Warmoes (of snijbiet) is een bladgroente die de laatste jaren terug populairder geworden is. Zelf heb ik ze jaren geleden leren kennen via de wekelijkse groentepakketten die ik via de biowinkel bestelde. En daarna via de zelfoogst-tuin (zelfpluktuin).
Deze weetjes over warmoes komen aan bod:
Wat is warmoes? Wat is snijbiet?
Warmoes of snijbiet… het is gewoon dezelfde groente. In België noemen ze het warmoes, in Nederland zeggen ze snijbiet. En in het Engels is het Swiss Chard… ook wel handig om te weten als je Engelstalige recepten tegenkomt op je zoektocht.
Warmoes (snijbiet) is een veelzijdige groente die nauw verwant is aan bieten. Maar waar van bieten meestal vooral de wortel (de knol of bol) wordt gegeten, worden bij warmoes/snijbiet de bladeren en de stelen gebruikt.
De plant heeft brede, stevige, donkergroene bladeren en stelen die in verschillende kleuren voorkomen naargelang de soort – waaronder wit, rood, geel en oranje.
Warmoes (snijbiet) is rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten, wat het tot een gezonde toevoeging maakt in je voeding. Het is een veelzijdige groente die in veel gerechten kan gebruikt worden en gemakkelijk te kweken is in de moestuin. Van een rijtje warmoes (snijbiet) kan je heel vaak en heel veel oogsten.
Mensen die er bekend mee zijn waarderen warmoes ook erg om zijn veelzijdigheid in de keuken. Het kan in veel verschillende gerechten gebruikt en gecombineerd worden, van salades en roerbakgerechten tot omeletten en soepen. En nog veel meer…
Hieronder vind je nog heel wat info en tips over warmoes / snijbiet.
Warmoes (snijbiet) bewaren
1. Niet wassen voor bewaren
Was de snijbiet niet voordat je hem gaat bewaren. Het vocht kan ervoor zorgen dat hij sneller bederft.
2. Warmoes bewaren in de koelkast
Bewaar de ongewassen snijbiet in een plastic zak in de groentelade van de koelkast. Als je de zak een beetje luchtdicht afsluit, kan snijbiet tot een week goed blijven.
3. Bladeren & stelen van warmoes anders bewaren
Als de stelen erg dik zijn, kun je overwegen ze van de bladeren te scheiden en apart te bewaren, omdat ze mogelijk verschillende houdbaarheidsduur hebben.
4. Warmoes invriezen
Als je een grote hoeveelheid hebt en deze wilt invriezen, kun je de snijbiet best eerst blancheren (kort koken en daarna snel afkoelen in koud water) voordat je het invriest.
Of je kan al eerst de warmoes verwerken in allerlei gerechten die je dan kant-en-klaar invriest.
Hoe warmoes klaarmaken – hoe snijbiet bereiden?
Hoe je warmoes of snijbiet kan klaarmaken is natuurlijk één van de belangrijkste dingen die je erover wil ontdekken 🙂 dus hieronder alvast enkele algemene tips en richtlijnen.
1. Warmoes wassen voor het bereiden
Was de bladeren grondig om al het zand en vuil eraf te spoelen.
Dit kan je het beste doen door de bladeren in een grote kom met water (of in de afwasbak) te leggen en zachtjes te bewegen. En dit enkele keren te herhalen met vers water indien nodig.
2. Stelen en bladeren van warmoes (snijbiet)
De stelen hebben langer nodig om gaar te worden dan de bladeren.
Als je beide samen wilt koken, stomen of stoven – in dezelfde kookpot of pan – begin dan eerst met de stelen en voeg pas later de bladeren eraan toe.
3. Warmoes wokken of roerbakken
Snijbiet kan net als spinazie worden gewokt of geroerbakt.
Verwarm wat olie in een pan, voeg er dan knoflook en/of ui aan toe en voeg daarna eerst de stelen (eventueel in stukjes gesneden) en na enkele minuten de bladeren aan toe.
Bak al roerend totdat de stelen zacht geworden en de bladeren geslonken zijn.
4. Warmoes stomen
Je kunt de bladeren en stelen stomen totdat ze zacht zijn. Ik doe dit in een stoomopzet boven de kookpot waar een bodempje water in zit. Door te stomen behoud je meer van de voedingswaarde.
5. Kan je warmoes rauw eten?
De jonge blaadjes van warmoes – die binnenin zitten – kan je rauw eten. Ze zijn lekker om toe te voegen in salades. Als ze al wat groter zijn kan je ze in smalle reepjes snijden (of knippen, ik doe dit meestal met de keukenschaar).
