Kan je door voeding je vruchtbaarheid verbeteren en kan voeding er dus voor (helpen) zorgen om sneller zwanger te worden?
Wat je eet heeft heel veel invloed op je gezondheid en op het goed functioneren van je lichaam. Je vruchtbaarheid wordt ook o.a. voor een groot deel bepaald door de werking van je hormonen en of deze goed in balans zijn.
Door gezonde voedingsmiddelen te kiezen die je geslachtshormonen gunstig beïnvloeden, kan je voedingskeuze dus ook bijdragen aan het vergroten van je kans om zwanger te worden.
Voedingsmiddelen die goed zijn voor je vruchtbaarheid
Groene bladgroenten
Door meer groene bladgroenten te eten krijgt je lichaam veel extra vitamines en mineralen binnen om tekorten helpen aan te vullen. Tegelijk gaat dit ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel stabieler blijft en helpen om je hormoonbalans in evenwicht te krijgen.
Gefermenteerde groenten
Zoals bijvoorbeeld zuurkool. Gefermenteerde groenten zijn goede probiotica en houden je darmen gezond zodat deze beter alle andere vitamines en voedingstoffen kunnen opnemen.
Kefir
Zowel waterkefir als melkkefir kan je gebruiken, deze leveren je een portie gezonde bacteriën die de goede darmwerking ondersteunen en helpen gezond te houden.
Grasboter – kokosolie – olijfolie – avocado
Voldoende gezonde vetten eten is echt heel nuttig als je graag zwanger wil worden.
Verse rauwmelkse kaas
…
Bio eieren
In biologische eieren (toch van kippen die grotendeels buiten lopen en daar gedeeltelijk hun eten bij elkaar scharrelen) zit een eidooier boordevol gezonde voedingstoffen. De meeste bio eieren die je redelijk goedkoop in de supermarkt koopt, komen helaas niet van kippen die veel buiten mogen rondscharrelen.
Biologisch vlees van grasgevoerde dieren
Deze leveren je een goede portie zink en ijzer, alsook heel wat andere gezonde voedingstoffen.
Wilde zalm (en zeevruchten)
Voor een broodnodige portie omega3.
Rundslever
Liefst van grasgevoerde bio runderen. Eén of twee keer per maand een kleine portie is al voldoende.
Zelfgemaakte vleesbouillon
Zelf bouillon maken ‘op grootmoeders wijze’ is niet zo moeilijk; je kan daarvoor bijvoorbeeld zelfs de restjes en botten gebruiken die overblijven als je gegrilde kip gegeten hebt. Doe ze in een grote kookpot met een beetje (appelcider)azijn en veel water en laat ze op een klein vuurtje lange tijd sudderen. De appelciderazijn zorgt ervoor dat er meer mineralen aan de botten onttrokken worden.
Krill oil – gefermenteerde cod liver oil
…
Brandnetelthee
Brandnetelthee ondersteunt de bijnieren en helpt ook je lichaam om gezond bloed aan te maken.
Frambozenbladthee
Frambozenblad thee (max. 3 kopjes per dag) helpt bijdragen aan een gezonde en goed werkende baarmoeder.
Voeding om zoveel mogelijk te mijden als je zwanger wil worden
Suiker
Suiker richt heel veel schade aan in je lichaam en heeft een erg negatief effect op heel wat lichaamsfuncties en systemen.
Transvetten
Ook transvetten zijn erg schadelijk en moet je dus zeker proberen helemaal te vermijden als je je lichaam beter wil laten functioneren.
Margarine
Margarine (of halvarine of minarine) of gelijk welke plantaardige ‘boter’ is eigenlijk sowieso niet geschikt om te eten, het maakt je lichaam alleen maar ongezonder.
Plantaardige olie
Je kan beter kiezen voor gezonde olie of vetten. Zoals kokosolie, extra vierge olijfolie, roomboter.
Soja-producten
Behalve gefermenteerde soja-producten (tempé, tamari) in kleine hoeveelheden zou je alles waar soja in zit moeten vermijden.
Light producten
Gezonde light producten bestaan er niet, er zitten altijd veel meer ongezonde toevoegingen in dan in de niet-light-versie van het product.
Vetvrije of vetarme producten
Vetstoffen (gezonde toch) heb je net nodig om je hormonenbalans gezond te krijgen.
E621
Dit staat soms ook onder andere benamingen op de verpakking, zoals bv. smaakversterker, gistextract, msg, …
Synthetische vitamines
…
Kunstmatige zoetstoffen
…
Koffie
Zeker in grote hoeveelheden is koffie allesbehalve goed voor de vruchtbaarheid omdat het de bijnieren onder stress zet en uitput.