Page content

Hoe courgettes bewaren voor de winter

Hoe courgettes bewaren voor de winter

Momenteel (augustus) is er weer een groot aanbod aan lekkere verse courgettes. Zeker als je zelf een moestuin hebt met enkele courgetteplanten, of als je zoals wij ingeschreven bent in een zelfoogsttuin :-) dan kan de hoeveelheid courgetten nu wel groot worden.

We maken nu ook wel vaak courgette klaar om vers te eten: gestoofd, in ratatouille, soep, geroosterd, gevulde courgettes, enz.

Maar zoals elk jaar in augustus zijn er nu bij ons ook weer meer courgettes te oogsten dan wij zin in hebben om direct klaar te maken en op te eten. 

Courgettes bewaren voor de wintermaanden

Dus willen we graag wat van het overaanbod courgettes bewaren voor de wintermaanden. Wij doen dat door ze in te vriezen of te drogen.

Je zou ze ook kunnen inmaken/inleggen, maar dat heb ik zelf nog niet gedaan met courgette… als iemand daar goede ervaringen mee heeft, dan mag je dat gerust laten weten én hoe je dat doet!

Courgettes invriezen

Courgettes invriezen gaat eigenlijk heel gemakkelijk, je hoeft ze zelfs niet te blancheren vooraf, je kan courgette gewoon rauw invriezen.

Wij gebruiken courgettes uit de diepvries vooral om soep van te maken, want ze worden wel wat slap en waterig van het invriezen.

Tip: als je goed verse stevige kleinere exemplaren gebruikt, blijven ze iets steviger bij het invriezen.

Courgette blokjes voor in diepvries

De kleinere courgettes snij ik gewoon in blokjes. Eerst goed wassen, dan in de lengte doormidden snijden (of in 4 als ze middelgroot zijn) en dan kubusjes ervan snijden.

Als ze gesneden zijn, gaan ze direct per portie in zakjes en snel de vriezer in. Zonder nog eens te wassen of vooraf te blancheren.

De grote courgettes hebben soms een iets hardere schil (niet altijd), als dat het geval is dan schil ik ze eerst.

Vervolgens snij ik ze in de lengte in 4 of 8 repen en snij het middelste gedeelte met de zaden eruit (dit smaakt vaak bitter bij grote courgettes en die grote pitten zijn ook niet echt fijn in een gerecht), dit mag dan naar de composthoop.

De lange repen zonder pitjes en schil worden dan ook in blokjes gesneden en in zakjes verpakt om in te vriezen.

Courgettes drogen

Dit jaar voor het eerst geprobeerd om courgettes te drogen… en dat lukte prima. Dus vandaag gaan we een grotere portie drogen om te bewaren voor later gebruik.

Courgette op trays van voedseldroger

Je zou de courgettes ook in een gewone heteluchtoven kunnen drogen op de laagste stand… tenminste als je een oven hebt die je op lage temperatuur kan zetten (50° bijvoorbeeld) én waarvan je de deur op een kier kan laten staan terwijl hij in werking is, zodat het vocht gemakkelijk weg kan. Zelf heb ik dit nooit geprobeerd, mijn oven werkt niet als de deur op een kier staat :-) en ik zou het ook zonde vinden van het hoge energieverbruik (denk ik).

Als je de gelukkige eigenaar bent van een voedseldroger, dan wordt drogen een heel interessante optie om courgettes te bewaren. Wij hebben zelf nog niet zo heel lang een voedseldroger, maar ik ben er zó ontzettend blij mee :-)  écht een goede aankoop geweest… al vond ik het toen best wel heel wat geld (daarom de aankoop tevoren ook eerst heel lang uitgesteld).

Deze Sedona Combo hebben wij nu in gebruik:

Om courgettes te drogen snij je ze best in dunne plakken. Dat kunnen ook halve plakken of kwartjes ervan zijn als je een grotere courgette gebruikt, of zelfs kleine stukjes of grof geraspt… afhankelijk van wat je er achteraf mee wil gaan doen. En uiteraard ook weer bij de dikkere exemplaren eerst de pitjes eruit doen en de schil eraf.

Dan de schijfjes mooi verspreiden op de leggers van de droger (of op de bakplaat van de oven), droogmachine aanzetten… en de dag erna alles in (glazen) bewaarpotten doen.

(van het droogresultaat komt er morgen pas een foto ;-) ze zitten nu nog in de droger)

update:
En voila… een foto van de gedroogde courgettes, netjes in glazen bokalen om te bewaren voor later gebruik.

Courgettes bewaren - gedroogd en in bokalen opgeborgen

Eén goed volle met ronde schijfjes, twee bijna volle bokalen halve schijfjes en stukjes. Dat is alles wat er overblijft na het drogen van 9 droogplateau-kes… en nu zitten ze in 3 halve liter potten.

Gedroogde courgettes nemen echt wel veel minder plaats in dan hun soortgenoten in de diepvries :-)

Comment Section

4 reacties op “Hoe courgettes bewaren voor de winter


Door willlems op 13 juli 2016

ik heb enorm veel cougette , ik wil ze graag invriezen , omdat ik altijd courgette bij de spaghetti doe in blokjes in maar als ik ze invries wordt het dan geen pap in de spaghetti of blijven de blokjes geheel


Door EcoBioLiving op 27 april 2017

Door invriezen verliezen de courgette blokjes inderdaad hun stevigheid en structuur wat. Wij gebruiken ze dan vooral nog voor soep, soms ook in ratatouille ofzo.
Bij drogen zijn de stukjes wel nog beter bruikbaar om net als verse courgette om aan een gerecht toe te voegen.


Door Heytens liliane op 12 september 2016

is het niet mogelijk, om ze in te leggen zoals kleine komkommers , in azijn?


Door EcoBioLiving op 27 april 2017

Dit zou ook kunnen ja, maar wij hebben het nog nooit gedaan. Je kan ze dan nog als bijgerecht bijvoorbeeld gebruiken, maar door het inleggen in zuur verandert de smaak wel ook heel erg natuurlijk.

Plaats een reactie


*


Phoenix WebsitePhoenix Website