Page content

Particuliere windmolen wordt steeds populairder

Mensen zijn tegenwoordig steeds meer op zoek naar manieren om te kunnen besparen op hun energiefactuur.

En sinds een tijdje komt dan ook meer en meer wind-energie als mogelijk alternatief opduiken.

Info-vraag stijgt bij aanbieders van kleine windmolens

Aqua Solar – Geel

Aqua Solar is een installateur van traditionele windmolens met wieken. Zij krijgen jaarlijks honderden aanvragen, maar toch kunnen ze er maar een dozijn per jaar ook écht leveren. Want helaas weigeren de meeste gemeenten nog steeds een vergunning af te leveren voor particuliere windmolens, vanwege de vrees voor buurthinder.

Maes Totaalprojecten – Genk

Begin februari kwam er bij Maes Totaalprojecten een nieuw type windmolen – een kleine verticale windturbine. In de zes weken die volgden, kregen ze wel 600 mails van geïnteresseerde kandidaat-kopers. Ongeveer één derde daarvan is afkomstig van kmo’s, maar het merendeel komt toch van particulieren die informeren om voor zichzelf een kleine privé windmolen te bestellen.

De belangstelling is dus groot, waarschijnlijk ook omdat er voor dit type windmolen iets makkelijker een vergunning bekomen kan worden. Door zijn vorm maakt deze windmolen niet meer schaduw dan een boom en zijn geluidsniveau is minder dan 20 decibel, daardoor blijft de eventuele last voor de buren erg beperkt.

Strenge regels voor vergunning particuliere windmolens

Verticale windmolen voor particulieren - windenergie

Volgens de Vlaamse Energieregulator VREG zijn er nog maar 13 particuliere windmolens geregistreerd. Dit komt wellicht doordat het zo moeilijk is om een vergunning ervoor vast te krijgen. De Vlaamse reglementering is dan ook bijzonder streng, wat op veel onbegrip stoot bij voorstanders van windenergie.

Richtlijnen voor bouwvergunning voor kleine windturbines

Voor het beoordelen van de stedenbouwkundige vergunningsaanvragen werd via een omzendbrief een kader met beoordelingscriteria vastgelegd. Dit beoordelingskader is enkel richtinggevend; de lokale overheden kunnen dit zelf nog aanvullen met eigen en meer verfijnde criteria.

Men houdt vooral rekening met volgende criteria:

  • de wijze waarop de windturbine ruimtelijk geïntegreerd is in de omgeving
  • het geluid dat veroorzaakt wordt door de windmolen (akoestische hinder)
  • de slagschaduw die ontstaat door de plaatsing van de molen
  • de veiligheid.

Rendabiliteit van een particuliere windmolen

Doordat de energieprijzen maar blijven stijgen, zal windenergie volgens experts binnenkort zeker rendabel gaan worden. Een goede particuliere windmolen kost nu ongeveer 16.000 euro. De overheid reikt groenestroomcertificaten uit van 90 euro per 1000kWh die geproduceerd wordt (en dit gedurende 10 jaar).

Dit zou dus op termijn een mogelijke oplossing kunnen bieden, bijvoorbeeld voor mensen die geen zonnepanelen kunnen plaatsen.

Een alternatief voor de particuliere windmolens is de gezamenlijk aankoop van een grote windturbine (bijvoorbeeld via Ecopower). Deze consortiums plaatsen grote performante windmolens in landelijk gebied met een ideale ligging wat de wind betreft. Zo heb je alle voordelen van windenergie zonder de nadelen tegen een betaalbare prijs.

Waar staan de particuliere windmolens met vergunning?

In november 2011 was er hier bij EcoBioLiving ook al een blogbericht over de eerste vergunning die de stad Hasselt afleverde voor de Kleinschalige windmolen op het dak van Officenter.

In februari 2011 kwamen de broers Szewczykowski uit Beverst (Bilzen) al in het nieuws na het plaatsen van een verticale windmolen op het dak van hun ouderlijk huis.

Enkele jaren geleden (2008) werd er al een vergunning afgeleverd voor een kleine privé-windmolen in Ham.

Comment Section

4 reacties op “Particuliere windmolen wordt steeds populairder


Door Engels Patricia op 29 november 2012

mijn verwarming is aangesloten op electriciteit
(nog geen aardgas in onze straat en bij het bouwen kostelijke regels voor mazouttank)
electrische verwaring laadt ’s nachts op
zonnepanelen kunnen hier dus niet helpen
maar zou ik met windenergie niet wat kunnen uitsparen ?
is plaatsing mogelijk in regio Aalst ?


Door Verelst Ingrid op 7 januari 2013

Hallo, Ook wij zijn al lang op zoek naar een alternatief voor ons groot verbruik.
Radeloos op zoek naar enkele andere mogelijkheden hoop ik dat u ook ons een antwoordt kan geven.
Wij zijn een boerderij met een zelfverwerking aan, en ons verbruik aan electriciteit stijgt per jaar, met als gevolg dat wij dikwijls een overbelasting hebben. Kan er ook een windmolen partikulier geplaatst worden voor een verbruik van 96000 kwh op jaarbasis.
Contacteer ons.


Door Eco-Bio op 9 januari 2013

Best kunnen jullie rechtstreeks contact opnemen met een installateur.

Van de bedrijven (Maes Totaalprojecten & Aqua Solar) die in dit bericht hierboven vernoemd worden, staan er klikbare linkjes naar hun website in het bericht (in het groen), waar je hun contactgegevens en heel wat meer info kan terugvinden.

Ik probeer jullie vragen wel ook door te mailen naar hen, maar ik denk dat je sneller antwoord krijgt door zelf rechtstreeks contact op te nemen.

Groeten en veel succes!


Door Eduardo op 25 november 2016

Kijk eens op http://www.newwind.fr in volle ontwikkeling!!! Ziet er dan ook nog mooi uit.
Spijtig van het prijskaartje, mocht dat zakken naar 5000 euro dan zouden er zeer veel mensen dit kopen. Enfin ik in ieder geval al en ken al verschillende mensen die dit ook zouden doen

Plaats een reactie


*


Phoenix WebsitePhoenix Website