Of je nu een gepassioneerde thuischef bent of gewoon graag wat meer creativiteit aan je gerechten wilt toevoegen, zelf paprikapoeder maken is een verrassend eenvoudig en bevredigend ambachtelijk project.
Paprikapoeder is een onmisbaar ingrediënt in veel keukens over de hele wereld, en door het zelf te maken, kun je de smaak en aroma’s naar een geheel nieuw niveau tillen.
Volg hieronder het hele proces voor het zelf maken van je eigen paprikapoeder, van het selecteren van de juiste paprika’s tot het bewaren (en gebruiken) van je zelfgemaakte paprikapoeder.
Stap 1: Kies de juiste paprika’s
Het begint allemaal met de keuze van de paprika’s die je gaat gebruiken. Er bestaan verschillende soorten paprika’s, elk met hun eigen smaakprofiel en scherpte. Voor paprikapoeder kun je kiezen uit zoete paprika’s, pittige paprika’s of een combinatie van beide, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.
Rode paprika’s zijn vaak de populairste keuze vanwege hun zoete en milde smaak, maar voel je vrij om te experimenteren met gele, oranje en groene paprika’s voor verschillende smaken en kleuren.
Puntpaprika’s zijn vaak nog wat zoeter en hun vruchtvlees is minder dik, zodat ze makkelijker en sneller te drogen zijn. Een ideale keuze dus om paprikapoeder van te maken.
Welke paprika’s je ook kiest, zorg er best voor dat ze zo rijp mogelijk zijn, dan is hun smaak zoveel te lekkerder.
Kan je paprika uit de diepvries gebruiken om paprikapoeder van te maken?
Verse goed rijpe paprika is ideaal. Het zou wel lukken met diepvriespaprika ook, maar er zijn dan toch heel wat nadelen aan. Door het invriezen verliest paprika heel wat smaak en houdt extra vocht vast.
Ik probeerde het ooit, maar vond dat toch niet voor herhaling vatbaar. Ik had de paprikareepjes (diepvriesproduct uit de winkel) zo bevroren op de trays van de voedseldroger uitgespreid. Het duurde veel langer om te drogen, omdat ze eerst nog ontdooien en heel vochtig en slap worden in de droger. De smaak was veel minder intens (met eigen paprika’s uit je moestuin zal dat wat beter zijn) en vooral… alles plakte enorm vast aan de trays, alle stukjes moest ik er één voor één afprutsen. En dan al die richeltjes van de trays proberen schoon te krijgen… hehe, dat doen we dus niet meer opnieuw 🙂
Om paprika uit de diepvries te drogen zou je ze best eerst laten ontdooien en goed uitlekken. En dan misschien in het begin ook nog bakpapier eronder leggen in de voedseldroger tot ze niet meer zo vochtig en plakkerig zijn.
Stap 2: Hoe paprika drogen om paprikapoeder te maken?
Het drogen van de paprika’s is een essentiële stap om ze om te toveren tot paprikapoeder. Er zijn verschillende manieren om dit te doen:
Paprika aan de lucht laten drogen
Rijg de paprika’s aan een touw en hang ze op een warme, droge plaats met goede luchtcirculatie. Best hang je er ook een netje of stuk glasgordijn overheen om beestjes weg te houden. Dit proces kan enkele weken duren, afhankelijk van de luchtvochtigheid. Hiervoor gebruik je best puntpaprika’s, omdat het vruchtvlees ervan dunner is en ze makkelijker drogen. Hoe dikker het vruchtvlees, hoe langer het zal duren.
Paprika in de oven drogen
Snijd de paprika’s in dunne reepjes en leg ze op een bakplaat. Stel de oven in op een lage temperatuur (rond de 90°C of lager als dat bij jouw oven mogelijk is), zet de deur op een kier om het vocht te laten ontsnappen (dit kan niet bij elke oven) en laat de paprika’s langzaam drogen. Dit duurt meestal enkele uren.
Nadeel van deze methode is dat het redelijk wat energie verbruikt. En door op hogere temperatuur (meer dan 50 °C) te drogen gaan er ook wel wat voedingstoffen verloren.
