Volgens de Europese regelgeving moet op elk ei dat verkocht wordt een ei-code (of is het eiercode?) staan. Deze code bestaat uit 7 of meer cijfers en letters. Bijvoorbeeld zoals op deze foto…
Wat betekent de code die op eieren gedrukt staat?
Het eerste cijfer (van 0 tot 3) duidt aan in welk leefsysteem de kippen leven – de lettercode geeft het land van herkomst weer – dan volgen nog 4 cijfers die het herkenningsnummer van de ‘producent’ zijn – daarna kunnen er nog 1 of 2 cijfers achter staan die het hoknummer aanduiden.
Het eerste cijfer van de eiercode: de soort kippenhouderij
De beste manier om te weten of je ei diervriendelijk is, is door te kijken naar het stempel op het ei. Het eerste cijfer geeft aan hoe de kip geleefd heeft. De codes gaan van 0 tot 3. Hoe hoger het cijfer, hoe groter het dierenleed.
code 0 – Biologische Eieren
Biologische eieren of EKO-eieren zijn herkenbaar aan het officiële BIO- of EKO-logo dat op de doos gedrukt staat. Dit zijn de diervriendelijkste eieren die je in de winkel kan kopen.
In de stal hebben de kippen stro om in te scharrelen, er zijn voldoende zitstokken om te rusten of slapen en er zijn ook legnesten om hun ei in te leggen. In de stallen zitten maximum 6 kippen per vierkante meter.
Buiten hebben de kippen ook nog de beschikking over een uitloop van 4 vierkante meter per kip. Het voer dat de kippen krijgen is biologisch, dus onbespoten en niet genetisch gemanipuleerd.
Alleen voor biologische kippen is het preventief wegbranden of kappen van een (levend) deel van de snavel verboden.
code 1 – Vrije uitloop Eieren
Deze eieren worden meestal graseieren, uitloopeieren of eieren van vrije-uitloop genoemd. Dit zijn eieren die afkomstig zijn van kippen die in een soort scharrelstallen zitten maar ook een uitloopruimte hebben waar ze naar buiten kunnen.
Binnen leven de kippen met 7-9 per vierkante meter. Buiten is er per kip 4 vierkante meter beschikbaar. De uitloop moet grotendeels begroeid zijn en in lange uitlopen moeten de kippen ook ergens kunnen gaan schuilen en een extra plek met drinkwater beschikbaar hebben.
Bij deze kippen wordt wel een deel van de snavel verwijderd.
code 2 – Scharrel Eieren
Scharreleieren komen van kippen die enkel binnen in stallen leven. Ze hebben daar de beschikking over zitstokken en legnesten. In een deel van de stal moet er ook wat stro op de vloer liggen om in te kunnen scharrelen.
Ze zitten in deze stallen met maximum 9 kippen per vierkante meter. Ze hebben geen uitloop naar buiten en komen dus ook nooit in de buitenlucht.
code 3 – Kooi Eieren of Legbatterij Eieren
In legbatterijen zitten kippen met vier of vijf samen in kleine draadkooitjes. Elke kip heeft de ruimte van 1 A4’tje. Dat is te weinig om de vleugels uit te kunnen slaan. Ook andere natuurlijke kippen-behoeften zoals een stofbad nemen en het maken van een legnest kunnen daar helemaal niet.
Vanaf 2012 is de legbatterij verboden. De verrijkte legbatterij of klein-volière mag dan nog wel: dit betekent dat de kippen in een kooitje zitten met anderhalf A4’tje ruimte per kip, een scharrelmatje en er hangt een flap om hun ei achter te leggen.
Legbatterij eieren mogen sinds 2004 al niet meer in supermarkten verkocht worden. Maar ze zitten wel nog verwerkt in allerlei producten (mayonaises, koekjes, …) en worden ook nog veel geëxporteerd.
Waarom voor biologische eieren kiezen?
Als je eieren in de winkel moet kopen, kan je in ieder geval wel best altijd voor bio eieren kiezen. Want dat is de beste optie die je daar kan verkrijgen. Alhoewel ook daar nog veel verschil in zit, niet al de bio eieren komen van kippen die een goed leven hebben helaas. Ook que voedingstoffen zit er nog verschil in.
Als je geluk hebt en je bij jou in de buurt een bio boer kan vinden die kippen heeft die heel het jaar door vrij buiten mogen lopen en volop gras, insecten en andere beestjes eten… dan is die optie toch nog veel beter en gezonder.
Biologische eieren van kippen die altijd buiten rondscharrelen zijn lekkerder, voedzamer en gezonder. En ook beter voor de kippen waar ze vandaan komen. Deze kippen leiden meestal een prima leven met voldoende ruimte en in zekere vrijheid. Toch in vergelijking met al die andere kippen die het heel wat minder goed hebben, zelfs de kippen die voor de bio eieren zorgen die in de meeste winkels verkocht worden.
Want miljoenen kippen kunnen daar alleen maar van dromen. De meeste kippen mogen immers zelfs nooit buiten komen en leven in ongezonde stresserende situaties kort op elkaar. Hoe meer biologische (vrij buitenlopende) kippen er komen, hoe beter. Voor de kippen zelf en ook voor degenen die hun eitjes eten.
Herkenningsnummer van de ‘producent’ in eiercode
Op dit moment is het nog heel moeilijk om als consument te achterhalen welke producent bij welke Europese producent-code op de eieren hoort.
Er zijn wel al enkele initiatieven van producenten die daar zelf over communiceren, maar niet zoveel en moeilijk te vinden.
