In april wordt het stilaan tijd om de boerenkool (krulkool) die nog in de moestuin staat weg te halen. Om plaats te maken voor de nieuwe teelten van het aankomende seizoen.
In de zelfoogsttuin waar wij een abonnement hebben staat er nog een heleboel boerenkool op het veld. Zonde om die allemaal op de composthoop te gooien. Hoewel ze dan ook weer veel goede voedingstoffen afgeven in de groencompost. Die dan volgend jaar voeding is voor de nieuwe planten.
Dus kwam er een blauwe vlag bij te staan. Dit betekent dat het groentebed leeg geoogst mag worden en dat je zelfs ook nog wat extra mag meenemen om uit te delen, in te vriezen of te drogen.
Wel super spijtig dat ze dit pas op het allerlaatste moment doen, amper 4 dagen voor alles wordt weggehaald. Dan moet je al direct genoeg tijd hebben om na het werk langs te gaan en ook nog alles te verwerken. Met een weekje meer tijd, zouden hier heel wat extra vitamientjes nu in de kast staan… in plaats van op de composthoop te liggen.
Boerenkool bewaren voor later gebruik buiten het winter-seizoen.
Boerenkool heeft zoveel gezonde voedingsstoffen dat ik er heel graag wel een voorraadje van wil aanleggen om de volgende maanden nog regelmatig te kunnen gebruiken.
Het is zoveel gemakkelijker om gezond te eten als je voldoende goede producten bij de hand hebt die je gemakkelijk kan nemen en toevoegen. We hebben nu eenmaal niet altijd de tijd om alles helemaal vers te gaan oogsten en klaar te maken.
Toen ik zelf nog een moestuin had, zorgde ik voor een langer oogst-seizoen. Je kan van de jonge planten immers al vroeger beginnen gebruiken. Zeker als je er genoeg geplant hebt. En sommige soorten zijn ook vroeger in het jaar klaar dan andere.
Maar in de zelfoogsttuin houden ze hem liever voor de echte wintermaanden als er minder ander aanbod is. Dus mag je er nog niet eerder van oogsten als de planten nog jong zijn.
Je kan boerenkool heel goed in de diepvries bewaren. Maar dan neemt hij wel erg veel plaats in. En ik heb geen grote (of extra) diepvries meer om de oogst in te bewaren. Je zou hem ook al helemaal kunnen klaarmaken en dan pas invriezen, maar dat is heel wat extra werk op het moment van oogsten.
Uit de diepvries vind ik vooral fijn als je het echt in een warm gerecht wil verwerken. Maar dat doe ik in de zomermaanden minder snel. Meestal gebruik ik buiten de winter boerenkool in smoothies of toegevoegd aan juices. Of ik doe een beetje bij een roerei of omelet. Of ik voeg het op het toe aan sauzen of soep. Maar dan gebruik ik liever jonge verse blaadjes daarvoor of gedroogd in poedervorm.
Dus dit jaar ga ik niet teveel grote porties boerenkool invriezen. Misschien net genoeg om in enkele keren klaar te maken. En verder alleen nog de steeltjes om te gebruiken voor het maken van bouillon. De rest van de boerenkool ga ik allemaal drogen.
Boerenkool drogen
Gedroogd neemt het heel wat minder plaats in beslag. En je kan het dan gewoon in glazen potten in de voorraadkast zetten. Of in de berging of kelder als je die hebt.
Dus zijn we aan het drogen gegaan 🙂
Gelukkig hebben we een voedseldroger (droogmachine, dehydrator), dat maakt het heel wat makkelijker. Deze voedseldroger (Sedona Combo) kocht ik na lang vergelijken en nadenken (want het kost toch best wel wat). Een populair alternatief dat vergelijkbaar is, is de Excalibur voedseldroger.
De onze heeft sindsdien al heel veel lekkers voor ons gedroogd en ik ben nog altijd heel blij met deze keuze.
Hoe boerenkool drogen om er boerenkoolpoeder van te maken?
- Eerst gaan al de bladeren in een grote bak met koud water om te spoelen en wat te laten bijkomen van de warmte (het is +30° vandaag).
- Dan scheur ik het blad los van de steeltjes en ineens ook al in wat kleinere stukken.
- Die belanden in de vergiet om uit te lekken.
- De steeltjes gaan nog even terug in het water.
- Als alle blad van de steeltjes gehaald is en wat uitgelekt, telkens een gedeelte op een keukenhanddoek leggen en wat extra droog deppen
- Dan de stukken bladeren verdelen over enkele droogplateaus.
- Er is genoeg om 4 trays te vullen (liggen goed vol).
- Dat komt goed uit. Want omdat boerenkool door de gekrulde bladeren wat meer plaats in neemt, laat ik telkens een rijtje vrij tussenin in de droger. Anders zou ik de stukjes te klein moeten maken.
- De voedseldroger gaat in combi-stand. Eerst een uurtje ‘snel-drogen’ op 65°C omdat de boerenkool toch nog wat vochtig is van het spoelen. En dan schakelt hij vanzelf over naar de rawfood stand van 42°C voor de volgende 4 uur.
- Na die 5 uur drogen zijn sommige blaadjes nog niet helemaal ‘krakerig’ droog, dus zet ik hem nog 2 uur langer aan.
- Dan mag alles nog een uurtje blijven staan om goed terug af te koelen. Dit is belangrijk om het lang te kunnen bewaren.
- Onze kleuter komt regelmatig wat stukjes eruit pikken om op te smikkelen 🙂 en vindt ze hmm heel lekker
- Dus gaat de helft van de gedroogde boerenkool in z’n geheel in 2 potten om als knabbeltjes te dienen.
- En de andere helft mix ik heel kort in de kleine pot van de foodprocessor (die voor nootjes dient). Een koffiemolentje wordt daar ook vaak voor gebruikt. Of als het een grotere portie is kan het in de blender of foodprocessor.
Verrassend toch hoe weinig poeder je dan uiteindelijk hebt in je bokaal. Dit kleine potje dat niet eens halfvol is, is de opbrengst van 2 volle plateaus uit de droger. In de andere pot zitten de gedroogde blaadjes van 1 andere plateau (dus zo hebben we er nog eentje in de kast).
Zo zie je wel hoe handig het is om boerenkoolpoeder te maken als je een (grotere) voorraad wil bewaren. Het neemt weinig plek in, je kan het heel lang bewaren en het is super makkelijk om te gebruiken.
Waar kan je boerenkool poeder voor gebruiken?
Voor écht heel veel 🙂
Enkele dingen die wij ermee doen:
› niet alleen met boerenkool poeder, we hebben altijd ook nog van andere gedroogde bladgroenten poeder staan
- in smoothies of juices toevoegen
- bij de soep doen als ze bijna klaar is
- in sausjes of dressings
- beetje onder gekookte rijst mengen (of laten meekoken)
- in een roerei of omelet toevoegen
- onder de mayonaise mengen
- over de sla strooien of over andere groenten (zoals bv. bloemkool, raapjes, …)
- …
We zijn in het weekend nog eens terug gegaan naar de zelfoogsttuin. In de hoop dat er nog wat boerenkool zou staan om te oogsten (donderdag was er nog echt heel veel). Ik had zoooo graag nog heel wat meer ervan willen drogen. Maar helaas… de bedden waren al helemaal opgeruimd ondertussen.
Yvonne
Boerenkoolpoeder maak ik nooit, ik maak er allemaal chips van, met een lekker sausje erdoorheen gemasseerd (dat masseren maakt de boerenkool zachter en beter verteerbaar) en dan gedroogd, heeeerlijk.
Bietejespoeder heb ik wel, ook heerlijk om overal doorheen te gooien en geeft een leuk kleurtje.
Heb deze site net pas ontdekt en ga eens verder neuzen.
Hartelijke groet, Yvonne
EcoBioLiving
Boerenkool chips maken (en lusten) wij ook graag inderdaad. Daar gebruik ik vooral de jongere blaadjes van de boerenkool voor. Poeder is vooral als er heel veel tegelijk te oogsten is en ook de oudere stevigere bladeren, vooral ook handig dat het dan minder plek inneemt.
Hmm rode-bieten-poeder… dat is er afgelopen jaar niet van gekomen; zo gauw er weer verse bietjes zijn, toch dringend nog eens een portie drogen 🙂
Carin Bakker
Hoi..is het wat om rodebietenpoeder zelf in capsules te vullen..heb een juicer gekocht, maar bietensap is niet echt mijn ding..maar is wel heel gezond. Die poeder van boerenkool daar zit veel vit k in.
Gr carin
Laura
Ik heb de Boerenkool poeder biologisch bij Naturaplaza gehaald, ben er super blij mee!