De term ‘Keto’ verwijst naar het ketogeen dieet of het keto dieet.
Dit dieet komt de laatste tijd steeds meer in de aandacht als methode om snel heel wat gewicht te verliezen door vetverbranding. Meer en meer mensen horen of lezen iets over keto en willen weten wat het precies is en of het voor hen geschikt is als ze willen afvallen.
Wat is keto en het ketogeen dieet?
Het ketogeen dieet of keto dieet is een verdere variant op het koolhydraatarme dieet. Het is dus ook gericht op het beperken van koolhydraten.
Bij het koolhydraatarme dieet mag je een beperkte hoeveelheid koolhydraten eten. Zo’n 10 à 30% van je voeding mag uit koolhydraten betaan, afhankelijk van welke versie van het dieet je volgt.
Bij het keto dieet probeer je het eten van koolhydraten zoveel te beperken dat je zeker onder de 5% blijft.
Jarenlang werd er verkondigd dat je als je wil afvallen je minder vetten moet eten (de light producten werden toen heel erg populair). Daardoor werden koolhydraten (helaas) een erg groot gedeelte van onze dagelijkse voeding. Eigenlijk een veel te groot deel voor heel veel mensen.
De meeste mensen kunnen deze grote hoeveelheid koolhydraten niet verbruiken, alleen intensieve sporters of mensen die lange dagen zware fysieke arbeid doen misschien wel.
Als je teveel koolhydraten eet, slaat je lichaam deze op in de vorm van vetten. En deze vetten zijn heel moeilijk weer kwijt te raken, want met ons koolhydraatrijke voedingspatroon kan ons lichaam ze niet als energie gebruiken. Je lichaam gebruikt dan koolhydraten als energiebron.
Het keto dieet is erop gericht om je lichaam weer terug ’te leren’ (of te dwingen) om vetten als energiebron te gaan gebruiken.
Wat is ketose?
Het doel van het dieet is om je lichaam in eerste instantie in ketose te brengen, waardoor het vetten gaat verbranden en als energiebron gebruiken.
Je lichaam wil van nature liefst koolhydraten gebruiken als energiebron. Als deze echter niet beschikbaar zijn, gaat je lichaam de nodige structuren aanmaken om vet als primaire energiebron te kunnen gebruiken.
Normaal gezien zet het lichaam koolhydraten om in glucose dat dan als energiebron gebruikt wordt voor je lichaam en hersenen.
Als er geen koolhydraten beschikbaar zijn, moet je lichaam een andere oplossing zoeken. En dan gaat de lever ketonen (of ketolichamen) aanmaken uit vetzuren. Deze ketonen kunnen dan als vervanging voor de glucose dienen en voor de nodige energie zorgen.
Als er ketonen aangemaakt worden, is je lichaam in ketose.
Wat is de keto-griep?
Bij de meeste mensen werkt het systeem van vetverbranding en de aanmaak van ketonen niet meer goed.
Als je dan opeens weinig of geen koolhydraten gaat eten, heeft je lichaam wat tijd nodig om deze systemen terug te herstellen. Het duurt dan even voor je lichaam genoeg energie kan halen uit de voeding die je eet of uit je vetreserves.
Daardoor kan je je ‘grieperig’ voelen. Je voelt je zwak, moe, uitgeput… hebt last van hoofdpijn, misselijkheid, spierkrampen, enz.
Deze symptomen noemt men de ‘keto-griep’.
Meestal verdwijnen ze na een aantal dagen. Maar je kan er gelukkig ook zelf wat aan doen om ze te voorkomen… of sneller te laten over gaan door veel gezonde voeding te eten.
Vooral donkere bladgroenten, champignons, avocado en noten leveren je de nodige mineralen, vitamines en elektrolyten om de keto-griep te voorkomen of verzachten.
Wil jij het keto dieet proberen?
Het ketodieet vraagt in het begin wel wat doorzettingsvermogen en het is ook even wat werk om uit te zoeken wat je wel en niet mag eten.
Daarom kan het ook handig zijn om vooraf een weekmenu op te stellen, dan hoef je niet elke dag op zoek naar wat je zou kunnen eten. Want koken en eten zonder koolhydraten is toch een hele ommezwaai voor de meeste mensen.
Als je niet alles zelf wil uitzoeken via internet en graag wat meer houvast hebt, dan zijn er heel wat goede boeken te vinden over Keto.
Engelstalige boeken over keto
Uiteraard zijn veel van die boeken Engelstalig. Zoals o.a. het pas verschenen boek (begin 2019) van Dr. Axe dat zeker aan te raden is: Keto Diet van Dr. Axe. Of als je een e-reader hebt, kan je ook voor het e-book kiezen, dat spaart papier en is ook heel wat goedkoper dan het echte (papieren) boek.
Als je toch liever in je eigen taal leest, zijn er tegenwoordig ook steeds meer Nederlandstalige boeken en cursussen beschikbaar. Zoals o.a. de twee hieronder vermeld.
Nederlandstalige boeken over het ketogeen dieet
Een Nederlandstalig boek dat je hierbij kan helpen is het populaire boek van Martina Slajerova . In dit boek staat uitgelegd wat het keto dieet precies is. Er staat ook een handige lijst in met ingrediënten die je veel, af en toe of absoluut niet mag eten. En er staan heel veel gemakkelijke recepten in voor ontbijt, snacks, lunch, avondmaal en dessert.
Bekijk hier het nieuwe boek Het Keto-dieet voor blijvend gewichtsverlies op Bol.com.
Bij de vorige editie van het boek Het Keto-dieet staan op Bol.com heel wat reviews, ook wel fijn om even door te lezen voor je beslist of je er geld aan wil besteden.