Pannenkoeken eten als ontbijt? Of als vieruurtje of licht avondmaal? Lekker… maar kan dit nog als je gezonder en zonder suiker of gluten wil eten?
Gelukkig wel 🙂 als je de ingrediënten wat aanpast… en ze zijn zeker ook heel erg lekker!
Ontbijt met pannenkoeken zonder gluten, suikervrij, zonder gist, zonder melk
In de herfst zijn hier de boekweitpannenkoeken precies wel ons favoriete ontbijt.
We smullen er toch zeker 4 keer per week van en zijn ze nog lang niet beu.
Ze passen ook prima in onze manier van gezond eten waar we nu voor kiezen. Want ze zijn glutenvrij, zonder suiker, zonder gist, zonder melk en er zitten voldoende eiwitten in om de dag goed te beginnen.
Boekweitmeel – grote variatie van smaak en structuur bij verschillende merken
Door nu wat vaker boekweitpannenkoeken te maken, is ons wel opgevallen dat er heel veel verschil is wat boekweitmeel betreft.
De voorbije weken hadden we boekweitmeel gebruikt van het huismerk van Aveve, omdat ik daar regelmatig voorbij kom (helaas wel niet bio, maar ook niet zo duur als sommige andere merken) en vooral omdat onze voorraad biologisch boekweitmeel helemaal op was.
-> de foto’s bij dit bericht (en bij het vorige over boekweitpannenkoeken ook) zijn van pannenkoeken die met dit meel gemaakt zijn
Dit boekweitmeel van Aveve is wat minder ‘verfijnd’ dan het andere meel dat we gebruiken, het beslag wordt wat minder elastisch en de pannenkoeken die je ervan maakt zijn wat ‘robuuster’ zowel van structuur als van smaak.
De pannenkoeken worden wat ‘stijver’ en breekbaarder, waardoor je automatisch wat meer beslag in de pan doet en dikkere pannenkoeken krijgt.

Gisteren gebruikten we nog eens het biologische boekweitmeel van het merk ‘ma vie sans gluten’ en dat geeft direct een heel ander resultaat.
De pannenkoeken maak je vanzelf dunner, ze zijn elastischer (je kan ze bv. ook zoals gewone pannenkoeken gemakkelijk oprollen zonder dat ze breken) en ze smaken ook heel anders, wat zoeter dan de andere.
Boekweitpannenkoeken met cacao – recepten
Dit heb je nodig voor deze lekkere en gezonde pannenkoeken:
(voor 3 personen – elk 2 of 3 grote pannenkoeken)
- 3 eieren
- 1 cup boekweitmeel
- 2 cups rijstmelk of haverdrank
- 1 eetlepel cacao (wij gebruiken altijd raw cacao poeder)
- kokosolie (of eventueel olijfolie) om in te bakken
- koud geperste biologische kokosolie (Virgin Coconut Oil) om er op te smeren
- geraspte kokosnoot (kan je geraspt kopen) of banaan (in schijfjes) om af te werken
Eieren los kloppen – boekweitmeel eronder roeren – cacao poeder erbij voegen en goed mengen – vloeistof erbij doen – als alles mooi gemengd is, een kwartiertje laten rusten voor je met bakken begint.
- tip 1: voor de eerste pannenkoek gebruiken wij extra veel olie in de pan, bij de volgende is dit niet meer nodig
- tip 2: laat de pannenkoeken op middelmatig vuur rustig bakken tot de onderkant echt goed gebakken is, als je ze te vlug probeert om te draaien, vallen ze nogal eens uit elkaar (afhankelijk van welk merk meel je gebruikt hebt)
Boekweitpannenkoeken met cacao en geraspte kokos
Als de warme pannenkoek op je bord ligt, smeer je er eerst een laagje (koudgperste-ongeraffineerde) kokosolie over. Dit zorgt ervoor dat het geheel lekker zoet en minder droog wordt en is bovendien heel erg gezond. Daarna strooi je er nog een laagje geraspte kokos over… en smullen maar!

Boekweitpannenkoeken met cacao en banaan
Bij deze variant is de kokosolie om erop te smeren niet echt noodzakelijk, maar ze maakt het wel ook lekkerder en gezonder uiteraard.

Kan u verduidelijken welke hoeveelheid een “cup” is aub?
Alvast bedankt!
Inez
Hallo Inez,
1 cup = 250 ml
Er bestaan heel handige maatschepjes in verschillende veelgebruikte cupmaten (1 cup – 1/2 cup – 1/3 – 1/4) om dat af te meten, maar voor ik die had gebruikte ik vaak een gewone grote koffiemok, dat komt meestal overeen met een cup (op het winkeletiket staat vaak hoeveel ml het is)