Page content

Koortsblaasjes (koortslip) natuurlijk behandelen

Koortsblaasjes (koortslip) natuurlijk behandelen

Koortsblaasjes of een koortslip ‘herpes labialis‘ wordt veroorzaakt door het herpes-simplex-virus, een erg besmettelijk virus dat dus gemakkelijk kan doorgegeven worden.

Meestal duurt het ruim een week (tot wel 2 weken soms) om er weer vanaf te geraken. Gelukkig zijn er ook mogelijkheden om koortsblaasjes natuurlijk te behandelen. Onlangs kon ik er zelf eentje uittesten… en het werkte bijzonder goed en snel! 

Wat is een koortslip

Eens je besmet bent geraakt met dit herpes simplex virus blijft dit gewoonlijk voor altijd in je lichaam aanwezig. Het houdt zich schuil in zenuwknopen en breekt dan weer uit als je weerstand wat zwakker is.

Bij het uitbreken van koortsblaasjes ontstaat er eerst een branderig, tintelend gevoel. Meestal op of rond de lippen (maar het kan ook bijvoorbeeld aan de neus, kin of wangen). Kort daarna gevolgd door pijnlijke blaasjes die met vocht gevuld zijn. Na enkele dagen beginnen de blaasjes dan over te gaan in met korstjes bedekte zweertjes.

Koortslip erg gevaarlijk voor jonge baby’s

Als je een koortslip hebt, is het belangrijk om zéker niet in de buurt te komen van jonge mama’s of baby’tjes jonger dan een jaar. Vooral tot 3 à 4 maanden is dit virus levensgevaarlijk en moet besmetting met het virus absoluut vermeden worden, maar liefst ook nog zeker tot een jaar. Hoewel het ook daarna geen tof virus is om aan een kindje door te geven…

Vooral voor kleine baby’tjes jonger dan 3 of 4 maanden is een koortslip erg gevaarlijk omdat het virus zich dan nog relatief gemakkelijk kan uitbreiden en verspreiden naar andere organen en naar de hersenen, wat uiteindelijk zelfs overlijden van het baby’tje tot gevolg kan hebben.

Eigenlijk zouden mensen (familie of bezoek) die regelmatig een koortslip hebben, uit voorzorg sowieso niet moeten knuffelen en kussen met pasgeboren baby’tjes, want het virus zou al besmettelijk zijn nog vóór de eerste symptomen verschijnen.

Als je als mama van een jonge baby zelf koortsblaasjes krijgt, moet je goede voorzorgsmaatregelen nemen. Constant grondig je handen wassen; je mond afdekken met een mondmaskertje als je je baby gaat verzorgen of voeden of in de buurt hebt; eventueel nog een extra koortsblaar-pleister erop; even geen kusjes geven; enz.  Vooral met een baby jonger dan 3 maanden kan je beter extra voorzichtig zijn.
(vooral het vocht in de blaasjes is erg besmettelijk, maar je kan het virus ook op andere manieren doorgeven)

Als je baby al wat ouder is, wordt het risico al iets minder groot (zeker na 1 jaar) én je baby krijgt via de borstvoeding antistoffen tegen het virus als jij zelf als mama een koortslip krijgt. Andere mensen met koortsblaasjes kan je wel best nog ver uit de buurt houden van je kindje.

Koortsblaasjes natuurlijk behandelen

Als je wat gaat rond zoeken op internet, blijkt dat er best wel wat mogelijkheden zijn om een koortslip natuurlijk te behandelen en er veel sneller vanaf te zijn. Zo vond ik o.a. tips voor: kokosolie, appel cider azijn, oregano olie, tea tree oil, olijfolie extract, enz.

Enkele weken geleden had ik zelf opeens een koortslip, na er jaren geen last meer van gehad te hebben. ’s Avonds ging ik slapen met precies dat tintelende gevoel aan mijn bovenlip… en ’s ochtends was het al goed dik met jeukende vochtblaasjes. Niet leuk!

Gelukkig is mijn zoontje al anderhalf, dus geen kleine baby meer én drinkt hij nog volop borstvoeding zodat ik hem antistoffen kan doorgeven. Maar toch wil ik hem dit virus sowieso besparen… én ik wilde er zelf ook zo snel mogelijk weer vanaf.

Tijd om één van de natuurlijke middeltjes zelf uit te proberen dus…

Extra virgin bio kokosolie & Tea Tree oil

Deze 2 dingen had ik alvast gewoon in huis. Je mengt 1 of 2 druppeltjes tea tree oil in een eetlepel goede kwaliteit kokosolie. Hiermee moet je de koortsblaasjes enkele keren per dag aanstippen.

Rond 11u maakte ik het mengseltje klaar… al diezelfde avond was het veel beter, geen jeuk of pijn meer, nauwelijks blaasjes… de volgende ochtend waren al de blaasjes volledig uitgedroogd!  En ’s avonds waren ook de korstjes al zo goed als weg… de volgende ochtend zag je alleen nog wat verkleuring waar de koortslip gezeten had.

Comment Section

0 reacties op “Koortsblaasjes (koortslip) natuurlijk behandelen

Plaats een reactie


*


Phoenix WebsitePhoenix Website