Wat zijn groene smoothies?
Smoothies kennen de meeste mensen van de lekkere fruit-smoothies die in de supermarkt (en ook steeds meer in kleinere winkels) verkocht worden. Maar wat zijn groene smoothies dan?
Groene smoothies worden in een blender gemixt en zijn gemaakt van groene bladgroenten, fruit en water. En dat in allerlei lekkere combinaties.
Ze zijn een handige, snelle, gemakkelijke en lekkere manier om een grote portie extra van heel wat gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen.
Zijn groene smoothies lekker?
Groene smoothies zijn inderdaad meestal erg lekker. In het begin is het wel wat wennen aan de smaak en textuur ervan, maar na enkele weken begon ik ze steeds lekkerder te vinden.
Door het (goed rijpe) fruit dat je toevoegt, smaken groene smoothies meestal wel redelijk zoet en fruitig. In het begin kan je ook best wat meer fruit gebruiken (bijvoorbeeld 1/3 bladgroenten – 2/3 fruit – water) om dan geleidelijk aan te evolueren naar meer bladgroenten (min. 2/3 bladgroenten – max. 1/3 fruit – water)
Als je pas gaat beginnen met groene smoothies te maken en te drinken, kan je misschien best kiezen voor jonge verse spinazie (kleine blaadjes) als bladgroente, dit wordt door de meeste beginnelingen wel lekker gevonden.
Hoe maak je groene smoothies?
Wat heb je nodig…
- een blender die krachtig genoeg is, zeker als je bevroren fruit of ijsblokjes wil gebruiken
* TIP: bij Bol.com is er veel keuze en kan je blenders vergelijken, op specificaties filteren en reviews van anderen lezen voor je beslist - water (als het kan, liefst gefilterd water of uit glazen flessen)
- (bio) bladgroenten (hoeveel is afhankelijk van hoe groot je blenderkan is – ik doe deze minstens halfvol met bladgroenten)
- 1 of 2 porties fruit (of (blokjes) fruit uit de diepvries)
- eventueel ijsblokjes
Spoel je bladgroenten goed schoon en doe ze in de blender. Voeg er dan water bij tot de bladgroenten goed onder water staan. Vervolgens de blender aanzetten en even goed laten mixen zodat de bladgroenten al fijn gemixt zijn. Dan het fruit er bij voegen en blender opnieuw laten mixen tot alles mooi glad is. Uitschenken in een groot glas – (eventueel wat ijsblokjes erin doen – hoeft niet als je al bevroren fruit gebruikt hebt) – en klaar – smakelijk!
Starters-Tips voor groene smoothies
- Door voor banaan of mango te kiezen als fruit, wordt alles beter gemengd en gebonden en krijg je een lekker romige smoothie
- Om te beginnen kies je best voor een zacht smakende bladgroente als (jonge) spinazie
- Begin met wat minder bladgroenten en voer de verhouding pas op als je al wat aan de smaak van groene smoothies gewend bent geraakt
- Drink er in het begin niet teveel van, want als je lichaam niet gewend is aan zoveel (rauwe) bladgroenten, zou je er bij de start wat buikkrampen, dunne stoelgang, misselijkheid of hoofdpijn van kunnen krijgen. Langzaam starten dus met één glas per dag!
- Drink je smoothie langzaam op, slokje per slokje, zodat je speeksel de tijd heeft om de gezonde ingrediënten al wat voor te verteren
- Probeer zoveel mogelijk voor verse bio groenten en fruit te kiezen, zodat je niet ook een extra portie pesticiden en andere ongezonde dingen binnenkrijgt
- Meng niet teveel ingrediënten door elkaar, beperk je tot 1 of 2 soorten bladgroenten en 1 of 2 soorten fruit
- Experimenteer met verschillende soorten bladgroenten en fruit, tot je genoeg combinaties vindt die jij lekker vindt. Door te variëren krijg je ook meer allerlei verschillende soorten vitamines, mineralen en andere gezonde voedingsstoffen binnen.
Enkele recepten voor groene smoothies
- Groene smoothie met Peterselie en Ananas
- Groene smoothie met Spinazie en Mango
- Groene smoothie met winter-postelein
- Groene smoothie met venkel (-groen) en appel
- Groene smoothie van peterselie, avocado, appel, banaan
- Groene smoothie met spinazie en lijnzaad
- Groene smoothie met koriander en kiwi
- Groene smoothie met venkelgroen en appelsien
- Groene smoothie met aardbeien en peterselie of romeinse sla
- Groene smoothie van jonge erwtenscheuten
- …