Rode Bieten behoren tot de categorie superfood groenten omdat ze zoveel gezonde eigenschappen hebben. Ze zijn niet alleen rijk aan gezonde voedingsstoffen en vezels, maar bevatten ook een goede dosis antioxidanten en andere fytochemicaliën.
Doordat je rode bieten lang kan bewaren, is het ook makkelijk om altijd wel een voorraadje in huis te hebben. Verse rode bietjes kan je zeker 2 weken of langer bewaren (in de koelkast of op een koele donkere plek) en als je er geen verse voorhanden hebt, dan worden ze ook voorgekookt (en vacuüm verpakt) verkocht in de koelafdeling van de biowinkel of supermarkt
Je kan bietjes op heel wat verschillende manieren eten of in gerechten verwerken. Je kan ze rauw geraspt eten (met wat olijfolie erover) samen met wat sla of wij mengen ze ook vaak met geraspte wortelen (bijvoorbeeld in dit lekker rauwkost slaatje van rode biet). Of je kan ze (beetgaar) koken of stoven, of zelfs roosteren in de oven.
Als je veel rode biet eet, kan het gebeuren dat je urine roze of zelfs rood gaat kleuren. Daar moet je je geen zorgen over maken, dat komt gewoon door de rode kleurpigmenten die erin zitten. Hetzelfde geldt ook voor de stoelgang, maar dat ziet er minder alarmerend uit voor de meeste mensen omdat de stoelgang wel vaker de kleur aanneemt van hetgeen je gegeten hebt.
Enkele gezonde eigenschappen van Rode Biet
- Rode bieten zijn rijk aan magnesium, kalium, foliumzuur, vezels, …
- Het rode pigment bevat antioxidanten (betalaïne) die het risico op hartklachten verkleinen en je lichaam beschermen door schade van vrije radicalen
- Rode bietjes bevatten betaïne; dit beschermt tegen hart- en vaatziekten, helpt je spijsvertering en verbetert je stofwisseling
- Door de aanwezigheid van foliumzuur beschermen ze tijdens de zwangerschap tegen spina bifida (open ruggetje)
- Rode bieten helpen je cholesterol verlagen (tot wel 40% minder als je dagelijks een kleine portie bietjes eet)
Hoe rode bieten klaarmaken
Rode bietjes kan je op veel manieren verwerken tot lekkere gerechten. Je kan ze koken, in de oven bereiden, rauw eten, … of ze verwerken in andere recepten.
Bovendien is niet alleen de wortelknol van de rode biet eetbaar en gezond. Ook de andere delen van de plant (steeltjes en bietenblad) zijn eetbaar, gezond én lekker.
Enkele van de rode bieten recepten die wij graag/vaak maken:
- Blokjes rode biet in de oven
- Rauwkost slaatje van rode biet – met wortel, appel en notenvinaigrette
- Chia pudding van (rauwe) Rode Bieten smoothie
- Brownies met rode bietjes
- Rode biet recept idee totaal: knol, steel, bietenblad
- Rode bieten chips
- Rode Bieten poeder – van gedroogde rode biet