Als je gezonder wil gaan eten, zou suiker één van de eerste dingen moeten zijn die je (zoveel mogelijk) probeert weg te laten uit je voeding. Suiker is niet alleen ongezond, het werkt ook verslavend (door suiker te eten, wil je lichaam telkens opnieuw suiker) en het zorgt er bovendien voor dat je lichaam vetten gaat opslaan.
Hoe kan je geleidelijk overschakelen naar alvast wat minder suiker?
Om minder suiker te gaan eten, kan je al eerst stoppen met zelf suiker toe te voegen als je eten klaarmaakt. Maar omdat de meeste mensen toch vooral gekochte voedingsmiddelen gebruiken, is dat zeker niet voldoende. Er zit immers heel veel suiker in voorverpakte voeding en niet alleen in koekjes, snoep en gebak.
Als je echt wat vaker suikervrij wil gaan eten, kan je er best een gewoonte van maken om de etiketten op gekochte voeding te gaan nakijken. Van de eerste 3 ingrediënten die op het etiket vermeld staan, zit er het meest in. Dus als suiker tussen de eerste 3 ingrediënten vermeld staat, dan kan je dat product beter helemaal vermijden.
Wat zijn verborgen suikers?
Verborgen suikers zijn zoetstoffen waarvan het voor consumenten niet altijd direct duidelijk is dat dit ook suikers zijn, die dus ook veel dezelfde ongezonde eigenschappen als suiker hebben.
Zo krijgen mensen ongemerkt nog veel meer suiker binnen dan ze zelf denken.
Vaak staat er geen ‘suiker’ bij de ingrediënten, maar zit er toch heel wat suiker in (gewoon in een andere vorm), die vaak ook nog ongezonder is dan gewone suiker.
Er zijn zelfs heel wat fabrikanten die dit bewust doen, zodat mensen de toevoegingen niet als suiker zouden herkennen. Dit komt o.a. ook regelmatig voor bij light producten of als er op de verpakking staat ‘geen suiker toegevoegd’ of ‘ongezoet’ of ‘gezoet met natuurlijke suikers’ of ‘bevat 0% suiker’.
Verborgen suikers herkennen
Er worden heel wat benamingen gebruikt voor toevoegingen die eigenlijk ‘verborgen suikers’ zijn. Dit zijn de meest voorkomende soorten (alfabetische volgorde):
Ahornsiroop – Bietsuiker – Brown Sugar – Bruine rijst siroop – Canejuice – Cane Sirop – Chrystalline Fructose – Corn Syrup – Corn Sweetener – Dextrine – Dextrose – Diksap – Druivensuiker – Fructose – Fructose Glucosestroop – Fruitsuiker concentraat – Galactose – Gerstemout – Glucose – Glucosestroop – HFCS (=high fructose corn syrup) – Invertsuiker – Kristalsuiker – Lactose – Maïsstroop – Malt – Maltodextrine – Maltose – Mannitol – Melasse – Melksuiker – Moutsuiker – Polydextrose – Ribose – Rietsuiker – Rietsuikersap – Rijststroop – Ruwe Suiker – Sacharose – Sorbitol – Sorghum – Sucrose – Tarwesuiker – Vruchtensapconcentraat – Xylitol – Xylose
Suikervervangers of kunstmatige zoetstoffen
Veel mensen die zonder suiker willen eten, gaan dan in plaats van witte suiker suikervervangers of kunstmatige zoetstoffen (zoals aspartaam, xylitol, sorbitol, … ) gebruiken. Dit is zeker geen goed idee, ze zijn echt niet goed voor je lichaam!
Deze suikervervangers zorgen bovendien even goed als gewone suiker of de vele soorten suikervervangers voor vetopslag, niet door de aanwezige calorieën, maar door de reactie van je vetopslaghormonen die geactiveerd worden door de zoete smaak.
Opletten hiervoor bij light en dieetproducten, daar worden deze ongezonde zoetstoffen vaak aan toegevoegd.
Suikerverslaving en verlangen naar suiker
Telkens als je suiker (of suikervervangers) eet, krijgt je bloedsuikerspiegel een sterke stijgingspiek, kort daarna gevolgd door een sterke daling van je bloedsuiker. Door te weinig bloedsuiker word je moe en futloos, dus krijgen je hersenen een ‘suikerprikkel’ (je hersenen willen je bloedsuiker weer wat hoger krijgen), wat jouw lichaam doet verlangen naar meer suiker, waardoor je weer opnieuw een kortdurende piek krijgt … enz.
Hierdoor is minder suiker eten voor je lichaam eigenlijk veel moeilijker dan gewoon helemaal suikervrij eten. Want door alleen maar je suikergebruik te minderen, blijf je dat suikerverlangen (of suikerverslaving) in stand houden. Waardoor je altijd moet opboksen tegen dat ‘zin in zoet’.
.
Wil je graag wekelijks tips en updates ontvangen over Gezonder Genieten en EcoBioLiving?
Meld je dan nu aan! – door hieronder je gegevens in te vullen
Annelies Desseyn
niet simpel, maar het proberen waard!!!
Dominique Van Baeveghem
interessant artikel Annelies!!
Liesbet Desseyn
Yes you can!
Mieke Bernaards
Omdat ik me heel slapjes voel en misselijk kocht ik bij de apotheker Nutricia – Fortimel Compact Protein. Het was ontzettend zoet. Kreeg onmiddellijk daarna gerommel in buik en winderigheid. En daarbij moest ik meteen gaan plassen. Er ging een belletje rinkelen, een jawel hoor er zaten diverse synthetische zoetstoffen in zoals o.a maltose, dextrine en sacharose. Juist al deze stoffen die mijn metabolisme niet verdraagt. Dus voor mijn part weg met dit zogenaamd hoogwaardig voedingsmiddel. Geef me dan maar een banaan dat smaak tenminste als natuurlijk voedsel en daarvan ondervind ik geen bijwerking van. In alles en nog wat stoppen ze tegenwoordig deze zoetstoffen, zij het op een verdoken manier. Het is voor iedereen slecht alleen maar goed voor de omzet van de producenten die de consument verleiden en verzieken. Zo zie ik dat.
Finya Verhoef
Hoe bedoel je verborgen suikers? Bedoel je dat dat eigenlijk suiker met een andere naam is?
Eco-Bio
Suiker bestaat er in heel wat vormen en heel vaak staat er niet gewoon ‘suiker’ in de ingrediëntenlijst, maar één van de vele benamingen die ze ervoor verzonnen hebben, dan spreekt men van ‘verborgen suikers’. In het artikel hierboven kan je er al heel wat vinden (de meestvoorkomende) maar er zijn er nog wel meer helaas.
goethals
Fruit zou ook te veel suiker bevatten