De laatste tijd maken we weer vaak boekweitpannenkoeken als ontbijt of als vieruurtje. En sinds het herfst geworden is, gebruiken we daar regelmatig herfstfruit (appel, peer, frambozen, enz.) bij.
De voorbije week maakten we 3 variaties met appel…
Basis Recept voor gezonde Boekweitpannenkoeken
Als basis gebruiken we telkens hetzelfde beslag voor deze gezonde pannenkoeken.
Voor 3 personen – elk 2 of 3 grote pannenkoeken:
- 3 eieren
- 1 cup boekweitmeel
- 2 cups rijstmelk
- snuifje zout
- kokosolie (of olijfolie) om in te bakken
- enkele tips om boekweitpannenkoeken te bakken vind je terug in een vorig blogbericht ‘boekweitpannenkoeken met fruit‘
Deze boekweit pannenkoeken met appel en kaneel maken we in 3 varianten. Met appelschijfjes erin is wat moeilijker om te bakken en de pannenkoeken heel te houden bij het omdraaien in de pan. Maar wel de favoriet bij ons 🙂
Boekweitpannenkoeken met meegebakken appelschijfjes
Voor deze variant pannenkoeken kan je best het beslag even laten rusten voor je begint te bakken, dan wordt het iets elastischer en steviger. Per pannenkoek gebruik ik ook meer beslag dan gewoonlijk, zodat je een dikkere koek krijgt.
Terwijl je het beslag wat laat rusten, kan je alvast appels schillen en in dunne plakjes snijden (ik doe ze echt heel dun, dat lukt beter), zodat die klaar staan om te gebruiken. Wij hadden deze keer 3 appels gebruikt, maar het ligt er ook wat aan of ze groot of klein zijn en of je graag veel appel erin wil.
Laat eerst wat olie opwarmen op middelmatig vuur. Schep (of giet) een ruime hoeveelheid beslag in de pan en leg dan al direct de appelschijfjes in het nog natte pannenkoekenbeslag, zodat ze er wat inzinken. Eventueel kan je er nog een kleine hoeveelheid beslag bij doen, dat dan mooi tussen de schijfjes loopt.
Laat dit langzaam bakken tot de bovenkant droog geworden is en piep dan voorzichtig aan de onderkant of je pannenkoek al genoeg gebakken is en dus wat kleur gekregen heeft.
Met een grote spatel omdraaien als dit je lukt (hier waren er 2 van de 9 mislukt en door elkaar gevallen bij het keren) ofwel kan je ze met behulp van een groot bord of deksel omkeren (maar omdat ik nogal veel olie gebruik voor het bakken, vind ik dit niet zo handig)
Als je iemand hebt om je een handje te helpen, dan is het nuttig om bij het omkeren even weer wat olie in de pan te doen, maar als je alleen aan het bakken bent, is dat moeilijk want als je teveel treuzelt, vallen de appelschijfjes zeker eruit.
De kant met appelschijfjes is snel gebakken, dan kan je ze ondersteboven op een bord leggen, zodat de appelschijfjes mooi vanboven komen te liggen.
Boekweitpannenkoeken met appelblokjes en kaneel
Als je graag iets frisser en knapperig bij je pannenkoek hebt, dan is deze variant ideaal, wij vonden hem heel lekker en de combinatie van de warme pannenkoek met de frisse appelblokjes viel wel in de smaak, zeker voor een zonnige of iets warmere dag.
De dochter had de pannenkoeken gebakken en ondertussen had ik de appels geschild en in kleine stukjes gesneden. Je zou dit ook vooraf kunnen doen en dan in een afgedekt kommetje bewaren tot de pannenkoeken gebakken zijn, zodat de appelstukjes niet te bruin worden.
Op ieder bord een warme pannenkoek, daarbovenop enkele schepjes appelblokjes en dan kaneel erover strooien. Dit oprollen… en laten smaken, mmm
Boekweitpannenkoeken met appel en kaneel onder het beslag gemengd
Deze variant maken we het meest, gewoon omdat die het makkelijkst is om te maken 🙂 en ook erg lekker.
Als het beslag gemaakt is en even mag rusten, schil ik de appels en snij ze in kleine blokjes. Net voor het bakken meng ik al de appelblokjes en een ruime hoeveelheid kaneel onder het beslag.
Om te bakken gebruik ik dan wel een grote opscheplepel om het beslag in de pan te doen (gieten lukt niet zo goed, dan komen de appelstukjes niet zo makkelijk mee). Eventueel met een vork even helpen om de appelstukjes wat beter te verspreiden.
Lekker!!