Ik ontdekte ook al enkele apps om deze eiercodes op te zoeken en zo de producent te achterhalen. Maar deze werkten toen ik ze testte nog niet zo goed. Vooral omdat de producenten zichzelf erin moeten aanmelden en hun bedrijfsgegevens koppelen aan hun codenummer. Daar gaat heel wat tijd over waarschijnlijk om deze producenten te bereiken en zover te krijgen dat ze dat zouden invullen.
Moest iemand een goede website of app kennen… je mag het altijd doorgeven!
Berichtgeving van 08-2017: Fipronil in eieren – eicodes van vervuilde eieren
Even een korte update omdat er blijkbaar toch wel heel veel naar gezocht en gevraagd wordt…
De NVWA in Nederland waarschuwt om eieren met de code 2-NL-4015502 op dit moment niet meer te eten als je ze in huis hebt. (in de winkels zijn ze al weggehaald inmiddels)
Daarnaast zijn er ook nog heel wat eieren aangetroffen met een verhoogd fipronil-gehalte dat afgeraden wordt om veel van binnen te krijgen, vooral voor kinderen of zwangeren.
Onderaan deze pagina kan je de code van je eieren (van producenten uit Nederland) intypen en nakijken of ze in het lijstje van vervuilde eieren voorkomt:
En op de site van nvwa.nl vind je een overzicht van codes van besmette eieren uit Nederland, het is een lange lijst…
Voor België is er nog weinig info vrijgegeven over codes van besmette eieren :-/
Van de Belgische bio-eieren (dus met vooraan in de code 0-BE-xxxx) zouden er geen met fipronil aangetroffen zijn. Dat is toch alweer een beetje goed nieuws voor wie voor bio eieren kiest.
Toch ook enkele codes van Belgische eieren die wel besmet geraakt zijn met fipronil:
- 2BE3084-02
- 2BE3084-03
- 2BE3084-06
- 2BE3123-A
- 2BE3123-B
- 2BE3123-C
- 3BE4004
- 3BE4005
- 1BE8016
- 3BE3114
Gebruik deze niet maar breng ze terug naar de winkel. Er is onduidelijkheid over de analyses die uitgevoerd zijn op eieren van deze bedrijven. Daarom worden deze eieren uit voorzorg teruggeroepen.
fransen
Graag wil ik weten van welk bedrijf mijn eieren komen. Is er ergens een lijst met die codes waarin ik dat op kan zoeken? Bvhd.
mieke
is inderdaad nergens te vinden!!
wat heb je zo aan die codes… een “papieren tijger”
EcoBioLiving
Het zou nochtans eenvoudig moeten zijn om die lijst ergens beschikbaar te stellen, zou je denken. Als al die producenten een code gekregen hebben, dan moet dat toch ook ergens vastgelegd zijn… bij één of andere Europese instantie.
Sven
Graag zou ik er op wijzen dat er ook een systeem is met code 2 waarbij de kippen overdekt buiten kunnen lopen en scharrelen, dit systeem heet scharrel met wintertuin. Ook zou ik er graag op wijzen dat geen verschil zit in voedingswaarden en ‘gezondheid’ tussen een bio of een ander ei.
Is het ook niet diervriendelijker om de snavel weg te laseren dan de kippen elkaar laten doodpikken (dit gebeurt!)?
Nienke
Hallo Sven,
De wintertuin had ik nog niet van gehoord :-).
Als kippen genoeg leefruimte zouden hebben pikken ze elkaar ook niet dood, tenzij het een zieke of zwakke kip betreft. Dus ja, het is een beetje de omgekeerde wereld.
Er moeten veel eieren komen: kippen op n kluitje. Oh, ze pikken elkaar ineens dood: snavel knippen. Oh, ze worden snel ziek met z’n allen op een kluitje: preventief inenten.
Frank
waar kan je eigenlijk die nummers verbinden aan de producent?
Na lang googlen nog nergens een website kunnen vinden die een nummer aan aan adres kan linken.
EcoBioLiving
Een tijdje geleden heb ik dat eens opgezocht voor eieren die ik bij Colruyt gekocht had. Zij hebben wel een systeem om hun eicodes te traceren voor al de eieren van Boni Selection.
https://www.boniselection.be/nl/verhaal/eieren-van-boni-selection-100-belgisch
Er bestaat ook wel een app om eicodes in te voeren en de producent ervan op te zoeken, maar die werkte toen ik hem testte nog niet zo heel erg goed, de meeste codes die ik toen invoerde, was geen info voor te vinden. Het zal wellicht ook wel een hele tijd duren om al die producenten in te voeren… misschien werkt hij ondertussen al wel wat beter.
Paul
Op de website van de Nederlandse Omroep : http://www.nos.nl stond deze morgen al een invulveld waar je de code kan invoeren en de leverancier kan vinden. Werkt alleen met NL ! Waarom kan dat bij ons niet? FOD volksgezondheid schiet in actie !!
EcoBioLiving
Net gaan kijken… Maar de leverancier kon ik via die tool toch niet vinden. Het lijkt alleen een heel beperkte tool te zijn waar ze de codes van de producenten waar ze vervuilde eieren vonden hebben ingevoerd. En daar wordt dan alleen op gecheckt… of de code in hun lijstje staat of niet.
gustaaf goes
ik heb eieren met stempel 36robbo1 wat betekent dat?
EcoBioLiving
Je zou kunnen proberen het op te zoeken met de eicode app die je kan downloaden uit de Appstore of Playstore.
Maar dit lijkt me geen gewone code te zijn.
Ofwel is de stempel niet zo duidelijk en staat er iets anders dat lijkt op wat jij nu ervan maakt. Dan zou het bijvoorbeeld 3 Gr 06601 kunnen zijn? misschien? Dit zou dan kunnen betekenen dat het een kooi-ei (uit legbatterij) is uit Griekenland.