Page content

Wereld Doula Week 2012 – Bevallingscoach

Wereld Doula Week 2012 – Bevallingscoach

Wereld Doula Week van 22 tot 28 maart 2012

Een mooie gelegenheid om de meerwaarde van een doula bij zwangerschap en bevalling eens goed in de kijker te zetten.

Bij ons is deze term nog vrij onbekend, maar in andere landen is het concept al beter gekend. Wil je meer weten over het initiatief wereldwijd? Kijk dan ook eens op www.worlddoulaweek.com  Daar vind je heel wat meer info…

Wat is een Doula?

Het woord ‘Doula’ komt uit het Grieks en betekent iets als ‘dienende vrouw’. Het is een soort van coach, een bevallingscoach die ouders bijstaat en begeleidt tijdens de bevalling en dit dan op niet-medisch vlak.

Wat doet een Doula of Bevallingscoach?Wereld Doula Week 2012 - Doula Bevallingscoach - Zwangerschap & Geboorte

Een Doula biedt emotionele, mentale, informatieve en praktische ondersteuning aan de moeder (en haar partner), zowel vóór, tijdens als na de geboorte. Ze coacht dus de zwangeren tijdens hun zwangerschap en de geboorte.

Een bevallingscoach is ook aanwezig bij de bevalling en zorgt voor een stukje extra persoonlijke begeleiding. De nadruk ligt op het geruststellen en aanmoedigen, maar ook op het zorgen voor simpele praktische dingen zoals bijvoorbeeld een glaasje water, een beetje verfrissen, enz.

Belangrijk is dat er een positieve klik is tussen de beide ouders en de coach; daarom wordt er al vooraf uitgebreid kennisgemaakt tijdens de zwangerschap. Als één van beide ouders er geen positief gevoel bij heeft, wordt aangeraden om op zoek te gaan naar een andere coach waar wel al de betrokkenen een goede klik mee ervaren.

Een bevallingscoach mag en zal zich niet moeien in het medische aspect van de bevalling – dat is de taak van de vroedvrouw – maar daardoor kan de doula net extra aandacht besteden aan de andere kleine dingen er rond.

Studio TVL Opname van interview met een Doula en een mama

Naar aanleiding van de Wereld Doula Week 2012 brachten bevallingscoach Veerle en mama Evy
een bezoekje aan Studio TVL – Bekijk hieronder de opname…

Waar vind ik een Doula in België?

Op de website van Doulasite.be kan je meer info bekomen over bevallingscoaches in België en kan je ook overzichtelijk per provincie zoeken naar een Doula in jouw buurt.

 

Comment Section

0 reacties op “Wereld Doula Week 2012 – Bevallingscoach

Plaats een reactie


*


Phoenix WebsitePhoenix Website