Eco kerst en nieuwjaar vieren… hoe begin je daaraan?
De feestdagen zijn vaak een periode van overvloed en verspilling. Een rijkelijk gevulde feesttafel naast een overvolle kerstboom is meer regel dan uitzondering. Om van de vele nutteloze of kitcherige kerstcadeautjes die vaak ergens achteraan in een kast belanden nog maar te zwijgen.
Dat kan ook anders! Dankzij onze tips maak je er dit jaar een ecologische Kerst en een duurzaam Nieuwjaarsfeest van.
Haal een duurzame kerstboom in huis
Zowel een plastieken boom als een echte kerstboom kan je maar moeilijk ecologisch noemen. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven te vinden op de markt om een eco kerstboom in huis te halen.
Zo zou je je kerstboom kunnen vervangen door een theelichthouder in de vorm van een kerstboom of een kerstboom uit hout.
Ben je creatief aangelegd? Ga zelf aan de slag met een lichtjessnoer, koperdraad of houten takken.
De ecologische mogelijkheden zijn onbeperkt!
>> Ook interessant om te lezen: 9 eco alternatieven voor een kerstboom
Hang de slingers maar op… eco kerstversiering
Als je eenmaal een kerstboom hebt staan, wil je deze natuurlijk graag versieren. En ook als je geen kerstboom in huis neemt, is het fijn om je huis mooi te decoreren met lichtjes en slingers.
Als je op zoek bent naar nieuwe decoratie, neem dan zeker een kijkje op rommelmarkten, in de kringloopwinkel of op een tweedehandsplatform zoals Marktplaats.
Soms hoef je het echter niet zo ver te zoeken en kun je prachtige kerstversiering knutselen van spullen die je in huis vindt. Met vilt, lint en wol kom je alvast een heel eind.
Een kerstcadeautje voor het leven
Dit jaar geef jij een zero waste cadeautje aan jouw dierbaren!
Voor de kinderen koop je speelgoed gemaakt van duurzame materialen, zoals vlas, hout of recycleerbare en gerecycleerde stoffen. Zo ben je er zeker van dat het speelgoed achteraf gerecycleerd kan worden.
De volwassenen maak je blij met een fairtrade cadeautje van Oxfam Novib, een waardebon voor een leuke ervaring zoals een avondje op restaurant of een theatervoorstelling, of een cadeau gemaakt uit oude materialen die je thuis hebt liggen. Denk hierbij aan zelfgemaakte juwelen, een box vol herinneringen of een bokaal gevuld met ingrediënten om koekjes te maken.
Om het helemaal ecologisch te houden, verpak je de cadeautjes in gerecycleerd of reeds gebruikt cadeaupapier, of een oude schoenendoos. Ook een oud tijdschrift, een poster, een stukje behang of een oud boek is zeer geschikt om als cadeaupapier te gebruiken.
>> Waar vind je online een gepast eco cadeau… misschien vind je inspiratie in ons blogbericht ‘Tips voor een tof eco cadeau… kijk eens bij deze ecolobische webshops!’
Stuur eens een digitaal kerstkaartje
Vind jij het ook zo leuk om jaarlijks kerstkaartjes te versturen naar je familie en vrienden? Niets is zo fijn om een kaartje met een persoonlijke boodschap te ontvangen.
Toch hoef je niet altijd een papieren kaartje te versturen. Online vind je mooie, gratis e-cards die je van een persoonlijke noot kunt voorzien.
Als je toch graag een fysiek kaartje wil opsturen, kies dan voor gerecycleerd papier of papier met een duurzaamheidslabel. Of leef je uit met lijm, stiften, potloden en restjes papier, stof of hout.
Een mooie tafel doet eten
Een prachtig gedecoreerde feesttafel is niet meer weg te denken tijdens de feestdagen. Je kunt echter een tafel vol papieren servetten en plastieken decoratie moeilijk zero waste noemen.
Toch hoeft het zo niet te gaan!
Vervang de papieren servetten door stoffen servetten die je in een mooie vorm plooit. Maak gebruik van houten onderleggers voor onder de borden en de glazen.
Het eten serveer je in houten serveerschalen met houten scheplepels.
Met gedroogde bloemen en andere natuurlijke materialen knutsel je zelf een mooie kerstkrans.
En als laatste gebruik je kaarsen gemaakt uit bijenwas, een duurzaam en natuurlijk alternatief voor gewone kaarsen.
Een nieuwe outfit hoort erbij. Of kan het ook anders?
Tijdens de feestdagen wil je graag in een mooie outfit rondlopen. Maar vraag jezelf even af of het echt nodig is om jaarlijks nieuwe kleding te kopen.
Als je even grasduint in je kleerkast vind je gegarandeerd enkele kledingstukken die er nog als nieuw uitzien en prima kunnen dienen tijdens de feestdagen.
Als je echt niets in je kleerkast vindt, kun je op zoek gaan naar een tweedehandsoutfit op een platform zoals Vinted, in de Kringloopwinkel of in de kleerkast van een vriendin.
Wat schaft de pot?
Het feestmaal is een belangrijk onderdeel van de feestdagen.
Wortelstamppot met boerenworst kun je elke andere dag van het jaar eten, de Kerstdagen en Oudjaarsavond/Nieuwjaar vragen toch om een iets verfijnder menu.
Wil je je diner graag wat meer ecologisch maken, kies dan eventueel eens voor een vegetarisch kerstmenu. Het internet staat vol met vegetarische recepten.
>> Tip voor wie glutenvrij wil (of moet) eten: Deze glutenvrije kroketjes of gierstballetjes zijn heel lekker en zien er zeker ook feestelijk uit.
Kook je echter liever niet zelf tijdens de feestdagen, zoek dan een (vegetarische) afhaalmenu bij een restaurant of een traiteur in je buurt.
Wie toch graag een stukje vlees eet, kan best kiezen voor een biologische slager zodat je altijd verzekerd bent van een gezond stukje vlees zonder additieven.
>> Tip: deze zelfgemaakte kerststronk (zie ons blogbericht met het recept) die wij elk jaar maken is super lekker!
Een lekker drankje kan niet ontbreken
Natuurlijk wil je tijdens de feestdagen genieten van een lekker drankje.
Gelukkig komen er steeds meer biologische en fairtrade wijnen en schuimwijnen op de markt, zodat je altijd een gepaste wijn vindt voor je menu.
Maar ook voor bier, fruitsappen, frisdranken en zelfs koffie en thee zijn er biologische en fairtrade alternatieven te vinden.
Zoek je een zero waste alternatief voor frisdrank? Voeg dan een schijfje limoen en een takje munt toe aan een karaf kraantjeswater.
Zo heeft iedereen een lekker drankje in handen!
Fijne feestdagen… geniet volop van je eco kerst en duurzaam nieuwjaarsfeest!
.