Vorige week (dec. 2011) zag ik een artikel in ‘Het Belang van Tessenderlo’ over de nieuwe zelfpluktuin Antaboga.
Altijd goed nieuws als er weer een nieuw initiatief bijkomt voor een biologische zelfoogsttuin.
Zelf zijn wij ook (nog steeds meer) heel blij met ons lidmaatschap bij zelfoogsttuin ‘Tuin van de Smaak’ in Hasselt
Antaboga – nieuwe biologische zelfpluktuin – Tessenderlo
Antaboga is Sloveens en betekent iets als ‘voedsel dat nooit uitgeput raakt’
Initiatiefnemer David Daems vertelt in het artikel meer over het hoe en wat en waarom… hij met deze biologische groentetuin van 3/4 ha gestart is en wat er verder nog op de planning staat.
David Daems legt kort uit hoe een biologische zelfpluktuin werkt
“Het komt erop neer dat mensen een jaarlijkse bijdrage van 200 euro betalen”, vertelt initiatiefnemer Daems. “Vervolgens kunnen ze zelf een dagdagelijkse portie groenten van het veld komen halen. Verder moeten ze niets doen. Ze mogen natuurlijk altijd komen helpen, maar het is de bedoeling dat ze alleen maar komen oogsten. Dat kan wanneer ze maar willen. Er zal altijd worden aangeduid welke gewassen klaar zijn om geoogst te worden, dus als mensen groenten willen komen halen, kunnen ze dat op elk moment doen. Da’s gemakkelijk hè. Ook zijn er geen verpakkingen, want iedereen moet zelf een tas meenemen. Misschien komen er in de toekomst ook groentepakketten, maar daar kruipt vrij veel tijd in. Je moet die allemaal samenstellen, de groenten oogsten, in bakken steken,… En daar heb ik nu geen tijd voor, aangezien ik nog volop bezig ben met de aanleg van de tuin.”
“Community Support Agriculture (CSA) bestaat al een tijdje. Er zijn er nu acht of negen in België. Ik heb ook een opleiding als herborist gevolgd en daar vertelde iemand me over permacultuur. Dat is een natuurlijke manier van wonen, werken, landbouw, waterzuivering,… Ik heb een jaar zo’n cursus gevolgd, en daar heb ik een hele hoop ideeën opgedaan.”
Wat met onkruid en insecten in een biologische groentetuin?
“Ik heb een absolute nultolerantie als het over insecticiden, pesticiden of kunstmest gaat. Alles is hier bio. Het enige wat je dan kan doen tegen onkruid is hakken. Het afval leg ik meteen terug tussen de planten, zodat het rustig kan composteren en ervoor zorgen dat de aarde niet uitdroogt. Tegen insecten gebruik ik natuurlijke gewasbeschermers, vaak vaste planten. Oost-Indische kers zal bijvoorbeeld bepaalde beestjes aantrekken, die het normaal op de kolen gemunt zouden hebben. Ook hennep is een dankbaar gewas. Het produceert een heel sterke geur die veel insecten in de war brengt. Zo probeer ik een heel systeem samen te stellen van planten die elkaar beschermen. Als je bijvoorbeeld look naast wortelen plant, zal de wortelvlieg van je wortels afblijven omdat hij verdreven wordt door de geur van de look.”
Andere aanvullende plannen voor o.a. een zorgboerderij
Er zijn voor de toekomst ook nog plannen om andere projecten en samenwerkingen op te starten.
Enkele voorbeelden: creatieve therapie – workshops – klankhealing – meditatie – kinderyoga – yoga – bewustzijnscentrum – …
Je kan over deze projecten meer lezen in het artikel in ‘Het Belang van Tessenderlo’
Update
De zelfpluktuin Antaboga in Tessenderlo is helaas niet kunnen blijven bestaan.
Oprichter David Daems doet sindsdien andere heel toffe werkzaamheden. Bij Verda Viro worden ecologische speeltuigen op maat ontworpen en gemaakt. ‘Omdat spelen in de natuur zo belangrijk is’ hebben ze als motto. Ze maken bij Verda Viro echt heel knappe en unieke constructies – kijk zelf maar eens.
lemaire Tom
Ik loop zelf al een hele tijd met het plan om zelf een pluktuin op te starten.
Maar heb hier niet veel ervaring mee. Misschien heb jij wat meer uitleg.
Groeten Tom
EcoBio
Heel wat nuttige en praktische info kan je vinden op de website van CSA netwerk (Community Supported Agriculture):
Alvast veel leesplezier 🙂 en als je plannen concreet worden, laat dan zeker iets weten!