Tuinieren is goed voor de gezondheid
Oudere mensen die een volkstuintje hebben, zijn meetbaar gezonder en fitter dan hun leeftijdgenoten die niet in het bezit zijn van zo’n plekje groen. Dat heeft Agnes van den Berg van het Nederlandse onderzoeksbureau Alterra vastgesteld in een onderzoek naar het gezondheidseffect van volkstuinen.
Volkstuin bevordert gezondheid van oudere mensen
Volgens Alterra was dit aspect van de volkstuin nooit eerder onderzocht. De overheid zou volgens haar in het kader van de vergrijzing er goed aan doen de aanleg van volkstuincomplexen veel meer te stimuleren.
Natuurtherapie
De afgelopen jaren toonde Van den Berg met vele experimenten aan dat natuur goed is voor de mens. Naast een beter humeur heeft de natuur ook een positieve uitwerking op stress: het aantal stresshormonen in speeksel neemt af. Daarom zet ze in op verdere wetenschappelijke onderbouwing.
“Het zou bijvoorbeeld van een grote meerwaarde zijn als we snappen hoe natuur doorwerkt in de hersenen. Kijk naar ADHD. Kinderen krijgen ritalin. Dat is een geaccepteerd medicijn omdat we weten hoe het werkt. Natuurtherapie werkt misschien ook wel, maar zolang we niet precies weten hoe, zal het geen erkend middel worden.”
Herstellend effect
Contact met de natuur zou de mens een onmiddelijke oppepper geven. “Zelfs een korte blik op groen vanuit je raam kan al een positieve invloed hebben op je stemming. Het herstellende effect van natuur kent verschillende fasen. Van oppervlakkig naar diep. Kortdurend contact herstelt acute stress”, stelt Van den Berg vast.
Te weinig natuur in verstedelijkte gebieden
Tot haar spijt is er in de verstedelijkte gebieden nog maar weinig natuur te vinden. “Waarom kunnen kinderen niet meer in de buurt struinen? De band met de natuur wordt gelegd in de jeugd. Daarna is je kans voorbij.”