Paprika drogen in de voedseldroger of dehydrator
Als je een voedseldroger hebt, dan is dat de handigste methode om paprika’s te drogen om zelf paprikapoeder te maken. Bij de start stel je de droger best wat hoger in, op 60 of 65 graden, omdat er dan nog heel veel vocht in zit waardoor de paprika zelf niet zoveel opwarmt en de voedingstoffen goed bewaard blijven. Na de eerste uurtjes kan je dan de temperatuur verlagen naar max. 45 °C om zo veel mogelijk alle voedingstoffen te behouden.
Snij de gewassen en gedroogde paprika’s in dunne reepjes, hoe dunner je ze snijdt, hoe minder lang ze moeten drogen. Een mandoline is hier wel handig voor, maar een goed scherp mes of dunschiller kan zeker ook dienen.
Hoe snij je de paprika best om te drogen?
Hele of halve paprika’s zijn niet zo geschikt om te drogen als je er paprikapoeder van wil maken, want dat duurt veel langer en is niet zo praktisch om na het drogen te vermalen.
Je kan paprika’s op verschillende manieren snijden, in reepjes – in blokjes – of in kleine snippers in de foodprocessor. Lange reepjes zijn wel handig om te controleren of ze droog genoeg zijn. Ze moeten breken en niet buigen, want dan zijn ze nog niet droog genoeg. Bij blokjes of snippers kan je deze test niet doen. Kleine snippers vallen ook makkelijker door de gaatjes in je roosters. Ik kies dus eigenlijk altijd voor lange reepjes of dunne ringen.
-foto-
Zorg ervoor dat de paprika’s volledig droog zijn voordat je verder gaat naar de volgende stap.
Stap 3: Gedroogde paprika’s malen tot paprikapoeder
Eenmaal droog, kun je de paprika’s malen tot een fijn poeder. Gebruik hiervoor een koffiemolen, een kruidenmolen of eventueel een vijzel en stamper. Begin met een kleine hoeveelheid tegelijk om een gelijkmatige maling te garanderen.
Na het fijn vermalen van de gedroogde paprika’s kan je ze best nog even opnieuw laten drogen. Als je de oven als droger gebruikte, dan kan dat in een ovenschotel. Bij een voedseldroger kan je het vers gemalen paprikapoeder op bakpapier of op een drogermatje uitspreiden om verder helemaal droog te laten worden.
Stap 4: Opslag en Gebruik
Gebruik het zelfgemaakte paprikapoeder om een diepe, rijke smaak en kleur toe te voegen aan verschillende gerechten. Strooi het over gegrilde groenten, voeg het toe aan stoofschotels, soepen of sauzen of gebruik het als een smaakvolle finishing touch op aardappelpuree of op barbecue gerechten.
Hoe paprikapoeder bewaren?
Bewaar je zelfgemaakte paprikapoeder in een luchtdichte container op een koele, donkere plaats om de versheid te behouden.
Hoelang kan je paprikapoeder bewaren?
Zelfgemaakt paprikapoeder kan je best niet te lang bewaren, want er zitten geen toevoegingen in (zoals bv. antiklontermiddel en bewaarmiddelen) om het langere tijd te kunnen bewaren. Ideaal zou je het zeker binnen de 6 maanden moeten kunnen opgebruiken.
Ooit hoorde ik ook van mensen dat ze hun zelfgemaakte paprikapoeder in porties in de diepvries bewaren. Maar dat heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd. Als jij daar wel ervaring mee hebt, laat dat dan gerust hieronder weten… en anders zal ik het toch eens moeten uittesten.
Conclusie
Het maken van je eigen paprikapoeder is niet alleen een geweldige manier om je culinaire vaardigheden te verbeteren, maar het stelt je ook in staat om je gerechten een persoonlijke touch te geven met intense homemade smaken.
Met slechts een paar eenvoudige stappen kun je genieten van de bevredigende ervaring van het zelf maken van een essentieel keukeningrediënt. Dus ga op avontuur in je keuken, kies je favoriete paprika’s en maak je eigen unieke paprikapoeder voor een smaakvolle reis naar ambachtelijke culinaire perfectie.