Boerenkool is een typische wintergroente die al ruim 2000 jaar als groente bekend is bij ons.
Boerenkool wordt ook wel eens Krulkool, Palmkool of Groene Bladerkool genoemd – in het Engels zegt men Kale, de Fransen noemen het Chou Frisé.
Dit is één van de wintergroenten die zeer winterhard is, boerenkool verdraagt temperaturen tot -15°C. Daardoor kan je de bladeren van de boerenkool nog ver in de winterperiode blijven oogsten voor een gezonde portie verse groenten op je bord, rechtstreeks uit de moestuin.
Bovendien is dit een heel voedzame groente die heel wat goede eigenschappen en gezonde bestanddelen bevat, zodat het zeker een goed idee is om eens wat vaker deze wintergroente op het menu te zetten.
Waarom boerenkool zo gezond is…
– bevat veel vezels
Door de vele vezels die boerenkool bevat, bevordert deze groente de vertering en darmtransit. De vezels zorgen er ook voor dat de koolhydraten die je erbij eet trager opgenomen worden, zodat een bloedsuikerpiek vermeden wordt.
– zit boordevol antioxidanten
Antioxidanten zijn goed tegen de veroudering en helpen mee om kanker te voorkomen.
– heeft een ontstekingsremmende werking
Door de hoeveelheid omega-3-vetten in boerenkool, draagt deze bij aan het tegengaan van o.a. artritis, astma en auto-immuunziekten.
– helpt bij de preventie tegen hart- en vaatziekten
Boerenkool eten kan helpen om je cholesterol te verlagen.
– is een goede hulp bij detoxen – ontgiften
Het bevat veel vezels en zwavel, wat beiden bijdraagt aan het detox-proces van je lichaam en het gezond houden van je lever.
– is rijk aan ijzer
IJzer is een onmisbaar mineraal voor ons lichaam; het helpt bij de vorming van hemoglobine en enzymen, zorgt voor het transport van zuurstof naar alle delen van het lichaam, bevordert de groei van cellen, helpt de lever beter te werken, enz.
– bevat veel calcium
Calcium heeft je lichaam nodig om stevige botten te behouden, osteoporose te voorkomen en een gezond metabolisme te behouden.
– bevat veel vitamine A
Vitamine A is goed voor je ogen en je huid. Bovendien zou het ook helpen bij het voorkomen van o.a. longkanker en keel- en mondholte kanker.
– is rijk aan vitamine C
Vitamine C is onmisbaar voor je immuunsysteem en je metabolisme.
– bevat veel vitamine K
Vitamine K speelt een rol in de bloedstolling en draagt bij aan gezonde botten. Voldoende inname van vitamine K zou ook helpen beschermen tegen verschillende soorten kanker.
Boerenkool bevat ook nog veel andere voedingstoffen
In boerenkool zitten o.a. ook nog magnesium, foliumzuur en andere vitamines in lagere dosissen
Hoe boerenkool bewaren voor na de winter als het oogst-seizoen ervan voorbij is
Boerenkool is een stevige bladgroente die je vrij lang in de koelkast kan bewaren als je ze heel vers erin gelegd hebt.
Maar om ook na het seizoen nog ervan te kunnen genieten, moet het op een ander manier.
Je kan het heel goed invriezen om later in warme gerechten te gebruiken of in groene smoothies. Maar het neemt wel redelijk wat plek in in je vriezer. Dus niet zo geschikt voor grote hoeveelheden en echt langere tijd. (tenzij je heel veel plek op overschot hebt)
Boerenkool kan je ook drogen en dan in een bokaal bewaren (of in een zakje kan eventueel zelfs ook, maar wij proberen zoveel mogelijk plastiek te vermijden). Als je er poeder van maakt, dan neemt het écht heel weinig plaats in 🙂 en kan je er als je zou willen nog van blijven genieten tot de volgende winter weer nieuwe boerenkool brengt.
Hoe boerenkool (krulkool of palmkool) klaarmaken – enkele recepten:
- Frittata met Boerenkool (krulkool) of palmkool
- Winterstoemp met Boerenkool en zoete aardappel
- Boerenkool (kale, krulkool) met Paprika
- Een beetje boerenkool in een groene smoothie maakt deze extra gezond