In een groentetuin kan je het hele jaar door wel wat werk verrichten, zelfs in de wintermaanden kan je nog nuttig bezig zijn om van je ecologische moestuin een succes te maken.
Ook in februari blijft de winterkou meestal nog wel een tijdje aanhouden. Dit jaar hebben we dat goed gemerkt, begin februari was het nog stevig aan het vriezen en lag er zelfs sneeuw.
Maar toch begint het bij de meeste tuiniers al behoorlijk te kriebelen om in de tuin aan de slag te gaan, zeker als het zonnetje al eens komt piepen, de dagen beginnen ook stilaan wat langer te worden.
Veel kan je buiten nog niet doen, enkel al wat voorbereidend werk. Onder glas of plastiek kan er al wel wat gezaaid of geplant worden.
Moestuin perceel opruimen en voorbereiden
Eén van de dingen die je al kan doen, is het opruimen van je tuinperceel. Het is belangrijk om te kunnen starten met een opgeruimd gezond perceel. Plantenresten die er nog op staan en achtergebleven groenten kan je best al weghalen.
In de serre kan je al starten met grond zaai- en plantklaar te maken. Om te beginnen kan je de bodembekking weghalen, zodat de grond beter kan opdrogen en opwarmen. Verder moet je uiteraard onkruid verwijderen dat is achtergebleven. Als de grond al wat opgedroogd is, kan je hem losmaken met een spitvork en kompost in de bovenlaag inwerken.
Zaaien en planten in de serre in februari
Begin februari zou je binnenshuis al enkele groenten kunnen voorzaaien in potjes of zaaibakken, o.a. peterselie en allerlei soorten sla
Eind februari kunnen er al enkele vroege voorjaarsgroenten in de serre gezaaid en geplant worden.
Zaaien: snijsla (in meerdere soorten), spinazie, veldsla, radijs, vroege worteltjes.
Planten: peterselie en allerlei soorten sla die binnenshuis in potjes voorgezaaid waren, kunnen eind februari in de serre uitgeplant worden
Kiemgroenten op de vensterbank
Februari is ook nog een geliefde maand voor kiemgroenten in potjes op de vensterbank. Op deze manier kan je toch van een gezonde portie verse zelfgekweekte vitamientjes genieten, zolang het buiten nog te koud is om al verse groenten te laten groeien.
Hier staan momenteel wat kiemgroenten betreft nog vooral tuinkers en rucola op de vensterbank.