Page content

article content

Haar wassen zonder shampoo – low poo, no poo, water only

Je haar wassen zonder shampoo… kan dat, nooit meer shampoo gebruiken?

Low poo, no poo, water only, enz. Je leest er tegenwoordig toch wel regelmatig iets over :-) word jij daar dan ook nieuwsgierig van? Want wie wil nu niet een kapsel dat er altijd schoon en goed uitziet, zonder dat je het telkens moet wassen met allerlei (ongezonde) en soms best dure producten.

Want voor wij echt gericht met gezonder eten en leven bezig waren kocht ik toch best wel veel flessen shampoo, conditioner, haarmaskertjes, stylingproducten, douchegel, enz. Ik denk als je die van een jaar zou bij elkaar zetten dat je toch wel zou schrikken van de hoeveelheid… en van het totaalbedrag dat dit op een jaar kost ook.

Hoe vaak was jij je haar met shampoo?

Meestal wisselde dat bij mij tussen dagelijks wassen (als ik die dag weg moest) of om de andere dag … jarenlang heb ik dat zo gedaan. Vooral omdat ik niet beter wist toen eigenlijk :-) want ik vond het altijd al heel vervelend dat het zo vaak écht moest gebeuren.

Ooit werd mijn haar zo snel terug vies en vet dat ik het minstens elke dag moest wassen om gewoon basic netjes te zijn. En vaak was het zelfs zo erg dat als ik het ’s ochtends gewassen had en ik moest ’s avonds naar een feestje, dat ik het dan diezelfde avond al opnieuw moest wassen. Want op mijn hoofdhuid was het dan alweer terug vet aan het worden. Echt erg in die tijd en heel vervelend om altijd druk te moeten zijn met dat haren wassen en drogen…

In die periode moest ik eigenlijk altijd rekening houden met mijn haar :-) en wanneer het te wassen. Als de verwarming, boiler of haardroger dan eens kapot was, dan was het toch al snel lichte ‘paniek’ over dat vette kapsel en hoe dat een beetje comfortabel op te lossen.

Waarom stoppen met shampoo?

Om te beginnen zou het gewoon heel handig zijn om niet voortdurend je haren te moeten wassen (en drogen in de winter). Dat je gewoon ergens naartoe kan zonder eerst te moeten denken aan haren wassen.

Ook op vakantie zou het toch gemakkelijk zijn als je gewoon 3 dagen of meer kan onderweg zijn zonder je haren te moeten wassen. En dat ze er toch gewoon schoon blijven uitzien in plaats van vet en vies.

Maar sinds we gezonder willen worden, is daar toch ook dit aspect bijgekomen…

Schadelijke ingrediënten in shampoo

De gewone shampoo die je in de supermarkt koopt zit boordevol ongezonde ingrediënten. Deze agressieve stofjes bedreigen je gezondheid en zorgen er bovendien voor dat je haar nog sneller vet wordt of gaat jeuken of…

Parabenen, polymeren, siliconen, SLS (sodium lauryl sulfate) wordt meestal toegevoegd om je shampoo goed te laten schuimen, enz.

Niet zo best voor je gezondheid om dit dagelijks op je warme huid te masseren. We krijgen al met zoveel ongezonde dingen in onze omgeving te maken, dat al wat je kan vermijden meegenomen is.

Daarnaast is het ook voor het milieu een extra belasting, al die schadelijke ingrediënten die met het water mee wegspoelen en al die plastieken shampoo verpakkingen.

Het is goed voor je spaarpotje ook… én je bespaart er heel wat tijd mee.

En je haar gaat er (na een tijdje) ook veel gezonder en natuurlijker uitzien.

:-) de vraag zou dus eigenlijk beter zijn… ‘waarom nog shampoo gebruiken?’

Hoe kan je stoppen met shampoo?

Er zijn verschillende manieren om het aan te pakken als je wil stoppen met shampoo.

Als je even rond zoekt op internet kan je heel wat methodes terugvinden en meestal is het even zoeken wat voor jou het best werkt.

Zelf was ik al eens 2 keer eerder eraan begonnen, maar zonder het lang genoeg vol te houden helaas. Je moet eerst immers door een moeilijke periode… die lang of heel lang kan duren… waar je meer of minder goede resultaten kan hebben… lange tijd vet haar… enz. Het is wat zoeken om te vinden wat het best bij jou past.

Uiteindelijk is het voor mij wel gelukt :-) derde keer goede keer!

Eerst minderen met shampoo

Door de periodes tussen wasbeurten wat te rekken, kan je alvast wat minderen met shampoo-gebruik.

Dit heb ik in de eerste pogingen ook geprobeerd, maar dan heb je wel vaak vette haren tussendoor telkens. En je hoofdhuid kan ook niet echt z’n natuurlijk evenwicht herstellen als je dan toch telkens weer terug met shampoo wast.

Low poo

Vooral in natuurwinkels of online bij gezondheidsshops kan je op zoek gaan naar low poo, dit is shampoo zonder sulfaten, parabenen en polymeren (siliconen, maar ook veel andere polymeren, zowat alles wat eindigt op -one, -xane, -zane, -conol)

Dit is al beter dan de gewone standaard shampoo, maar bevat vaak nog altijd heel wat ingrediënten die niet zo best zijn, zeker niet bij dagelijks gebruik.

Als je al selecteert om deze 3 bestanddelen er niet in te hebben, kan je dus best ook even het aantal ingrediënten bekijken… hoe minder hoe beter meestal.

