Lekkere, verse, lokaal geteelde groenten en fruit zijn niet altijd zo gemakkelijk te vinden; en al zeker niet als je in een stad woont. Droom je wel eens van een eigen moestuin, maar heb je er de tijd, de plaats of de kennis niet voor?
Verlang je naar een sterkere band met de natuur en wil je je kinderen leren dat er hier in de winter geen aardbeitjes groeien, ook al liggen ze dan wel hier in de winkels?
Dan is er vanaf nu (2011) de nieuwe ‘Tuin van de Smaak’, een zelfoogsttuin in Hasselt!
Verse bio groenten oogsten zonder eigen moestuin
Zelfoogsttuin
Een zelfoogsttuin is een veld waar groenten en fruit geteeld worden, maar waar jij zelf kan gaan oogsten. Het maatwerkbedrijf van De Wroeter zorgt voor het zaaien, het onderhoud en de groei van de gewassen. In ruil voor een jaarlijks bedrag – jouw oogstaandeel of ‘lidgeld’ – mag je oogsten wat de tuin elke week opbrengt.
Het concept is niet nieuw. In Leuven is het al geruime tijd een groot succes. Daar staan mensen op wachtlijsten voor het gelijkaardige ‘Open Veld’-project van boer Tom Troonbeeckx.
Zelfoogstboerderijen bestaan ook al langer in de Verenigde Staten en in Japan.
De Wroeter
De Wroeter is een vzw die werk biedt aan mensen in de sociale economie. Mensen die moeilijk een plek vinden op de gangbare arbeidsmarkt, krijgen er een plaats. De Wroeter kijkt naar hun talenten en mogelijkheden en versterkt daardoor hun zelfwaarde en hun positie in de samenleving. De arbeid in de zelfoogsttuin biedt enkele ‘wroeters’ een vaste dagtaak. De Wroeter houdt sterk aan gelijkwaardigheid, respect voor de eigenheid van ieder mens en respect voor het milieu.
Tuin van de Smaak – ontstaan van het idee
De Wroeter loopt al langer met het idee om de klant en de boer in direct contact met elkaar te brengen. De voedselketen is erg anoniem geworden; we hebben vaak geen idee waar de producten op ons bord vandaan komen, terwijl het iedereen toch interesseert.
Het Hasseltse stadsbestuur ondersteunt dit waardevolle project. De mensen kunnen zelf dagverse, gezonde, biologische producten oogsten. Ook minder gekende, wat vergeten gewassen worden er geteeld. Je krijgt er de kans om veel bij te leren over de natuur, haar rijkdommen, de seizoenen en over landbouw. Het project heeft ook een grote educatieve waarde voor kinderen!
Bovendien zal de tuin uitgroeien tot een ontmoetingsplaats, waar mensen in contact komen met anderen, en met de boeren.
De tuin biedt ook een alternatief voor een industriële productiemethode die energieverslindend is en die een zware tol eist van het milieu.
Praktisch
De zelfoogsttuin bevindt zich achter de serre van De Wroeter aan de Siegersveldstraat 36, 3500 Sint-Lambrechts-Herk (tussen Hasselt en Wimmertingen in de buurt van de wijk Henegouwberg).
Heb je interesse?
Neem contact op met verantwoordelijke via zelfoogsttuin@dewroeter.be of bekijk alvast de info op hun website De Wroeter – zelfoogst
In het voorjaar van 2011 werd er gestart met de zelfoogsttuin. De Wroeter organiseerde toen infomomenten om uitleg te geven over de werking, over het teeltplan, over de praktische kant van de zelfoogst voor jezelf en voor de boer, over de financiële bijdrage, en je kon er al je vragen stellen.
Beeckaert
Heel gezonde voeding op je bord