Page content

Stempelcode op Eieren - Bio, Vrije uitloop, Scharrel, ...

Stempelcode op Eieren - Bio, Vrije uitloop, Scharrel, ...

Eieren - Wat betekent de code die op eieren gedrukt staat?

Volgens de Europese regelgeving moet op elk ei dat verkocht wordt een ei-code (of is het eiercode?) staan. Deze code bestaat uit 7 of meer cijfers en letters. Bijvoorbeeld zoals op deze foto...

Het eerste cijfer (van 0 tot 3) duidt aan in welk leefsysteem de kippen leven - de lettercode geeft het land van herkomst weer - dan volgen nog 4 cijfers die het herkenningsnummer van de 'producent' zijn - daarna kunnen er nog 1 of 2 cijfers achter staan die het hoknummer aanduiden. 

Het eerste cijfer van de eiercode: de soort kippenhouderij

De beste manier om te weten of je ei diervriendelijk is, is door te kijken naar het stempel op het ei. Het eerste cijfer geeft aan hoe de kip geleefd heeft. De codes gaan van 0 tot 3. Hoe hoger het cijfer, hoe groter het dierenleed.

code 0 - Biologische Eieren

Europees Bio Label - Biologische producten herkennenBiologische eieren of EKO-eieren zijn herkenbaar aan het officiële BIO- of  EKO-logo dat op de doos gedrukt staat. Dit zijn de diervriendelijkste eieren die je in de winkel kan kopen.

In de stal hebben de kippen stro om in te scharrelen, er zijn voldoende zitstokken om te rusten of slapen en er zijn ook legnesten om hun ei in te leggen. In de stallen zitten maximum 6 kippen per vierkante meter.

Buiten hebben de kippen ook nog de beschikking over een uitloop van 4 vierkante meter per kip. Het voer dat de kippen krijgen is biologisch, dus onbespoten en niet genetisch gemanipuleerd.

Alleen voor biologische kippen is het preventief wegbranden of kappen van een (levend) deel van de snavel verboden.

code 1 - Vrije uitloop Eieren

Deze eieren worden meestal graseieren, uitloopeieren of eieren van vrije-uitloop genoemd. Dit zijn eieren die afkomstig zijn van kippen die in een soort scharrelstallen zitten maar ook een uitloopruimte hebben waar ze naar buiten kunnen.

Binnen leven de kippen met 7-9 per vierkante meter. Buiten is er per kip 4 vierkante meter beschikbaar. De uitloop moet grotendeels begroeid zijn en in lange uitlopen moeten de kippen ook ergens kunnen gaan schuilen en een extra plek met drinkwater beschikbaar hebben.

Bij deze kippen wordt wel een deel van de snavel verwijderd.

code 2 - Scharrel Eieren

Scharreleieren komen van kippen die enkel binnen in stallen leven. Ze hebben daar de beschikking over zitstokken en legnesten. In een deel van de stal moet er ook wat stro op de vloer liggen om in te kunnen scharrelen.

Ze zitten in deze stallen met maximum 9 kippen per vierkante meter. Ze hebben geen uitloop naar buiten en komen dus ook nooit in de buitenlucht.

code 3 - Kooi Eieren of Legbatterij Eieren

In legbatterijen zitten kippen met vier of vijf samen in kleine draadkooitjes. Elke kip heeft de ruimte van 1 A4'tje. Dat is te weinig om de vleugels uit te kunnen slaan. Ook andere natuurlijke kippen-behoeften zoals een stofbad nemen en het maken van een legnest kunnen daar helemaal niet.

Vanaf 2012 is de legbatterij verboden. De verrijkte legbatterij of klein-volière mag dan nog wel: dit betekent dat de kippen in een kooitje zitten met anderhalf A4'tje ruimte per kip, een scharrelmatje en er hangt een flap om hun ei achter te leggen.

Legbatterij eieren mogen sinds 2004 al niet meer in supermarkten verkocht worden. Maar ze zitten wel nog verwerkt in allerlei producten (mayonaises, koekjes, ...) en worden ook nog veel geëxporteerd. En ze zijn soms helaas ook nog verkrijgbaar op markten en in buurtwinkels.

Eieren met stempelcode - betekenis van deze eiercode

Waarom voor biologische eieren kiezen?

Biologische eieren zijn lekkerder, voedzamer en gezonder. En dus ook beter voor de kippen waar ze vandaan komen. Deze kippen leiden meestal een prima leven met voldoende ruimte en in zekere vrijheid. Toch in vergelijking met al die andere kippen die het heel wat minder goed hebben.

Want miljoenen kippen kunnen daar alleen maar van dromen. De meeste kippen mogen immers zelfs nooit buiten komen en leven in ongezonde stresserende situaties kort op elkaar. Hoe meer biologische kippen er komen, hoe beter. Voor de kip, voor de biologische sector en voor ons.

Als je je eieren moet kopen in de winkel, is kiezen voor biologische eieren in ieder geval de beste keuze. Alhoewel ook daar nog veel verschil in zit... maar daarover komt er nog wel eens een volgend blogbericht.

.

Wil je graag wekelijks tips en updates ontvangen over Gezonder Genieten en EcoBioLiving?

Meld je dan nu aan - door hier te klikken kom je op het aanmeldformulier...

... en tegelijk ontvang je ook het gratis e-book(je) met 5 BasisTips voor Gezonder worden & Afslanken!

 

EcoBio updates en gratis e-book

Vul hier je gegevens in om het e-book te downloaden

Je gegevens zijn veilig. Wij hebben zelf ook een hekel aan spam

1 reactie op “Stempelcode op Eieren - Bio, Vrije uitloop, Scharrel, ...


Door fransen op 29 september 2013 om 16:18

Graag wil ik weten van welk bedrijf mijn eieren komen. Is er ergens een lijst met die codes waarin ik dat op kan zoeken? Bvhd.

Plaats een reactie

*like

Zorg er met 1 muisklik voor dat je geen updates mist