Wij gebruikten een hele tijd de shampoos van Utrekam. Eerst gewoon als gezonder alternatief voor gewone shampoo, maar daarna ook als low poo toen we daar naar op zoek waren. De meeste soorten shampoo van Utrekam bevatten wel nog kokos-sulfaat (wat één van de minst schadelijke sulfaten is, maar toch) en vaak ook siliconen.

Als low poo gebruikten we de Brown sugar en de kindershampoo van Utrekam (de oranje fles).

Oh Poo

Aleppozeep of olijfoliezeep vallen hier onder. Hier zitten geen schadelijke chemische stofjes in, maar de zeep werkt wel ontvettend en ‘verstoort’ toch wat het natuurlijke proces/evenwicht.

Na het wassen met een natuurlijke zeep, moet je altijd naspoelen met een zuur (eetlepel appelciderazijn in een kopje water).

No Poo

Geen shampoo meer gebruiken, ook geen low poo, maar wel andere producten om je haren mee te wassen of te spoelen. Sommige mensen gebruiken hiervoor ei, roggemeel, klei, baking soda, … of een spoeling met thee of koffie.

Zelf hebben we ooit wel baking soda gebruikt; je maakt dan een papje van een eetlepel (of 2) bakingsoda met wat water en masseert dat op je hoofdhuid. Na het uitspoelen moet je dan nog naspoelen met een zuur oplossing (lepel appelazijn in kopje water).

Toen we veel kalk in het water hadden, gaf dit niet zo’n best resultaat, onze haren werden er heel stug en stro-achtig van. Met zacht water zonder veel kalk erin, gaf het veel beter resultaat. Maar te vaak mag je dit toch niet gebruiken, het lijkt nogal agressief te zijn voor je haren. Af en toe tussendoor kan wel.

Water only

Dit was altijd mijn streefdoel… het zou me heerlijk lijken om enkel maar je haren te moeten spoelen onder de douche zonder gedoe met producten of mengseltjes.

En eigenlijk lukt die nu al best heeeel goed :-) ik ben er zooo blij mee!

Als ik vroeger mijn vette haren spoelde met alleen maar water, werd het daar alleen nog maar vetter van… maar nu wordt het er weer heerlijk zacht en schoon van. Eigenlijk ziet het er na een wasbeurt met alleen maar warm water net zo uit als dat het er vroeger uitzag na een wasbeurt met shampoo.

Mijn haren worden na een tijdje (ruim een week) wel nog wat vet op de hoofdhuid… maar nooit meer zo vet als ze vroeger waren één of 2 dagen na een wasbeurt met gewone shampoo.

Mijn no poo routine en resultaat

Eind van de winter ben ik terug eraan begonnen. En nu na een 4-tal maanden ben ik écht heel blij met het resultaat.

Eigenlijk niet heel correct die periode van 4 maanden, want daarvoor gebruikten we al zeker 2 of 3 jaar alleen nog maar Utrekam shampoo (gewoon al de soorten wel, maar niet echt lettend op low poo).

Eerst ben ik gewoon gestopt met shampoo te gebruiken; alleen 2 keer per dag heel uitgebreid kammen met een natuurlijke borstel en om de paar dagen spoelen met warm water (en masseren onder de douche) en ik gebruikte een spray van rozenwater.

Maar mijn haren werden daar zooo vet van dat het na 2 weken telkens niet meer te doen was voor mijn gevoel.

Dan ben ik low poo gaan gebruiken tussendoor… en telkens dan minstens een week niet wassen of soms 2 als ik niet veel weg moest.

Ik merkte dat mijn haren en hoofdhuid er beter van werden, maar het bleef tussendoor wel vet worden na 3 à 4 dagen.

Dan ben ik ook oh poo erbij gaan doen en ook wel eens baking soda heel af en toe (maar 2 keer gedaan denk ik). In die periode probeerde ik altijd minstens 10 dagen ertussen te laten en dan afwisselend oh poo of low poo te wassen.

In die tijd zag ik het vet worden ook telkens langer wegblijven en was het pas na een kleine week weer vet.

Toen moest ik eens ergens naartoe en had geen low poo of oh poo bij de hand. Het was al meer dan een week niet gewassen en was op de hoofdhuid toch wel wat te vet aan het worden om er netjes uit te zien. Daarom het erop gewaagd en mijn haren onder de warme douche goed gemasseerd met alleen maar water.

En tadaaah… eens ze droog waren, zagen ze er helemaal vers gewassen uit… niks vet meer te bespeuren… lekker soepel en zacht. Dit was de eerste keer dat ik ‘water only’ probeerde met vetter haren, daarvoor alleen tussendoor als ze nog niet echt vet waren.

Nu was ik dus meestal mijn haren met ‘water only’. En meestal om de 3 weken eens met low poo of een zeepbar van Chagrin Valley. En ik kan ook gerust 2-3-of meer dagen mijn haren helemaal niet wassen zonder dat het er minder goed uit gaat zien.

Heer-lijk-zo!

 

Comment Section

2 reacties op “Haar wassen zonder shampoo – low poo, no poo, water only


Door Joke op 22 augustus 2017

Hallo
Heel interessant artikel. Wil dit graag zelf ook eens proberen.
Vraag me alleen af hoe het dan zit met de geur? …


Door EcoBioLiving op 26 augustus 2017

In het begin gebruikte ik heel vaak rozenwater (of andere soort) om erover te sprayen en dan goed door borstelen, dan ruikt het in ieder geval niet vies :-)

Plaats een reactie


*


Hierover schrijven we bij EcoBioLiving: