Tegenwoordig kan je bloemkoolrijst kant-en-klaar kopen in heel wat winkels, zowel uit de koeling als uit de diepvries. Maar je kan ook heel gemakkelijk zelf bloemkoolrijst maken… dan kost het je heel wat minder en is het zeker extra vers.
Wat is bloemkoolrijst?
Bloemkoolrijst is een super handig ingrediënt om te combineren met heel wat paleo, koolhydraatarme of keto recepten. Je kan het rauw eten of toevoegen aan warme gerechten. De bereidingstijd is hooguit een 5-tal minuten. Bloemkoolrijst wordt gebruikt om witte rijst te vervangen in recepten. Vooral de textuur doet er wel wat aan denken. Het is eigenlijk bloemkool die in heel kleine stukjes gesneden is. Je kan daarvoor de hele bloemkool gebruiken, zowel de ‘bloempjes’ als de stronkjes. Voor de gekochte variant worden heel vaak alleen stronken gebruikt.
Zelfgemaakte bloemkoolrijst is heel wat goedkoper. Een bloemkool kost je gemiddeld 1,50 euro. Uit eigen moestuin of uit de zelfoogsttuin (of in je groentepakket) is het nog goedkoper en verser uiteraard. Van een doorsnee bloemkool, maak je … gram bloemkoolrijst. In de winkel betaal je voor een zakje bloemkoolrijst toch al gauw .. euro per .. gram.
*deze info moet ik nog eens nakijken en nameten
Als je wat opziet tegen het werk en de bijhorende opruim en afwas (hoewel dat écht heel goed meevalt hoor), kan je het ook in een grotere hoeveelheid tegelijk maken en dan enkele dagen bewaren in de koelkast. Of ook heel wat langere tijd zelfs in de diepvries.
De gemakkelijkste manier om bloemkoolrijst te maken
De snelste en gemakkelijkste manier om bloemkoolrijst te maken is met een foodprocessor. (als je er nog geen hebt, bij Bol.com of Coolblue kan je heel handig vergelijken op kenmerken).
Eerst snij je de bloemkool in grote stukken of roosjes. En daarvan doe je dan een deel in de kom van je foodprocessor. Hoeveel je er per keer kan in doen is wat afhankelijk van de kracht en de grootte van je foodprocessor. Dat zal je wat moeten uitproberen de eerste keer dat je bloemkool gaat fijn hakken.
Vervolgens duw je dan enkele keren op de pulse-knop tot de bloemkool-stukjes ongeveer de grootte van rijstkorrels hebben. Deze giet je dan over in een kom om een volgende portie te gaan hakken. Je moet tussendoor de restjes niet eens van de kanten afschrapen, dat doe je pas als je helemaal klaar bent.
Als er bij je foodprocessor een rasp schijf zit, kan je best deze gebruiken in plaats van het standaard mes. Daardoor zal je een meer gelijkmatig resultaat krijgen van even grote stukjes.
Bloemkoolrijst maken zonder foodprocessor
Ook zonder foodprocessor is het heel goed te doen om zelf bloemkoolrijst te maken.
Je gebruikt dan gewoon een rasp die grof kan raspen. Eerst snij je de bloemkool in grote roosjes. Die je dan vervolgens handmatig kan raspen met een goede rasp. Dit gaat heel gemakkelijk, want bloemkool is niet zo hard of stevig en laat zich heel gemakkelijk tot korreltjes of kleine stukje raspen.
Tip:
Als je bloemkool met de hand gaat raspen, gaat dat meestal wel met wat meer geknoei gepaard dan wanneer je het in een foodprocessor kan doen. Zorg er daarom voor dat je vooraf een grote schone keukenhanddoek (theedoek) eronder legt, dan gaat de opkuis heel wat makkelijker en sneller 🙂 of als je een grote bakplaat hebt, lukt dat ook goed.
Hoe kan je deze handige ‘rijst’ van bloemkool bewaren?
Bloemkoolrijst kan je gewoon rauw bewaren voor later gebruik. Je hoeft het dus niet eerst al klaar te maken of in een gerecht te verwerken. Daardoor blijft het heel flexibel om op een later moment te gebruiken en kan je er nog alle kanten mee uit.
In een afgedekte kom blijft het enkele dagen goed in de koelkast. Het is heel fijn om een grote kom ervan in de koelkast voorhanden te hebben. Je zal zien dat je het dan vaker zal gebruiken, omdat je er alleen nog maar wat moet uit scheppen om aan je gerechten toe te voegen.
Als je het voor langere tijd wil bewaren, kan je het ook rauw invriezen. Dat doe je dan best in kleinere porties, ongeveer de hoeveelheid die je per keer wil gaan gebruiken. Als je meer nodig hebt, kan je altijd meer dan één portie uit de vriezer nemen.
Hoe kan je bloemkool-rijst klaarmaken of in recepten gebruiken?
Je kan bloemkoolrijst als bijgerecht eten en dus heel eenvoudig op zichzelf klaarmaken.
Ik doe het dan meestal als volgt: een ruime hoeveelheid vetstof in een pan doen en deze even laten opwarmen. Daar voeg je dan de bloemkoolstukjes aan toe. Kruiden met zout en peper en al roerend laten bakken tot het al-dente gaar is, gewoonlijk zo’n 5 minuutjes ongeveer. Meestal doe ik er dan ook nog een smaakmaker bij, zoals bijvoorbeeld gedroogde kruiden (selder, oregano, pijpajuin/lente-ui pijpjes, …), of vaak ook gedroogde champignons of Tamari of een lekkere olie of … wat je zelf lekker vindt en voorhanden hebt. Verse kruiden kan natuurlijk ook 🙂 maar omdat het – nu ik dit schrijf – winter is, denk ik eerder aan de keuzes die ik in deze periode maak 🙂
Daarnaast kan je deze bloemkool-rijst ook toevoegen aan bijvoorbeeld eenpansgerechten en stoofpotjes. Ik doe deze er dan op het einde bij en laat het nog heel even mee pruttelen.
En soms combineren we de bloemkoolrijst ook gewoon rauw in een rauwkost maaltijd. Eventueel met een lekker sausje of dressing eroverheen.
Je ziet het al wel… heel veel mogelijkheden.
Recepten met bloemkoolrijst
Op dit moment staan er nog niet zoveel recepten met bloemkoolrijst hier tussen onze recepten… hoewel ik het toch wel vaak gebruik. Ik zal er binnenkort nog eens enkele moeten uitschrijven en online zetten 🙂 dan kunnen de linkjes naar onze recepten met bloemkoolrijst hieronder toegevoegd worden.