Page content

Verse bio-groenten uit eigen moestuin – hoe starten?

article content

Verse bio-groenten uit eigen moestuin – hoe starten?

Zomaar naar buiten kunnen wandelen en verse bio-groenten gaan oogsten in je eigen moestuin… daar heb ik al een tijdje weer terug meer en meer zin in! Zelfs met alleen al een kruidentuin en wat bladgroenten zou ik ook al heel bij zijn…

De laatste jaren probeerden we al verschillende alternatieven uit om dagelijks een ruime portie bio-groenten te kunnen eten, zonder zelf een eigen moestuin te hebben, o.a. deze: 

  • er zijn enkele bio winkeltjes in de buurt
  • kochten rechtstreeks bij een bio-boer
  • ontdekten een klein bio-aanbod op enkele markten in de buurt
  • plunderden het beperkte bio-rek in de supermarkt
  • werden lid van Voedselteams met hun wekelijkse pakketten
  • we bestellen regelmatig via Hartenboer
  • werden lid van een zelfoogsttuin
  • namen een abonnement bij een csa permacultuurtuin

Al deze opties hebben zo hun eigen voordelen en charmes, maar uiteraard ook nadelen… zoals een beperkt aanbod vaak, maar vooral ook het feit dat je telkens de auto nodig hebt om er te geraken… dat vind ik toch wel een groot nadeel. Dus dromen we weer terug van een eigen moestuin…

Een eigen moestuin starten en elke dag verse bio-groenten oogsten

Als ik een eigen moestuin wil, dan moet het sowieso een ecologische bio-moestuin worden. Jaren geleden kocht ik al dat grote boek van Velt om meer te leren over ecologisch en biologisch tuinieren en dit toe te passen op een klein tuintje.

Sindsdien ben ik me ook gaan inlezen en informeren over Permacultuur en zou ik het graag volgens de permacultuur-principes willen aanpakken, ook al wordt het nog maar een kleine en voorlopige moestuin (want huurhuis helaas).

Hoe begin je aan een eigen bio-moestuin…

Heel veel lezen en opzoeken, rondkijken bij anderen, ervaringen uitwisselen,  inspiratie opdoen, plannen maken, enz. Dat doe ik al wel een hele tijd, maar écht starten met die eigen moestuin leek er toch maar niet van te komen. Zo jammer.

Toen ik ergens in september de aankondiging van Frank zag voor zijn kersverse ‘online jaarcursus natuurlijke moestuin‘ heb ik dan ook niet moeten nadenken, ik heb me direct ervoor aangemeld. Eind oktober gaan we van start! En als het goed gaat, zullen we vanaf volgende lente/zomer al wel wat verse groenten kunnen oogsten uit onze eigen moestuin… wooow, zo’n fijn vooruitzicht!

De volgende maanden zal er dus waarschijnlijk hier af en toe wel een kleine update volgen… met de vorderingen van onze moestuin. In 2014 zou het hier wel eens een heeeel lekkere zomer kunnen worden ;-)

 

Comment Section

0 reacties op “Verse bio-groenten uit eigen moestuin – hoe starten?

Plaats een reactie


*


Hierover schrijven we bij EcoBioLiving: