Als je ervoor wil kiezen om je baby zo ecologisch mogelijk te verwelkomen… wat kan je dan zoal doen?
Na een korte zoektocht op internet merk je vanzelf al snel dat er tegenwoordig heel wat aanbod te vinden is wat betreft eco en bio babyspullen.
Bovendien zal je ontdekken dat je door het kiezen voor een eco vriendelijke manier om je baby te vertroetelen op meer dan één vlak voordeel doet.
Kiezen voor ‘eco baby‘ is goed voor het milieu en je ecologische voetafdruk, optimaal voor de gezondheid van je baby, voordelig voor je bankrekening, …
10 Eco-Bio-Baby Tips: kiezen voor ecologisch
Alvast enkele tips om je op weg te helpen, misschien zit er wel eentje tussen die je (eventueel gedeeltelijk) kan toepassen.
1. Kiezen voor Borstvoeding
Kiezen voor borstvoeding draagt zeker en vast veel bij tot het eco-gehalte van de babytijd en levert ook voor jou en je baby heel wat voordelen op.
Dat borstvoeding gezond is voor je baby wist je waarschijnlijk al wel; maar denk je ook eens in wat een besparing het voor je portemonnee en voor het milieu oplevert als je niet al die blikken melkpoeder, flesjes, spenen, steriliseertabletten enz. moet aanschaffen.
Gemakkelijk is het zeker ook, want borstvoeding is altijd beschikbaar, klaar om te drinken. Geen gedoe met op tijd eraan denken om een nieuwe voorraad te kopen, flesjes afwassen en steriel maken, voeding klaarmaken en opwarmen.
Ook veel handiger om mee te nemen 🙂 je hebt geen koeltasje nodig. En geen thermos met warm water of niet op zoek naar ergens om het flesje op te warmen. Je hebt ook altijd genoeg voorraad, geen probleem dus om langer dan gepland van huis te blijven of in een file terecht te komen.
Bovendien is borstvoeding geven ook een leuke manier om terug je zwangerschapskilo’s kwijt te raken (je lichaam verbruikt immers gemiddeld 400 tot 600 kcal extra per dag) en het vermindert ook nog eens de kans om borstkanker te ontwikkelen.
2. Wasbare luiers
Om te starten lijken wasbare luiers een hele investering, maar als je het over de hele babytijd bekijkt, bespaar je er zeker een mooi bedrag mee, dat je dan voor weer andere duurzame dingen kan gebruiken.
En als je aan de hele afvalberg vieze luiers denkt die een baby’tje jaarlijks produceert, dan snap je ook wel dat het heel wat meer eco is om voor wasbare luiers te kiezen.
Zeker als je dan ook nog eens voor biokatoen of andere organic materialen kiest en eveneens ecologisch verantwoorde wasmiddelen gebruikt. Zelf gebruik ik sinds enkele jaren Sonett om te wassen, dat merk is helemaal eco en bio.
Je kan je ecologische voetafdruk vooral nog extra verkleinen wanneer je deze herbruikbare luiers ook nog eens opnieuw voor een tweede (of misschien zelfs derde) baby’tje kan hergebruiken.
3. Beddengoed van biokatoen of wol
Door voor beddengoed en slaapzakjes van biokatoen of andere natuurlijke materialen als wol te kiezen, maak je een goede keuze voor comfortabele rustmomenten.
Een gezonde keuze dus voor je baby en weer een stapje meer richting eco baby.
4. Eco Kleertjes en Rompertjes
Ooit waren eco en bio babykleertjes moeilijk te vinden en erg duur of ook vaak niet echt modieus.
Maar tegenwoordig is het aanbod heel wat groter geworden en zijn er ook een heleboel merken die echt heel mooie eco-bio baby kleertjes aanbieden tegen een redelijke prijs.
Meestal zijn ze wel duurder dan goedkope gewone kleertjes. Ook al omdat ze fairtrade gemaakt worden, met een beter loon en werkomstandigheden voor de mensen die ze maken.
Zelf had ik ook niet het budget om alles eco en bio te kunnen kopen. Hoewel ik liever wat minder stuks heb en dan wel betere. Maar een baby heeft toch nog wel wat meer stuks nodig. Zeker als je alles ook nog buiten of op een droogrekje wil drogen. En ze groeien er ook nog heel snel uit…
Daarom is het ook een goede – en ecologisch/duurzaam is dat uiteraard ook – keuze om voor tweedehands spulletjes te kiezen. En het daarna ook weer door te geven of door te verkopen.
5. Duurzaam speelgoed
Om te beginnen zou je al de hoeveelheid speelgoed die je voor je baby koopt erg kunnen beperken.
Een beetje moeilijk voor jezelf misschien, want het ziet er allemaal zo schattig en leuk uit, al dat babyspeelgoed in de winkels.
Maar je baby vindt dat helemaal niet zo belangrijk. Die is ook heel erg blij met een eerder beperkt aanbod kwaliteitsspeeltjes. Of tweedehands gekochte spulletjes.
