Page content

Eco Baby: Tips voor de eerste tijd met jouw baby

Eco Baby: Tips voor de eerste tijd met jouw baby

Als je ervoor kiest om je baby zo ecologisch mogelijk te verwelkomen, dan merk je na een korte zoektocht op internet vanzelf dat er tegenwoordig heel wat aanbod te vinden is wat betreft eco en bio babyspullen. Bovendien zal je ontdekken dat je door het kiezen voor een eco vriendelijke manier om je baby te vertroetelen op meer dan één vlak voordeel doet. Kiezen voor ‘eco baby‘ is goed voor het milieu en je ecologische voetafdruk, optimaal voor de gezondheid van je baby, voordelig voor je bankrekening, … 

10 Eco-Bio-Baby Tips: kiezen voor ecologisch

Alvast enkele tips om je op weg te helpen, misschien zit er wel eentje tussen die je (eventueel gedeeltelijk) kan toepassen.

1. Kiezen voor Borstvoeding

Kiezen voor borstvoeding draagt zeker en vast veel bij tot het eco-gehalte van de babytijd en levert ook voor jou en je baby heel wat voordelen op. Dat borstvoeding gezond is voor je baby wist je waarschijnlijk al wel; maar denk je ook eens in wat een besparing het voor je portemonnee en voor het milieu oplevert als je niet al die blikken melkpoeder, flesjes, spenen, steriliseertabletten enz. zou moeten aanschaffen. Gemakkelijk is het zeker ook, want borstvoeding is altijd beschikbaar, geen gedoe met voorraad kopen, flesjes afwassen en steriel maken, voeding klaarmaken en opwarmen. Bovendien is borstvoeding geven ook een leuke manier om terug je zwangerschapskilo’s kwijt te raken (je lichaam verbruikt immers gemiddeld 400 tot 600 kcal extra per dag) en het vermindert ook nog eens de kans om borstkanker te ontwikkelen. Met zoveel voordelen is borstvoeding toch zeker wel het overwegen waard.

2. Wasbare luiers

Om te starten lijken wasbare luiers een hele investering, maar als je het over de hele babytijd bekijkt, bespaar je er zeker een mooi bedrag mee, dat je dan voor leukere (duurzamere) dingen kan gebruiken. En als je aan de hele afvalberg vieze luiers denkt die een baby’tje jaarlijks produceert, dan snap je ook wel dat het heel wat meer eco is om voor wasbare luiers te kiezen; zeker als je dan ook nog eens voor biokatoen of andere organic materialen kiest en eveneens ecologisch verantwoorde wasmiddelen gebruikt.  Je kan je ecologische voetafdruk vooral nog extra verkleinen wanneer je deze herbruikbare luiers ook nog eens opnieuw voor een tweede (of zelfs derde) baby’tje kan hergebruiken.

3. Beddengoed van biokatoen of wol

Baby’s brengen nog heel veel tijd door in hun bedje of wieg. Door voor beddengoed van biokatoen of andere natuurlijke materialen als wol te kiezen, maak je alvast een goede keuze voor comfortabele rustmomenten. Een gezonde keuze dus voor je baby en weer een stapje meer richting eco baby.

4. Eco-bio Kleertjes en Rompertjes

Ooit waren eco-bio babykleertjes moeilijk te vinden en erg duur of ook vaak niet echt modieus; maar tegenwoordig is het aanbod heel wat groter geworden en zijn er ook een heleboel webshops die mooie eco-bio baby kleertjes aanbieden tegen een redelijke prijs. Ook als je enkel rompertjes en pyjama’s met eco-bio label zou aanschaffen (welke lange tijd en rechtstreeks in contact komen met baby’s huidje), kan dat al jouw steentje bijdragen.

5. Duurzaam speelgoed

Om te beginnen zou je al de hoeveelheid speelgoed die je voor je baby koopt erg kunnen beperken, beetje moeilijk voor jezelf misschien, want het zien er allemaal zo schattig en leuk uit. Maar je baby vindt dat helemaal niet erg, die is ook heel erg blij (vaak zelfs nog meer dan met dure speeltjes) als een eerder beperkt aanbod gekochte kwaliteitsspeeltjes, aangevuld wordt met een afwisseling van alledaagse huis- en keukenspullen (wel opletten dat ze veilig zijn voor baby).

