Page content

Minder gras maaien of onkruid wieden in je tuin

Minder gras maaien of onkruid wieden in je tuin

Natuur-Recreatie en Natuur-Educatie gaan hand in hand in Hasselt.

Domein Kiewit – bij Hasselt – is een stedelijk natuurcentrum van meer dan 100 hectaren groot. Vanaf mei 2012 kan je op Domein Kiewit de nieuwe toontuin gaan bezoeken, waar je verschillende mogelijkheden kan ontdekken om tuinafval te beperken, vermijden of verwerken. 

Toontuin in Domein Kiewit

De toontuin van ongeveer 55 are groot werd aangeplant achter de voormalige boerderijgebouwen (paard en varkens zijn naar een nieuwe stal en weide verhuisd). Op 20 mei 2011 werd de eerste spade in de aarde gestoken in samenwerking met de Stad Hasselt, Limburg.net en het Centrum voor Natuur- en Landschapsbeheer. En vanaf mei 2012 kan je in deze wandel- en kijk-tuin inspiratie komen opdoen voor je eigen tuin.

Buitenklas

Onder het motto ‘Jong geleerd, Oud gedaan’ wordt er ook een buitenklas ingericht – een ‘plek-met-prikkels’ voor de stedelijke natuur-educatieve werking.

Tuinafval beperken, vermijden of verwerken

Sommige mensen zien er tegenop om heel de zomer lang elke week weer gras te moeten maaien en onkruid te wieden. Velen willen toch wel graag een mooie groene tuin hebben, maar dan vooral om van te genieten en in te relaxen; het vele tuinwerk dat erbij komt kijken, zouden ze graag wat willen verminderen.

En dat kán… door goede keuzes te maken, kan je ervoor zorgen dat je heel wat minder werk hebt aan het onderhoud van je groene tuin.

Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een traaggroeiend grasmengsel, bodembedekkers om onkruid te beperken, je snoeiafval verwerken in plaats van het naar het containerpark te moeten brengen, …

Zowel voor een klassieke of traditionele tuin als voor een natuurlijke tuin bestaan er heel wat mogelijkheden om je tuinafval te beperken, te vermijden of terug te verwerken in je eigen tuin.

Principes van afvalarm tuinieren

In de toontuin van Domein Kiewit worden verschillende principes van afvalarm kringloop tuinieren toegepast: composteren, inheemse planten gebruiken, planten die bijen, vlinders en andere insecten aantrekken, keuzes i.v.m. gras en gazon, creatief met snoeiafval, de natuur als bondgenoot en helpende hand, …

Domein Kiewit

Insectentoren - Insectentuin

 

Op het domein kan je ook nog andere tuinen bezoeken:

  • Het Engelse Park
  • De Natuurtuin
  • Kruidentuin
  • Insectentuin met bijenhal

 

Je kan er ook heel fijn wandelen (bewegwijzerde wandelpaden van 1,5 tot 9,5) – fietsen (ligt op het knooppunt van twee belangrijke fietsroutes) – lekker eten – terrasje doen – …

Voor de kinderen is er ook nog een kinderboerderij, speelbos (8 tot 13 jaar) en speeltuin voor de kleinsten.

Praktische info – Domein Kiewit  Landschapswandeling Kiewit-Bokrijk

Het domein is elke dag toegankelijk van 8.30u tot de zon ondergaat.

Openingsuren secretariaat: ma-vr  8.30u – 16.30u

Secretariaat Domein Kiewit
Stedelijk Natuurcentrum Hasselt (de parking is ook daar gelegen)
Putvennestraat 108 – 3500 Hasselt (België)
Tel: 011 21 08 49

Tip:  Als je met openbaar vervoer (trein-bus) komt, neem dan op het Stationsplein de gratis bus H2. Je kan dan uitstappen aan de parking van het domein.

Comment Section

0 reacties op “Minder gras maaien of onkruid wieden in je tuin

Plaats een reactie


*


Phoenix WebsitePhoenix Website