Iedereen kent ze wel, deze zoete sappige vruchtjes. Ze zijn in het seizoen overal verkrijgbaar en goed betaalbaar. Er zijn verschillende soorten aardbeien. Sommigen zijn sappiger en zoeter dan andere soorten, zodat je geen suiker of andere ongezonde zoetstoffen nodig hebt.
Als je geen biologische aardbeien kan krijgen, wordt er wel eens aangeraden om de aardbeien (met de kroontjes er nog aan) voor je ze gaat gebruiken een tiental minuten in koud water te leggen en daarna goed af te spoelen. Daardoor zou je al een groot deel van de schadelijke stoffen eraf kunnen spoelen.
Zelf heb ik hier niet echt veel ervaring mee want wij kiezen sowieso (bijna) altijd voor bio aardbeien. Soms kopen we wel niet-bio aardbeien uit de diepvries, maar die kan je niet op deze manier in water laten spoelen.
Door hun vele gezonde eigenschappen mogen aardbeien zich ook een superfood-fruit of supergezonde fruitsoort noemen…
Gezonde eigenschappen van aardbeien
- Aardbeien versterken je immuunsysteem, ze zijn een belangrijke bron van vitamine C (een kopje aardbeien kan je al voorzien van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
- Door de vitamine C helpen ze ook om je bindweefsel sterk te houden, zodat je huid er langer jong uit blijft zien
- Ze bevatten een ruime hoeveelheid vezels
- Aardbeien bevatten de fytochemicaliën ‘fenolen’ die een krachtige antioxidantenwerking hebben
- Deze fenolen hebben ook krachtige kankerbestrijdende eigenschappen en kunnen reumatische artritis helpen voorkomen
- Aardbeien zijn gezond voor je hart, ze bevatten veel kalium
- Ze zijn een goede bron voor folium, wat beschermt tegen hartkwalen. Folium is ook erg belangrijk tijdens de zwangerschap.
- Aardbeien hebben ontstekingsremmende bestanddelen die pijn kunnen bestrijden (vergelijkbare werking als ibuprofen en aspirine, maar zonder de ongezonde bijwerkingen)
- Het antioxidant luteïne zou helpen om ook op oudere leeftijd goed te blijven zien
Waar aardbeien kopen?
- Uit eigen tuin is ideaal ?
- Of van bij de buren (als die ze biologisch hebben toch)
- In het seizoen zie je soms ook kraampjes langs de weg, al zijn die vaker niet bio dan wel.
- Of er staat een koelautomaat buiten bij de teler waar je ze zelf kan uitnemen
- Op de markt staan vaak ook kleinere telers die hun eigen gekweekte groenten en/of fruit komen verkopen
- Soms staat er ook een bio verkoper op de markt, als je geluk hebt
- In de winkel kopen wij eigenlijk zelden aardbeien, de bio zijn meestal heel duur en vaak ook niet super vers.
- Een fruit-zelfpluk-tuin is ook een heel fijne optie. Soms hebben ze ook aardbeien.
- Vaak kan je ze in het seizoen ook voor je laten bestellen in een grotere hoeveelheid bij een bio of natuurwinkel.
Je kan aardbeien gemakkelijk zelf telen in je eigen tuin, dit lukt vrijwel altijd goed.
Ze kunnen zowel in volle grond (eventueel met een tunneltje erover om het oogstseizoen te verlengen), als in bakken of potten.
Vroeger hadden wij ze altijd in volle grond en in een grotere tunnel-serre staan. Maar sinds vorig jaar hebben we (geen plek meer voor eigen moestuin) een leuke aardbeientoren ? heel fijn om regelmatig eentje af te plukken.
Als je ze zelf hebt staan, dan kan je ze super vers plukken net voor je ze wil gaan eten, zodat er zeker geen verlies van vitamines is. Ze zijn dan ook optimaal van smaak.
Bovendien kan je ze ook goed invriezen of drogen, als de oogst plots groter zou zijn dan wat je direct kan gebruiken. Diepvries aardbeien verliezen wat vitamine C, maar de andere gezonde bestanddelen blijven wel volledig behouden.
Aardbeien buiten het seizoen
Eigenlijk heb ik geen idee waar je diepvries bio-aardbeien kan vinden. Wij vriezen er in de zomer altijd een heleboel zelf in. Ooit uit eigen tuin, maar tegenwoordig gaan we kleinfruit plukken in een bio zelfpluktuin (je betaalt dan per geplukte kilo).
Als de eigen voorraad op is geraakt, kopen we in de wintermaanden wel eens een keer diepvries-aardbeien. Maar dan geen bio (heb ik nog niet gevonden), gewoon uit de Colruyt ofzo. Buiten het aardbeienseizoen koop ik eigenlijk zelden aardbeien. En dan sowieso liever uit de diepvries dan verse, want die verse zijn dan nog meer behandeld dan in het seizoen.
Recepten met aardbeien…
Aardbeien zijn natuurlijk super lekker om zo puur te eten, maar als je er veel tegelijk hebt, kan je er ook lekkere receptjes mee klaarmaken ?
- Wij maken als het warm is heel graag aardbeien-ijsjes, zoals deze bijvoorbeeld: fruitijsjes van aardbei of romige blender-ijsjes
- Chia-pudding of tapioca-pudding is ook wel lekker.
- En in de herfst of winter maken we wel eens confituur zonder suiker van de aardbeien die nog in de diepvries zitten.
- Sinds we een voedseldroger hebben, worden er ook wel soms aardbeien gedroogd als lekker ‘snoepje’ of we maken er fruitleer van
- Voor groene smoothies kan je ze ook gebruiken, hoewel ze niet met alles goed combineren van smaak. Deze groenes smoothies met aardbeien (die wel meer roze uitzien omdat er veel aardbeien inzitten en wat minder donkere bladgroenten) vonden we wel lekker.
- Bij gewoon fruitsmoothies zouden ze wel heel goed combineerbaar zijn met van alles, maar dat maken wij eigenlijk zelden of nooit. Dat zijn toch echt wel ‘suikerbommetjes’ dan ? heel lekker, maar niet zo gezond. Dan eten we het fruit puur in z’n geheel.
- In een superfood smoothie heb ik nog nooit aardbeien toegevoegd, moet ik toch misschien ook eens uittesten.