Page content

article content

Suikervervangers… welke zijn gezonder?

Suiker is heel erg ongezond, daar zijn de meeste mensen al wel van overtuigd. En gewone geraffineerde suiker zou je best helemaal niet gebruiken als je gezond wil worden of blijven.

Maar wat kan je dan wel gebruiken als je toch eens iets zoets wil klaarmaken? Wat kan je in de plaats van suiker gebruiken?  

In ieder geval al geen kunstmatige zoetstoffen… want die zijn mogelijk nog schadelijker dan geraffineerde suiker. Of toch zeker minstens even slecht voor je gezondheid.

5 meer natuurlijke suikervervangers:

Mogelijke natuurlijkere alternatieven voor suiker, die (als je ze beperkt gebruikt) minder schadelijk zijn voor je lichaam…

Dadels

Dadels - natuurlijk zoetmiddelIedereen die wel eens dadels geproefd heeft, zal wel weten dat ze heel erg zoet zijn.

Rozijnen zijn ook erg zoet (en gebruikten wij ook wel eens als zoetmiddel), maar dadels hebben daarnaast ook nog een erg hoog vezelgehalte en bevatten veel potassium en een hele resem andere vitamines en mineralen.

Hun voedingswaarde is dus hoger dan ander gedroogd fruit of andere zoetmiddelen. De vezels in dadels vertragen bovendien de suikeropname en zorgen er voor dat je bloedsuiker niet zo erg gaat stijgen na het eten ervan.

Kokosbloesemsuiker

suiker in potjeOngeraffineerde biologische kokosbloesemsuiker is een handige vervanger voor suiker als je graag iets met ongeveer dezelfde structuur als witte suiker of rietsuiker wil. Deze is wel iets zoeter meestal, dus je gaat er wat minder van moeten gebruiken.

Kokosbloesemsuiker bevat veel potassium, elektrolyten en andere gezonde voedingstoffen.

Best wel slechts af en toe eens gebruiken…

Ahornsiroop (esdoorn) – Maple syrup

ahorn- of esdoornsiroop als suikervervanger - maplesyrupAhornsiroop – Esdoorn siroop – Maple syrup… als je in de biowinkel rondkijkt zie je dat deze namen wat door elkaar gebruikt worden, afhankelijk van het merk/de producent.

Ahornsiroop is ook een natuurlijke vervanger voor suiker die wij soms gebruiken. Deze is vooral ook wel eens handig in gebruik omdat het in vloeibare vorm is.

Ahornsiroop bevat wel 24 verschillende soorten antioxidanten. Deze bestrijden de schadelijke werking van vrije radicalen in je lichaam.

Honing (rauw, koud geslingerd en liefst ook nog lokaal)

honing-pot-vloeibaar - natuurlijke suikervervangersAls er in de buurt een goede imker te vinden is waar je verse rauwe (dus koud geslingerde) bio honing kan kopen, dan is dat de allerbeste keuze. Maar ook in bio of natuurwinkels vind je altijd wel enkele soorten pure rauwe honing van goede kwaliteit. Wel goed de etiketten lezen, want uiteraard is niet al de bio honing ook koud geslingerde honing.

Goede honing bevat behalve ‘suikers’ ook nog heel wat andere gezonde bestanddelen waar je lichaam wat mee kan (o.a. antioxidanten, aminozuren, elektrolyten).

Lokaal verkregen honing zou ook helpen om allergie symptomen (hooikoorts) te bestrijden. Doordat het lokale pollen als oorsprong heeft… op den duur zou dat dan voor een soort natuurlijke immunisatie zorgen.

Maar uiteraard moet je ook met goede honing spaarzaam omgaan, het blijven immers suikers.

Stevia – plantje

Stevia (groen plantje) - natuurlijke suikervervangerStevia hoort ook nog in dit rijtje met meer natuurlijke suikervervangers of gezondere zoetmiddelen.

Er worden tegenwoordig heel wat stevia-zoetmiddelen verkocht, die helaas meestal allesbehalve gezond zijn.

Eigenlijk zou je idealiter stevia-zoetmiddel moeten gebruiken dat enkel het groene steviablad bevat. Of blaadjes van een echt plantje, dat is nog beter.

Eventueel kan je ook nog kiezen voor een soort die gemaakt is van alleen het gemalen blad en waar dan een extract van gemaakt is.

De meeste andere soorten kan je best niet gebruiken omdat ze zodanig bewerkt zijn en er bovendien andere chemische bestanddelen aan toegevoegd zijn dat ze echt niet meer gezond zijn.

Doordat er in stevia helemaal geen suiker zit, zou je kunnen denken dat je het dan wel onbeperkt kan gebruiken zonder je gezondheid te schaden. Maar dit klopt helemaal niet… door de zoete smaak breng je je lichaam in de war en gaat het toch deels reageren alsof je wel suiker gegeten hebt. Zodat ook dan je hormonen ontregeld geraken.

Comment Section

0 reacties op “Suikervervangers… welke zijn gezonder?

Plaats een reactie


*


Hierover schrijven we bij EcoBioLiving: