Een glutenvrije pizza maken… met een bloemkool pizzabodem. Al eens gedaan?
Bloemkoolpizza is een populair gerecht bij veel mensen die glutenvrij willen (of moeten) eten.
Zelf vind ik het niet zo super geweldig eigenlijk 🙂
Wel ok hoor… maar toch niet om te vaak klaar te maken en eten.
Mijn favoriete glutenvrije pizza is gemaakt met een pizzabodem van gekookte rijst. Dat recept staat hier ook op tussen de recepten (zie link).
En die versie hebben we al veel vaker gemaakt dan een bloemkool pizzabodem. Nadeel ervan is dat er wel heel wat koolhydraten inzitten dan. Voor af en toe dus eens 🙂
Bloemkool in overvloed in de zelfoogsttuin
Op dit moment (midden juni) is er bij ons in de zelfoogsttuin heel wat bloemkool oogst-klaar.
Zo tof in die vrolijke kleurtjes:
Dus eten we meer dan één keer in de week bloemkool.
Gewoon rauw als knabbeltje, geroosterd in de oven met dan wat kaas erover, gestoomd en dan met een roomsausje, soep, … enz.
Maar na enkele weken wilden ze hier toch nog wel eens iets anders van de bloemkool 🙂
Dus maakten we er pizzabodems van!
Bloemkool pizzabodem
Ingrediënten:
>> voor 2 pizza’s:
- 1 bloemkool
- 2 eieren
- 100g parmezaanse kaas (of een andere geraspte harde kaas)
- peper & zout
- kruiden naar smaak, ik gebruikte vandaag oregano en grofgemalen pilipili
Voor op de pizza:
Op de pizza kan je een topping naar keuze doen, ik gebruik daarvoor meestal een stevige dikke tomatensaus met smaakmakers naar keuze erin. Soms meng ik ook paprika (kleine blokjes of reepjes), verse tomaten (zonder pitjes), knoflook, ui, oregano, rood pepertje, olijven, enz. erin.
- 1 grote ui
- 2 grote tenen knoflook
- tomatenpuree
- ghee (of andere vetstof) om in te bakken
- mozzarella kaas
Wat heb je nog nodig:
- rasp of foodprocessor
- als je de bloemkool wil koken, een kookpot en metalen zeef
- kom om te mengen
- 2 pizza bakplaten (of een gewone bakplaat kan ook wel)
- eventueel bakpapier om de bakplaat te bekleden, ofwel vetstof om in te vetten
- oven
Hoe maak je deze bloemkoolpizza’s…
De bloemkool pizzabodem:
- Eerst de bloemkool van de schutbladeren ontdoen en eventueel de bruine stukjes wat wegsnijden.
- Als je je bloemkool in de winkel kocht, zou ik hem ook goed spoelen onder de kraan. Maar met een bio bloemkool uit de zelfoogsttuin of uit de moestuin vind ik dat niet nodig.
- Dan de roosjes van de steel snijden en raspen. Dit kan je met een handrasp doen of in de foodprocessor (of keukenrobot).
- Optioneel:
De meeste mensen koken of stomen dan de geraspte bloemkool voor een 5-tal minuutjes. Je kan dat doen door hem in een metalen zeef te doen en dan in of net boven een kookpot met kokend water te hangen. En daarna heel goed laten uitlekken tot al het vocht eruit is, anders krijg je een smurrie.
*(soms wordt het ook in de magnetron (microgolfoven) gedaan, maar dat wordt hier bij ons sowieso niet gebruikt)
Zelf doe ik dit koken/stomen meestal niet. Ik gebruik de bloemkool gewoon rauw, hij gaat daarna toch nog een hele tijd de oven in en is dan gaar genoeg naar mijn smaak. Zonder dat koken/stomen gaat sneller en is minder gedoe 🙂 - Dan alvast de oven opzetten op 180°C om te laten voorverwarmen.
- De geraspte bloemkool in een ruime kom doen.
- Kruiden met peper en zout. En ook de andere kruiden toevoegen als je dat wenst. Ik deed er vandaag grove pilipili vlokken en oregano in.
- Daarna ook de geraspte kaas eronder mengen en tenslotte ook de eieren.
- Dan een bakplaat bekleden met bakpapier of goed invetten.
- Het mengsel (de helft ervan per pizza) in een rondje op de bakplaat verspreiden en goed platdrukken met de hand of met de bolle kant van een eetlepel.
- Deze pizzabodem wordt sowieso niet zo krokant als gewone pizza’s, maar als ze te dik zijn bakken ze nog minder goed, zeker in het midden.
- Dit kan dan de voorverwarmde oven in voor 15 of 20 minuten tot hij goudgeel of lichtbruin is geworden. Best wat in het oog houden na een kwartiertje.
*ik was al wat te laat deze keer zoals je op de foto’s ziet, opeens gaat het heel snel en wordt hij snel te bruin bij de randen
De topping en afwerking van de pizza:
- Terwijl de pizzabodem staat te bakken, een stevige tomatensaus maken die als topping zal dienen.
- Ik deed dit door in een ruime hoeveelheid ghee een grote ui (gesnipperd) en 2 tenen knoflook (in dunne schijfjes gesneden) aan te bakken. Dan wat tomatenpasta toevoegen en kruiden naar smaak. Nog even laten verder pruttelen tot de ui en knoflook gaar zijn.
- Als de pizzabodem goudgeel gebakken is, haal je de bakplaat even uit de oven.
- Ik maak de pizza dan ook alvast wat los met een spatel. Vooral de randjes plakken bij mij toch meestal wat vast aan de bakplaat.
- De stevige tomatensaus topping kan er nu op uitgesmeerd worden. En dan de mozzarella kaas erover verdelen.
- Nog terug in de warme oven voor een 5-tal minuutjes tot de kaas goed gesmolten is.
- Heel even laten afkoelen, dan knip ik de pizza met een keukenschaar in stukken. Je zou ook een pizzames of pizzasnijder kunnen gebruiken, maar dan misschien best eerst op een groot pizzabord leggen (om geen krassen in je bakplaat te maken).
- Opdienen 🙂 en lekker opeten uiteraard…
Edit: Ik kreeg onlangs een echte pizzasteen (om je pizza in de oven op te leggen om te bakken) met serveerrekje (voor op tafel) cadeau om mijn oude pizza-bakplaat te vervangen. Echt tof! Ik zal hem binnenkort eens moeten uittesten, want nog niet gebruikt 🙂
Wat een leuke manier om een pizza te maken zeg. Zo kom je ook meteen makkelijker aan die 250 gram groentes per dag.
Ja inderdaad 🙂 vanzelf een extra portie groenten gehad op die manier
Sylvia Witteman heeft ook een keer een column geschreven over bloemkool als pizzabodem. Maar dat was niet zo heel positief.
wat leuk zeg, ziet er heerlijk uit zeker iets om uit te proberen thanks xx
Het ziet er goed uit. Het klinkt goed. Maar toch. Ik weet eerlijk gezegd niet of ik het wel zou lekker zou vinden. Terwijl we veel verse groenten eten en daar niets mis mee is. Maar ik hou ook echt van een lekkere pizza op zijn tijd. Met een dunne en krokante bodem. Dus of bloemkool dat zou kunnen vervangen? Misschien moet ik het gewoon eens proberen.
Het is ook echt niet hetzelfde (van smaak en structuur) als een ‘gewone’ dunne krokant gebakken pizzabodem. Maar wel een mogelijk alternatief, anders en ook wel redelijk ok.
Het andere recept voor glutenvrije pizza met een pizzabodem van rijst (dat hier tussen de recepten staat) vind ik eigenlijk lekkerder 🙂
Maar als je koolhydraatarm moet/wil eten is rijst dan weer niet geschikt.
Oeh wat leuk! Klinkt heerlijk!
het ziet er wel super lekker uit eigenlijk
ik moet dit toch eens een keertje proberen
Wat een leuke manier om een pizzabodem te maken van iets anders dan deeg.
Dit receptje ga ik zeker eens proberen! Ik moet binnenkort weer glutenvrij gaan eten dus dan is dit zeker wel handig om klaar te maken.
Wat leuk idee dat bloemkool als deegpizza. Het ziet er lekker uit
Er staat vanboven ingrediënten voor 2 pizza’s, moet je het deeg dan scheiden???En moet je de kaas vooraf smelten (?) , of blijft het vanzelf aan elkaar plakken?En moet je het deeg 2keer bakken? 🙂
Dit is inderdaad genoeg om 2 kleine pizza’s van te maken. Als je al het bloemkool-deeg tegelijk zou gebruiken voor 1 hele grote pizza dan gaat hij te groot worden en niet stevig genoeg zijn. Dan zouden de stukken waarschijnlijk uit elkaar vallen als je ze op je bord wil leggen.
Je hoeft de kaas niet vooraf te smelten, gewoon geraspte (of gemalen) kaas is goed. Het bloemkoolmengsel blijft vanzelf aan elkaar plakken door de eieren die je eronder doet.
Je moet het pizzadeeg één keer bakken, zonder de topping erop. Dan even uit de oven nemen om de tomatensaus, kruiden en kaas erbovenop te doen. En dan moet hij nog enkele minuutjes terug in de warme oven tot de kaas gesmolten is.
Als je oven groot genoeg is (zodat er 2 kleine pizza’s op één bakplaat passen, of 2 bakplaten heeft die boven elkaar kunnen, dan kan je de 2 pizza’s tegelijk bakken. Bij een kleine oven (of als je maar één bakplaat hebt) moet je wel 2 keer één pizza bakken. Er bestaan van die handige pizza-bakplaten (die ik ook voor koekjes enzo gebruik) waar een rekje bij zit zodat je ze kan stapelen en dan kunnen ze per 2 (of zelfs 3) tegelijk in de oven.