Voor het speelgoed dat je koopt (of op een geboortelijst zet bijvoorbeeld) is er best al wel een grote keuze aan eco-vriendelijk speelgoed en knuffels, die gemaakt zijn van duurzame materialen van biologische oorsprong, die vrij zijn van het erg schadelijke BPA en andere chemicaliën. Zo kan je gerust zijn dat je baby geen extra gifstoffen binnenkrijgt bij het verkennen van zijn speelwereld.

6. Wassen en poetsen met eco producten

Als er een baby in het gezin bijkomt, gaat er sowieso meer gewassen en gepoetst worden… kiezen voor eco producten kan dus zeker een groot verschil maken.

7. Buiten drogen aan de waslijn

Proberen om je wasgoed buiten aan de waslijn te laten drogen, niet altijd zo eenvoudig in de wintermaanden, maar de rest van het jaar zeker wel de moeite waard om te proberen. Je zal uiteraard minder elektriciteit verbruiken dan wanneer je alles in de droogkast zou stoppen. Bovendien wordt je wasgoed ook zachter als het buiten in de wind gedroogd wordt en heb je dus geen (of veel minder) wasverzachter nodig en zal er minder strijkwerk nodig zijn.

8. Tweedehands babyspullen

Voor een eerste baby worden gemiddeld veel meer nieuwe babyspullen aangeschaft dan voor baby’s die al een broertje of zusje hebben. Toch zou je ook voor je eerste baby al wat babyspullen een tweede leven kunnen geven. Veel van de spulletjes die je de eerste maanden nodig hebt, worden maar korte tijd gebruikt en zijn dus nog lang niet versleten nadat één baby’tje ze gebruikt heeft. En je baby vindt het helemaal niet belangrijk om splinternieuwe spulletjes te hebben, die heeft andere behoeften en prioriteiten.

Misschien heb je wel familie of vrienden die hun babyspulletjes niet meer nodig hebben en graag wat willen doorgeven om te hergebruiken of om een tijdje uit te lenen. Maar ook daarnaast zijn er heel wat mogelijkheden om tweedehands babyspullen te vinden die nog zo goed als nieuw zijn. Denk maar aan de vele tweedehandssites op internet of aan de populaire Tweedehandsbeurzen van de Gezinsbond – daar wisselen elk seizoen heel wat babyspullen van eigenaar. Erg eco en goed voor je budget!

9. Zelf groente- en fruitpap maken of kiezen voor Rapley

Er bestaan ook al wel bio kant en klare gerechten, maar door te kiezen om al de babyvoeding zelf klaar te maken met verse biologische producten, maak je een betere keuze op ecologisch vlak. En ook voor de gezondheid en de smaakontwikkeling van je baby is dat een verstandige keuze.

10. Wandelen

Als je wat vaker te voet kan gaan om wat kleine boodschappen te doen of op vriendenbezoek te gaan in plaats van telkens de auto te nemen en als je regelmatig een flinke natuur-wandeling gaat maken met je baby in plaats van bv. naar het fitnesscenter te rijden, dan doe je daar je baby en jezelf uiteindelijk ook een groot plezier mee. Door in de gezonde buitenlucht en natuur te vertoeven, zal je deze ook vanzelf meer gaan appreciëren en misschien nog wat meer inspanning doen om eco-bewust te gaan leven.

 

Moet je al deze eco tips toepassen om effect te hebben?

Deze 10 manieren om je baby een goede gezonde eco-start te geven, zijn niet superingewikkeld om toe te passen en zijn meestal ook nog eens budget-vriendelijk. Of je ze nu allemaal wil proberen in praktijk te brengen of dat je maar één ervan kan toepassen,  jouw bijdrage aan een gezonde leefomgeving wordt zeker geapprecieerd door mens, dier en natuur.

 

Comment Section

0 reacties op “Eco Baby: Tips voor de eerste tijd met jouw baby

Plaats een reactie


*


Phoenix WebsitePhoenix Website