissend geluid hoort of als de deksels loskomen, dan is er iets misgegaan en moet je het wecken over doen (of de inhoud snel opgebruiken als het maar om een enkele pot gaat).
- De inhoud van deze weckpotten kan nu lange tijd bewaard blijven zonder bederven. Bewaar je potten best op een koele donkere plaats en zeker buiten bereik van direct zonlicht of een warmtebron.
- Als je de inhoud van een weckpot wil gebruiken, kan je het deksel eraf halen door aan het lipje van de weckring te trekken. Daardoor zal het vacuüm verbroken worden en zal het deksel los komen te zitten.
Interessante boeken over inmaken & wecken:
- Handboek Inmaken & Bewaren
> De beste recepten en bereidingen
> auteur: Petra Casparek - Compleet Handboek Inmaken en Bewaren
> De beste methoden voor het conserveren van groenten, fruit en kruiden
> auteurs: Anna Spreng – Margrit Buhler - Weck-Inmaakboek