Page content

Permacultuur – naar introductie over jaaropleiding

Permacultuur – naar introductie over jaaropleiding

Vandaag was er op Kasteel Nieuwenhoven (in Sint-Truiden) een introductielezing over de uitgangspunten en basisprincipes van permacultuur. Dit als intro voor de geïnteresseerden die de jaaropleiding zouden willen gaan volgen.

In 2008 werd door Permacultuur School Nederland voor het eerst een volledige jaartraining in België georganiseerd en ook dit jaar start er eind september weer opnieuw een jaaropleiding. Cursisten worden elke maand (8 keer in totaal) tijdens een blok van 2 dagen na elkaar ondergedompeld in het permacultuur gebeuren. 

Aankomt op Kasteel Nieuwenhoven

De introductie zou om 14u starten en ik was er maar net op tijd, want er was wat omleiding in de buurt door wegenwerken, zodat het toch nog wat zoeken en rondrijden was om bij Kasteel Nieuwenhoven uit te komen.

De kleine parking die aan de ingang voorzien is, leek al redelijk vol te staan, achteraan toch nog net een plaatsje kunnen vinden.

Bij het kasteel zelf, op de binnenkoer of op de ramen/deuren… nergens was iets te zien over deze introductielezing. Er stond ook geen enkele deur open en er was buiten niemand te zien om even te vragen waar je moest zijn. Ik begon al even te denken dat ik op de verkeerde plek aanbeland was, maar gelukkig kwam Taco (de lesgever – had ik op de website al gezien) er ook net aan gehaast en die wist wel waar hij moest zijn :-)

Ook bij het binnenkomen vond ik het wat vreemd dat de dame die de ontvangst verzorgde zelfs geen ‘hallo’ zei, ze begroette wel Taco en begon verder met hem te praten, maar tegen mij helemaal niks, zelfs niet toen Taco tegen haar zei dat ik één van de deelnemers was, raar toch… ook de mensen die net daarna binnenkwamen werden totaal genegeerd (lag dus niet aan mij, oef).

Er werd nog een tiental minuutjes gewacht op enkele laatkomers – en raar maar waar, ook toen was het bijna griezelig stil in het lokaal – eigenlijk had ik verwacht in een gezellige (en open) groep terecht te komen, met mensen die allemaal nogal sociaal zijn en snel contact leggen, zeker met gelijkgestemden… dus dit was toch een redelijk bevreemdende ervaring.

Introductie en rondleiding door de Permacultuur Tuin

Na een korte inleiding over permacultuur binnen in het lokaal, gingen we naar buiten om de rest van de uitleg al wandelend door de permacultuurtuin ‘Samenland’ te horen te krijgen, zodat we alles wat Taco vertelde ook direct in de praktijk konden zien. Dit was allemaal erg interessant om te zien en horen, zodat deze anderhalf uur durende rondleiding echt wel heel snel voorbij vloog.

Deze permacultuur tuin van Kasteel Nieuwenhoven zag er toch erg anders uit dan wat ik er mij altijd al bij voorgesteld had a.d.h.v. foto’s en filmpjes op internet (het was de eerste keer dat ik echt een permacultuurtuin bezocht, moet ik bekennen – komt dus op de planning te staan om andere tuinen te gaan bezichtigen).

Afsluiting van de infonamiddag permacultuurKasteel Nieuwenhoven - introductielezing over jaaropleiding Permacultuur

Na de leerrijke rondleiding door de grote tuin, keerden we nog even terug naar het lokaal om af te sluiten. Er werd nog kort iets verteld over de jaaropleiding, wanneer de cursusdata zijn, wat het allemaal kost, welke onderwerpen er aan bod gaan komen, enz.

En wie nog vragen had over de cursus mocht deze uiteraard nu ook nog stellen.

Comment Section

0 reacties op “Permacultuur – naar introductie over jaaropleiding

Plaats een reactie


*


Phoenix WebsitePhoenix Website