Zelf verse confituur maken zonder suiker – in dit recept voor bessenconfituur zonder suiker gebruikte ik chia om hem stevig te maken.
Zomertijd, zomerfruit, lekkere verse en sappige bessen in overvloed… frambozen, aardbeien, braambessen, rode besjes, witte of zwarte besjes, blauwe bessen, enz.
Naast het lekkere snoepen van vers geplukt zomerfruit, denken we in de zomer ook al snel aan zelf confituur, gelei of jam maken… zeker als je zelf kleinfruit in je tuin hebt staan, is de opbrengst al snel groter dan je opgegeten en uitgedeeld krijgt.
Maar kan je wel confituur maken zonder suiker te gebruiken?
.
Confituur zonder suiker – met chia zaadjes
Dit is een heel gemakkelijke en snelle manier om confituur zonder suiker te maken. Of je hem ook lang kan bewaren, weet ik niet… wij maken altijd een kleine portie die dan dezelfde dag of de dag erna altijd helemaal op geraakt.
In de zomer gebruiken we vaak vers geplukt fruit, maar voor de rest van het jaar gebruiken we fruit of besjes uit de diepvries. Als je dat in de zomer goed rijp plukt en dan los invriest, kan je er het hele jaar door van gebruiken.
Recept voor bessen-confituur zonder suiker met chia
Ingrediënten:
- 3 cups bessen (frambozen, braambessen, rode bessen, bosbessen, …)
- 2 eetlepels chia zaadjes
- 3 à 4 eetlepels honing
Werkwijze:
- doe de bessen in een kleine kookpot of steelpannetje
- voeg eventueel een bodempje water toe (niet nodig bij diepvriesfruit)
- breng dit aan de kook terwijl je blijft roeren
- voeg de honing toe (vooral bij diepvriesfruit dat iets zuurder is, bij bv. verse frambozen doen we nauwelijks honing bij)
- als het kookt, zet je het vuur klein en laat je het nog 5 minuten sudderen op een laag vuurtje
- dan doe je het vuur uit of haal je de pan van het vuur
- plet de grotere stukjes in het bessenmengsel wat fijner met een vork of pureestamper
- meng er daarna de chiazaadjes door, goed roeren
- laat het mengsel dan nog een kwartiertje staan om in te dikken
- nu kan je de confituur overscheppen in een glazen schaaltje (voor direct gebruik) of in glazen potjes met deksel (om in de koelkast te bewaren)
Smakelijk!
Betty
Hoi! Leuk recept, wel even een vraagje: hoeveel wordt bedoeld met een cup? 1 eetlepel?
Groetjes
Betty
EcoBio
Dag Betty,
Een cup is een inhoudsmaat, 1 cup is 250 ml. Als je geen cupmaatschepjes hebt om dat af te meten, kan het ook wel met een grote koffiemok (dat is meestal wel ongeveer 250 ml).
Een eetlepel is gewoon een grote lepel waar je o.a. soep mee eet.
Ik heb in de rechterkolom ook een linkje gezet met wat uitleg over de cup als inhoudsmaat, dat lijkt me wel handig.
groetjes
Marie
Ik heb onlangs voor de eerste maal confituur gemaakt en dit is me zo goed bevallen dat ik op zoek was naar andere receptjes.
Dit ga ik zeker eens proberen!
Zou dat ook werken met ander fruit?
EcoBio
Het lukt het best met fruit dat goed sappig is, wij gebruiken het liefst allerlei soorten bessen (aardbeien, frambozen, braambessen, enz.), je kan een mengeling maken of voor één soort kiezen.
We probeerden het ooit met mango en dat was niet zo’n succes. Maar binnenkort gaan we ook eens testen met goed rijpe kiwi of ananas…
katia
ik ga deze confituur nu ook maken, hoelang is deze houdbaar?
Jeanine
Heerlijke gezonde confituur,dankjewel!!!! Ik doe de honing erbij als de confituur is afgekoeld ,is n.m. een natuurlijke antibiotica ))
EcoBioLiving
Dan houd je inderdaad de goede eigenschappen van de honing intact, wij doen dat nu ook al lang als hij beetje lauw geworden is.