Page content

Zomer en Zon – zonnecrème gebruiken? Wat is gezond?

Zomer en Zon – zonnecrème gebruiken? Wat is gezond?

De zon schijnt! Joepie! Eindelijk begint het ook hier zomer te worden… we hebben dit jaar wel erg lang moeten wachten op dit zonnige zomerweer en er heel erg naar uitgekeken. Hopelijk gaat dit nu de rest van de zomer gecompenseerd worden :-)

Iedereen wordt er blij van als de zon gaat schijnen, mensen worden actiever en vrolijker… willen zoveel mogelijk naar buiten als het mooi weer wordt.

Maar overal zie en hoor je bij de eerste zomerse zonnestralen ook waarschuwingen opduiken dat de zon gevaarlijk is en huidkanker zou veroorzaken. De zonnecrème rekken staan weer opvallend voor je neus in winkels en overal duiken slogans, advertenties en affiches op. 

Moeten we ons beschermen tegen de zon? Hoe gevaarlijk is zonlicht?Zomer - Blauwe lucht, witte wolken, stralende zon

Moeten we ons beschermen tegen de schadelijke zonnestraling? En hoe dan? Door altijd zonnecrèmes te gebruiken?

Dit is momenteel nog een moeilijke vraag en een veel besproken discussiepunt voor velen. Er zijn voor- en tegenstanders en er is niet zomaar eenduidig een goed antwoord op te geven.

Er zijn onderzoeken die aantonen dat een te grote blootstelling van onze huid aan sterk zonlicht (waardoor we verbranden) meer kans geeft op mutaties van huidcellen tot kankercellen, zodat de kans op huidkanker vergroot.

Maar er is ook aangetoond dat vitamine D en sterk beschermde rol speelt bij de kans tot ontwikkeling van kankers. En vitamine D wordt vooral aangemaakt door zonnestralen op je huid te laten schijnen.

Dus de zon kan je zowel beschermen tegen kanker als een rol spelen in de ontwikkeling van kanker… niet eenvoudig.

Vitamine D door de zon

Vitamine D is erg belangrijk voor ons lichaam. Een tekort aan vitamine D kan heel wat problemen veroorzaken, er is een link met osteoporose, kanker (o.a. borstkanker, prostaatkanker), diabetes, obesitas, depressies, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, …

Zonder zon is het bijna onmogelijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Je kan wel ook een deel uit je voeding halen (vette vis, levertraan, eieren, echte roomboter), maar nooit genoeg om in de behoeftes van je lichaam te voorzien. In onze streken zijn er dan ook heel wat mensen met een tekort aan vitamine D.

Je hebt dus echt ook voldoende zonlicht nodig om een tekort aan vitamine D te voorkomen!

Trouwens is het sowieso ook zeker aan te raden om een goed supplement van vitamine D3 te nemen (experten raden zo’n 2000 IE aan). In de winter door iedereen in een voldoende hoge dosis, in de zomer ook door mensen met een wat donkerdere huidtint of mensen die te weinig buiten komen.

Zonnecrèmes smeren – aan te raden of niet?

Sowieso heb je ook een goede dosis zonnestralen nodig op je huid voor de aanmaak van vitamine D , zónder zonnecrème, want deze remt de aanmaak van vitamine D in de huid tot ruim 97 procent.

Bouw je blootstelling aan de zon langzaam op, laat je huid wennen aan de zonnestralen door zeker in het begin maar korte periodes onbeschermd in de zon te gaan. Verbranden is zéker geen goed idee en moet je altijd proberen te voorkomen!

Door voldoende voeding met antioxidanten te eten kan je je huid ook van binnenuit al wat helpen beschermen tegen verbranding door zonnestraling.

Als je toch meer in de zon gaat blijven dan je huid kan verdragen (bijvoorbeeld op vakantie of bij zomerse buitenactiviteiten), kan je je huid ook al beschermen door door kledij en een petje of leuk zomerhoedje. Of door zoveel mogelijk de schaduw op te zoeken.

Soms heb je toch zonnecrème nodig om je huid voldoende te kunnen beschermen. Je huid laten verbranden is immers schadelijker dan zonnecrème te smeren. Probeer wel wat kieskeurig te zijn als je zonnecrème gaat kopen…

De meeste zonnecrèmes zitten vol met ongezonde toxische ziekmakende stoffen, die via je huid in je lichaam terecht komen (en daar ook weer het risico op het ontwikkelen van kanker vergroten). Het is dus uitkijken, zoeken en vergelijken om het beste alternatief te vinden dat je huid kan beschermen zonder té schadelijk te zijn.

Ik ga nog wat zoeken naar goede adviezen en/of websites hierover om ze dan onder dit artikel bij te voegen. (zelf gebruik ik zelden zonnecrème, dus ken ik ook niet de betere merken of winkels waar je ze kan kopen). Als jij er wel meer van af weet, mag je dat altijd hieronder via de reacties delen met de rest van de lezers… ze zullen je dankbaar zijn.

En nu volop gezond genieten van de zomer!

Comment Section

0 reacties op “Zomer en Zon – zonnecrème gebruiken? Wat is gezond?

Plaats een reactie


*


Phoenix WebsitePhoenix Website