Dit kan je dan nog aanvullen met een afwisseling van alledaagse huis- en keukenspullen. Ik ken geen baby’s die dat niet leuk vinden.
Voor het speelgoed dat je wil kopen (of op een geboortelijst zetten bijvoorbeeld) is er best al wel een grote keuze aan eco-vriendelijk speelgoed en knuffels.
Die gemaakt zijn van duurzame materialen van biologische oorsprong en vrij zijn van het erg schadelijke BPA en andere chemicaliën. Zo kan je gerust zijn dat je baby geen extra gifstoffen binnenkrijgt bij het spelen met zijn eerste speeltjes.
6. Wassen en poetsen met eco producten
Als er een baby in het gezin bijkomt, gaat er sowieso meer gewassen en gepoetst worden… kiezen voor eco producten kan dus zeker een groot verschil maken.
Zowel voor het milieu als voor jullie gezondheid. Kleine kindjes zijn bovendien nog gevoeliger voor de schadelijke stofjes in hun omgeving. En als ze beginnen rondkruipen, rondscharrelen en alles in hun mondje steken, komen ze nog veel meer in contact met restanten van al de producten die je gebruikt.
7. Buiten drogen aan de waslijn
Proberen om je wasgoed buiten aan de waslijn te laten drogen. Niet altijd zo eenvoudig in de wintermaanden, maar de rest van het jaar zeker wel de moeite waard om buiten een waslijn te voorzien.
Je zal dan uiteraard minder elektriciteit verbruiken dan wanneer je alles in de droogkast zou stoppen. Bovendien wordt je wasgoed ook goed uitgewaaid als het buiten in de wind gedroogd wordt en zal er minder strijkwerk nodig zijn.
8. Tweedehands babyspullen
Voor een eerste baby worden gemiddeld veel meer nieuwe babyspullen aangeschaft dan voor baby’s die al een broertje of zusje hebben.
Toch zou je ook voor je eerste baby al heel wat babyspullen een tweede leven kunnen geven.
Veel van de spulletjes die je de eerste maanden nodig hebt, worden maar korte tijd gebruikt en zijn dus nog lang niet versleten nadat één baby’tje ze gebruikt heeft. En je baby vindt het helemaal niet belangrijk om splinternieuwe spulletjes te hebben, die heeft andere behoeften en prioriteiten.
Misschien heb je wel familie of vrienden die hun babyspulletjes niet meer nodig hebben en graag wat willen doorgeven om te hergebruiken of om een tijdje uit te lenen.
Maar ook daarnaast zijn er heel wat mogelijkheden om tweedehands babyspullen te vinden die nog zo goed als nieuw zijn. Denk maar aan de vele tweedehandssites op internet, facebookgroepen of aan de populaire Tweedehandsbeurzen van de Gezinsbond – daar wisselen elk seizoen heel wat babyspullen van eigenaar.
Ook bij de kringwinkel, weggeefwinkeltjes, ruilwinkels, rommelmarkten, enz. kan je soms heel toffe spulletjes vinden voor weinig geld.
Erg eco én goed voor je budget!
9. Zelf verse groente- en fruitpap maken of kiezen voor Rapley
Door te kiezen om al de babyvoeding zelf klaar te maken met verse biologische producten, maak je een betere keuze, ook op ecologisch vlak.
En ook voor de gezondheid en de smaakontwikkeling van je baby is dat een verstandige keuze.
Groenten en fruit uit eigen moestuin zou helemaal ideaal zijn. Of uit een zelfoogsttuin of groenten-abonnement.
10. Wandelen
Misschien kan je wat vaker te voet gaan (of in combinatie met openbaar vervoer) om wat kleine boodschappen te doen of op vriendenbezoek te gaan in plaats van telkens de auto te nemen.
En als je regelmatig een flinke natuur-wandeling gaat maken samen met je baby in plaats van bv. naar de fitness te rijden, dan doe je daar je baby en jezelf uiteindelijk ook een groot plezier mee.
Door in de gezonde buitenlucht en natuur te vertoeven, zal je deze ook vanzelf meer gaan appreciëren en misschien nog wat meer inspanning doen om eco-bewust te leven.
Moet je al deze eco tips toepassen om effect te hebben?
Deze 10 manieren om je baby een goede gezonde eco-start te geven, zijn niet superingewikkeld om toe te passen en zijn meestal ook nog eens budget-vriendelijk.
Of je ze nu allemaal wil proberen in praktijk te brengen of dat je maar één ervan kan toepassen, jouw bijdrage aan een gezonde leefomgeving wordt zeker geapprecieerd door mens, dier en natuur. En door je baby vast ook 🙂
Heb jij bij de komst van jouw baby voor één (of meer) van deze 10 eco opties gekozen?
Laat het hieronder even weten…
Eline
Interessante tips! Ik wou dat we bij ons eerste kindje al wat milieubewuster waren.
Nicole Orriëns
Borstvoeding gaf ik inderdaad! Ik vond het ideaal. En dat wandelen vind ik een leuke tip!