6. Warmoes combineren in allerlei gerechten
Warmoes past goed in heel wat recepten en combinaties. Je kan het zeker ook toevoegen aan soepen, omeletten, quiches en pastagerechten.
Nog enkele tips en weetjes over warmoes / snijbiet
Hoeveel warmoes heb je nodig per persoon?
Omdat warmoes/snijbiet veel water bevat, zal het aanzienlijk krimpen tijdens het koken. Een beetje vergelijkbaar met spinazie. Hier hou je best rekening mee bij het inschatten van de hoeveelheid die je nodig hebt.
Hoeveel je precies nodig hebt is moeilijk te zeggen, dat is ook afhankelijk van welk gerecht je wil klaarmaken. Maar ik kan wel zeggen dat je zelden teveel ervan hebt 🙂 eigenlijk denk ik altijd ‘ik had beter wat meer warmoes meegebracht’.
Wat is de smaak van warmoes?
Warmoes (snijbiet) heeft een unieke en enigszins milde smaak die vaak wordt beschreven als een kruising tussen spinazie en bieten.
Hoe smaken de bladeren van warmoes?
De bladeren van warmoes hebben een milde smaak die enigszins doet denken aan spinazie, maar dan wat intenser. Ze zijn mals en kunnen zowel rauw als gekookt, gestoomd of gestoofd worden gegeten. Rauw in salades zijn de jonge bladeren knapperig met een licht aardse toon. Wanneer gekookt, worden ze zachter en hebben ze een meer uitgesproken, bijna zoetige smaak.
Hoe smaken de stelen van warmoes?
De stelen van warmoes hebben een iets andere smaak dan de bladeren. Ze zijn knapperiger en hebben een licht zoete, aardse smaak die vaag doet denken aan bieten (wat logisch is, aangezien ze verwant zijn aan bietjes). De stelen zijn dikker en hebben een stevige textuur, een beetje vergelijkbaar met die van bleekselderij.
Net als veel andere bladgroenten kan de smaak van warmoes enigszins variëren op basis van de groeiomstandigheden en de specifieke variëteit. Bijvoorbeeld, snijbiet die is blootgesteld aan kou (doordat het gevroren heeft) kan een iets zoetere smaak hebben, omdat de plant suikers produceert als reactie op de kou.
Hoe lang moet warmoes koken of stoven voor het gaar is?
Warmoes, oftewel snijbiet, kan zowel worden gekookt, gestoomd als gestoofd. De kook- of stooftijd hangt af van het gewenste resultaat en of je de bladeren, stelen of beide gebruikt.
Koken:
Bladeren:
De bladeren van snijbiet zijn mals en hebben niet veel tijd nodig om te koken. Ze kunnen binnen 2 tot 4 minuten gaar zijn als ze worden gekookt. Het doel is om ze net te verwelken, vergelijkbaar met spinazie.
Stelen:
De stelen van snijbiet zijn steviger en vragen meer tijd om te koken. Als je de stelen kookt, duurt het doorgaans ongeveer 5 tot 7 minuten voordat ze zacht genoeg zijn.
Stoven:
Bladeren:
Als je de bladeren stooft, kunnen ze in 3 tot 5 minuten klaar zijn. Ze zullen hun volume aanzienlijk verminderen tijdens het stoven.
Stelen:
De stelen duren langer om te stoven. Afhankelijk van hun dikte en je persoonlijke voorkeur voor textuur, kunnen ze 10 tot 15 minuten nodig hebben.
Als je zowel de bladeren als de stelen samen wilt bereiden, begin dan met het stoven of koken van de stelen eerst, omdat deze meer tijd nodig hebben. Voeg na een paar minuten de bladeren toe.
Houd er rekening mee dat deze tijden richtlijnen zijn en dat de exacte kooktijd kan variëren afhankelijk van de versheid van de snijbiet, de grootte van de stukken en je persoonlijke voorkeur voor textuur en knapperigheid. Het is altijd een goed idee om tijdens het koken al eens te proeven en aan te passen aan je eigen voorkeur.
Mag je warmoes terug opwarmen?
Ja, je kan warmoes opwarmen, maar er zijn wel enkele aandachtspunten om rekening mee te houden:
Kwaliteit:
Net als bij veel andere groenten kan de textuur veranderen als je het opnieuw opwarmt. Het kan wat slapper of zachter worden dan bij de eerste bereiding. Maar als het goed en voorzichtig wordt opgewarmd, blijft het nog steeds smakelijk.
Veiligheid:
Als het gaat om het opnieuw opwarmen van voedsel, is veiligheid belangrijk. Zorg ervoor dat de warmoes oorspronkelijk goed is afgekoeld en opgeslagen in de koelkast binnen de 2 uur nadat het voor het eerst is gekookt. Wanneer je het opnieuw opwarmt, moet het snel en grondig worden verhit tot het helemaal door en door heet is. Gebruik een magnetron, een oven of een pan op het kookvuur voor het beste resultaat.
Eén keer opnieuw opwarmen:
Het is een algemene aanbeveling om voedsel slechts één keer opnieuw op te warmen om voedselveiligheidsrisico’s te minimaliseren. Telkens wanneer je voedsel opwarmt en vervolgens weer afkoelt, geef je bacteriën de kans om te groeien, wat het risico op voedselvergiftiging kan verhogen.
Vitaminebehoud:
Houd er rekening mee dat het herhaaldelijk verhitten van groenten kan leiden tot een verlies van sommige vitamines – vooral die welke hittegevoelig zijn, zoals vitamine C.
Als je van plan bent een gerecht met snijbiet vooraf klaar te maken om later terug op te warmen, is het wellicht een goed idee om het in eerste instantie iets minder lang te koken, zodat het niet overgaar wordt wanneer je het opnieuw opwarmt.
Is warmoes gezond?
Ja, warmoes is zeker gezond en biedt verschillende voedingsvoordelen. Hier zijn enkele redenen waarom warmoes (snijbiet) als een gezonde bladgroente wordt beschouwd:
Vitamines:
Warmoes is een uitstekende bron van vitamine K, vitamine A (in de vorm van bètacaroteen) en vitamine C. Deze vitamines spelen cruciale rollen in de bloedstolling, huid- en ooggezondheid, en immuniteit, respectievelijk.
Mineralen:
Snijbiet bevat een verscheidenheid aan belangrijke mineralen, waaronder magnesium, kalium, ijzer en calcium.
Antioxidanten:
Warmoes bevat verschillende antioxidanten, waaronder kaempferol, quercetine en bètacaroteen, die helpen vrije radicalen in het lichaam te neutraliseren, wat kan helpen bij het voorkomen van chronische ziekten.
Vezels:
Warmoes is een goede bron van voedingsvezels, wat gunstig is voor de spijsvertering, kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en kan bijdragen aan een gevoel van volheid, wat kan helpen bij gewichtsbeheersing.
Laag in calorieën:
Zoals de meeste bladgroenten, is snijbiet laag in calorieën, wat het een uitstekende keuze maakt voor mensen die proberen af te vallen of hun calorie-inname te beheersen.
Hart-gezondheid:
De antioxidanten en voedingsstoffen in snijbiet kunnen gunstig zijn voor de cardiovasculaire gezondheid. Het magnesium in snijbiet kan bijvoorbeeld helpen de bloeddruk te reguleren.
Hoewel warmoes veel gezondheidsvoordelen biedt, is het ook belangrijk om op te merken dat het hoge niveaus van oxaalzuur bevat. Oxaalzuur kan zich binden aan calcium en de vorming van nierstenen bevorderen bij mensen die daarvoor gevoelig zijn. Als je gevoelig bent voor nierstenen of andere gezondheidsproblemen hebt waarbij de inname van oxaalzuur een rol speelt, is het raadzaam om met een arts of voedingsdeskundige te overleggen voordat je grote hoeveelheden snijbiet aan je dieet toevoegt.
In algemene zin is snijbiet echter een voedzame en gezonde toevoeging aan een evenwichtig dieet.
Waar kan je warmoes kopen?
Warmoes of snijbiet is een populaire groente die op verschillende plaatsen te koop is. Afhankelijk van je locatie en het seizoen, kan je warmoes vinden bij:
Supermarkten:
Veel supermarkten, vooral de grotere, hebben een verse groenteafdeling waar snijbiet verkrijgbaar is. Meestal wel wat seizoensgebonden en niet het hele jaar door.
Bio winkels:
Biologische of natuurvoedingswinkels hebben vaak een breder assortiment van specifieke of biologisch geteelde groenten, waaronder snijbiet.
Boerenmarkten:
Dit is een uitstekende plek om verse, lokaal geteelde snijbiet te kopen. Op boerenmarkten vind je vaak producten die rechtstreeks van de boer komen, wat versheid en kwaliteit garandeert.
Speciaalzaken:
Sommige speciaalzaken, vooral die welke zich richten op gezonde voeding of internationale keukens, kunnen snijbiet in voorraad hebben.
