Verloren brood – of sommige mensen noemen het gewonnen brood – en in Nederland zijn het wentelteefjes – is zo een gerechtje dat bijna alle kinderen (en niet-kinderen) wel lekker vinden.
Ik ken het al uit mijn kinderjaren (toen nog met een laag witte suiker erover) en zelf maakte ik het ook al vaak voor de kinderen, als feestelijk ontbijtje of als lekkere avondhap.
De suikerlaag hadden we wel al een hele tijd geleden afgeschaft. Maar het bleef hoe dan ook een lekkernij.
Verloren brood – zonder brood, zonder melk en zonder suiker
Toen we besloten om voortaan helemaal geen brood meer te eten (glutenvrij) en ook (bijna) geen melkproducten of suiker meer te gebruiken, hadden we niet kunnen denken dat we ooit nog verloren brood zouden klaarmaken en eten.
Enkele weken geleden waren we ergens op bezoek waar ze net verloren brood gegeten hadden, de lekkere geur hing nog helemaal in de keuken.
Toen we thuis kwamen zuchtten de kinderen dat dit toch nog een gerechtje was (er zijn er weinig eigenlijk) dat ze toch ook wel missen. Toch nu ze weer even de geur ervan konden opsnuiven, want de maanden ervoor hadden ze er eigenlijk nooit aan gedacht zelfs 🙂
Maar zelf had ik er inderdaad ook wel zin in gekregen… dus even aan het experimenteren geslagen… én met een erg lekker resultaat!
Recept – glutenvrij alternatief voor verloren brood
Per persoon heb je nodig:
- 2 of 3 eieren
- een goede geut havermelk (wel opletten dan of ze glutenvrij is)
(of een andere plantaardige melk, wij gebruiken graag havermelk omdat het eerder neutraal van smaak is) - 3 à 4 volle eetlepels havervlokken
(op de verpakking staat het aangegeven als het glutenvrije havervlokken zijn, degene die je in de gewone supermarkt koopt zijn meestal niet glutenvrij) - beetje olijfolie (moet niet persé, zonder kan ook)
- zout
- kaneel (kies best voor ceylan kaneel, dat is de gezondere en zoetere variant)
- vetstof om in te bakken (wij gebruiken ghee of kokosolie)
Werkwijze:
- de eieren loskloppen in een kommetje
- havermelk toevoegen en even goed mee opkloppen
- olijfolie en zout er onder mengen
- de havervlokken erdoor scheppen
- kaneel er onder roeren ofwel houden om na het bakken erover te strooien (of beide)
- vetstof in de pan – laten warm worden
- mengsel in 2 of 3 ‘hoopjes’ (die wat uitlopen) in de pan scheppen (niet te groot, dan kan je ze makkelijker omkeren)
- op middelmatig vuur laten bakken tot de bovenkant redelijk droog gebakken is, dan nog even omdraaien
- Lekker warm opeten – iedereen vond het hier direct heel erg lekker – het ruikt heerlijk (net als verloren brood). Het proeft zelfs een beetje als verloren brood en van uitzicht lijkt het er toch ook wel een beetje op, niet?
De moeite om eens te proberen…
Hier gaat het in ieder geval nog regelmatig op tafel komen – want het is lekker, gezond, makkelijk, snel klaar, ingrediënten die we altijd wel in huis hebben… ideaal gerechtje!
Amy
Ik hou echt van verloren brood maar heb het al lang niet meer gegeten. Tegenwoordig moet ik mijn gluten en zuivel ook aanzienlijk minderen dus ik ga het receptje zeker eens proberen!
Nicole Orriëns
Verloren brood… Dat is nieuw voor mij. Het klinkt heel bijzonder vind ik. Dankjewel voor het recept.
MC Kleuver
Zeker nieuw voor mij, maar het doet mij denken aan wentelteeftjes, haha. Ik weet niet waarom.
EcoBio
Jaaa 🙂 wentelteefjes… ik wist dat het in Nederland anders genoemd wordt, maar ik kon er maar niet opkomen.
Het is dus inderdaad een glutenvrije variatie op wentelteefjes. In België noemen ze het verloren brood of gewonnen brood (afhankelijk van de regio).
Dankjewel voor je input, ik ga bovenaan ook even de term ‘wentelteefjes’ toevoegen, dan weten bezoekers uit Nederland ook direct waar het over gaat.
Nathalie - Volgmama
Het ziet er lekker uit! Ik zou het recept best eens uit willen proberen.