Page content

Kiezen voor Eco & Groener Leven kan je Geld Besparen

Kiezen voor Eco & Groener Leven kan je Geld Besparen

Kermit de Kikker (the Muppets) zong  ‘it’s not easy being green‘ – maar eigenlijk is ‘being green’ en groener leven helemaal niet zo moeilijk en het kan je bovendien nog geld besparen ook. Hieronder enkele voorbeelden van hoe je eenvoudig kan kiezen voor ecologisch groener leven en toch tegelijk geld besparen. 

Alle elektrische toestellen en opladers altijd volledig uitschakelen

Je gsm-lader altijd in het stopcontact laten zitten, de tv die op standby blijft staan (overdag of zelfs ’s nachts), de DVD-speler die altijd in wachtstand staat terwijl hij maar weinig gebruikt wordt, de digibox die niet helemaal uitgeschakeld wordt, enz… al deze dingen blijven elektriciteit verbruiken, ook als jij er niks aan hebt.

Door er een gewoonte van te maken om ze altijd volledig uit te schakelen en de stekker uit te trekken – of eenvoudiger er een verdeelstekker tussen te zetten met een aan-uit-knop – kan je heel gemakkelijk geld besparen én groener leven.

Waterfilter voor je kraanwater in plaats van flessenwater

Als je eens zou uitrekenen hoeveel geld je elk jaar spendeert aan flessenwater, dan zou je best wel eens kunnen schrikken van het bedrag. Goed flessenwater (liefst in glazen flessen vanwege de BPA) neemt een hele hap van je voedingsbudget in beslag.

Bovendien is flessenwater ook ecologisch meer belastend; het moet immers verwerkt worden in fabrieken, getransporteerd naar groothandel, kleinhandel, dan weer naar jou thuis (en ik vond het ook altijd wel een heel gesleur om wekelijks voor het hele gezin water in te kopen). Dan is er nog de verpakking ervan die erg belastend is voor het milieu.

Door te kiezen voor gefilterd kraanwater in plaats van flessenwater kan je dus heel wat besparen en bijdragen aan jouw groener leven.

De waterfilters die het beste (gezondste) resultaat geven, zijn die met omgekeerde osmose. Die kosten wel wat meer, maar als je even berekend hebt hoeveel je jaarlijks betaalt voor flessenwater, dan zal je merken dat dit bedrag meestal al op een jaar tijd gecompenseerd is. Daarna kost het je veel minder, alleen nog de filters die je regelmatig moet vervangen en een klein bedrag aan de watermaatschappij. Maar dan heb je ook echt gezond water én het gemak van altijd voldoende fris water beschikbaar te hebben (niet alleen om te drinken, maar ook om te koken).

Zorgen dat je auto minder gaat verbruiken

Wist je dat je auto minder gaat verbruiken als de banden de juiste/aanbevolen bandenspanning hebben? Er wordt aangeraden om maandelijks je bandenspanning te controleren.

Ook ervoor zorgen dat je de onderhoudsbeurten niet uitstelt, zorgt voor zuiniger verbruik. Niet zo moeilijk om dit wat op te volgen en in het oog te houden toch…

Verder helpt het natuurlijk ook om wat rustiger te rijden, wat meer proberen om op constante snelheid te blijven in plaats van teveel optrekken en afremmen.

Te voet of met de fiets

Dit spreekt uiteraard voor zich, als je wat vaker kiest om te voet of met de fiets ergens naartoe te gaan… produceer je geen uitlaatgassen, bespaar je geld, geef je jezelf wat extra gezonde beweging… heel wat voordelen dus.

Kranten en tijdschriften…

Jaarlijks wordt er enorm veel papier (bomen die verdwijnen dus) en ongezonde inkt gebruikt om kranten en tijdschriften te drukken. Bovendien is de distributie ook best wel belastend voor het milieu. Dit kan eigenlijk veel groener/meer ecologisch.

Tegenwoordig kan je alle kranten en heel wat tijdschriften ook online lezen, een online-abonnement kost meestal ook minder. Heel wat nieuws is ook online gewoon gratis beschikbaar. Of je kan soms ook een tussenvorm kiezen, bv. alleen de weekendkrant op papier en de rest online lezen.

Als je toch liever je krant op papier leest, zou je ook kunnen afspreken om samen met buren/familie/collega’s één krant te kopen. Of in de plaatselijke bieb passeren om de krant in te kijken, kan ook.

Nog veel meer manieren om groener te leven én geld te besparen

Uiteraard zijn er nog véél meer manieren om meer ecologisch te gaan leven en tegelijk geld te besparen, ecologisch hoeft niet altijd duurder te zijn. Op dit blog gaan er vast nog heel wat meer ideeën en voorbeelden gepost worden de komende tijd.

Als jij nog een goede tip hebt, zou je ons en iedereen die hier komt lezen een groot plezier doen door deze hieronder in een reactie mee te delen…

Comment Section

0 reacties op “Kiezen voor Eco & Groener Leven kan je Geld Besparen

Plaats een reactie


*


Phoenix WebsitePhoenix Website