Zelfoogst-tuin of zelfpluktuin:
Als je lid wordt van een zelfoogst of zelfpluk tuin is de kans heel groot dat er ook warmoes/snijbiet in het assortiment zit. Naast heeeel veel andere lekkere verse groenten 😉
Soms is er in het seizoen als er veel opbrengst is in de tuin ook een mogelijkheid om bv. één dag per week verse groenten bij hen te kopen aan een kraampje. Dat is ideaal om alvast eens kennis te maken met het lekkers dat er bij hen groeit.
Wil je zelf warmoes in je moestuin of in een bak op je terras?
Tuincentra of kwekerijen:
Als je geïnteresseerd bent in het zelf kweken van snijbiet, kun je zaden of jonge plantjes kopen bij tuincentra of kwekerijen. Snijbiet is relatief gemakkelijk te kweken in een moestuin of zelfs in potten.
Online:
Er zijn veel online retailers die bio zaden voor de moestuin verkopen. Hier kun je snijbietzaad of warmoeszaad bestellen als je geïnteresseerd bent in het genot van zelf kweken en oogsten.
Als je een bundeltje snijbiet of warmoes in een winkel of op een markt koopt, zoek dan naar verse, levendige groene bladeren en stevige stelen. Vermijd bladeren die geel of slap zijn of tekenen van verwelking vertonen.
Het is ook goed om te weten dat snijbiet in verschillende kleuren kan komen, vooral wat de stelen betreft. De ‘Bright Lights’ variëteit, bijvoorbeeld, heeft een mengeling van stelen in een reeks levendige kleuren, waaronder geel, rood, paars en oranje.
In welke maanden is warmoes verkrijgbaar?
Warmoes, oftewel snijbiet, is een koudebestendige bladgroente die goed groeit in gematigde klimaten. Afhankelijk van wanneer je het zaait, kun je snijbiet in verschillende seizoenen oogsten.
Van het late voorjaar (mei) tot de late herfst (november) groeit bij ons warmoes.
In mildere klimaten of met de juiste bescherming (zoals tunnelserres of koude frames) kan je ook snijbiet zaaien voor een winteroogst. De planten groeien langzamer als de dagen korter en kouder worden, maar je kunt nog steeds oogsten in de wintermaanden.
Het mooie van snijbiet is ook dat je de bladeren kunt “snijden en laten terugkomen”, wat betekent dat je de buitenste bladeren telkens eraf haalt terwijl je het binnenste deel van de plant laat verder groeien. Hierdoor kan van eenzelfde plant gedurende het seizoen meerdere keren worden geoogst.
Recepten voor warmoes / snijbiet
Hoewel wij echt wel regelmatig warmoes klaarmaken, staan er helaas nog niet veel recepten hier online… dat zal ik maar eens op de to-do list zetten.
Er staat wel één recept voor warmoes met rijst hier, dat is er eentje dat we heel in het begin vaak maakten toen we nog niet zo bekend waren met warmoes. En het is nog altijd één van onze favorieten!
Ik ga proberen om hier in de komende periode nog wat meer recepten toe te voegen…
Want voor de vraag ‘wat is warmoes’ of ‘wat is snijbiet’ heb je al wel wat info ondertussen. En ook wat algemene info over hoe je warmoes kan klaarmaken of bewaren.
Maar ideetjes voor gerechten met warmoes en lekkere recepten horen er nog bij, want dat is toch nog net iets handiger en bruikbaarder 🙂
Maak jij wel eens warmoes / snijbiet klaar?
Of misschien je ouders of grootouders. Je mag hieronder altijd laten weten in welk gerecht je warmoes/snijbiet gebruikt of welke combinatie je lekker vindt… dan kan ik nog wat inspiratie opdoen.
Janny Munt
Sinds ik op vakantie in Kroatië (2014) meerdere keren snijbiet (warmoes) kreeg voorgeschoteld in restaurants, ben ik fan. Heel verscheiden recepten mogelijk met warmoes (snijbiet), voor ieder wat wils.
Rosalyn
Eerlijk gezegd had ik nog nooit van warmoes gehoord. Snijbiet zegt me wel wat, maar ik heb het nooit gegeten. Een mooie reden om het eens te kopen en jouw recept uit te proberen!
Elisabeth
Mooi blog met heel veel informatie. Het is jammer dat het niet algemeen te koop is. Wanneer je hele verse bieten koopt met het loof eraan, kan je dat hetzelfde behandelen als snijbiet. Is echt heel erg lekker.