Het is alweer een hele tijd geleden dat we hier nog eens een recept voor een groene smoothie op het blog gezet hebben. Dat zal ik vandaag dan nog maar eens doen dus! We maakten vandaag een lekkere groene smoothie met spinazie.
In de winterperiode komt het er eigenlijk gewoon niet van om foto’s te maken en ingrediënten op te schrijven (of te onthouden). Hoewel we ook in de wintermaanden proberen om toch minstens 3 of 4 keer per week een groene smoothie of een groene juice te maken.
Nu het stilaan terug wat warmer wordt en er ook terug wat meer variatie aan verse (lokale seizoens-) bladgroenten te verkrijgen is, streven we weer naar een dagelijkse portie groene smoothie of juice.
En ga ik dus ook proberen om nog eens wat vaker een foto te maken van het resultaat voor we het opdrinken. 🙂 Zodat ik het receptje hier in een blogbericht kan zetten voor al wie nog wat meer inspiratie zoekt.
Bladgroenten in de lente
Op dit moment (eind april) gebruiken we vooral veel spinazie, peterselie en sla of rucola als bladgroenten voor onze smoothies en juices.
Spinazie, sla en rucola komen nu nog vooral uit de winkel. Binnenkort zullen we deze wel weer uit de zelfoogsttuin hebben. Gelukkig… want een eigen moestuin zit er dit jaar helaas nog niet terug in.
Wel hebben we een kleine kruidentuin in potten gemaakt (daar halen we nu vaak al de peterselie vandaan)… én we hebben ook een 15-tal aardbeiplanten in potten gezet. Daar ben ik ook wel superblij mee!
Die aardbeien zullen wel vooral vervolgens opgesnoept worden als ze rijp worden, denk ik 🙂 daar zullen er niet veel van overblijven voor onze smoothies of voor in de waterkefir. Maar die halen we dan ook wel extra in een fruit-zelfpluktuin.
Groene smoothie met spinazie als bladgroente
Vandaag voor onze smoothie dus een combinatie gemaakt met spinazie. En met eigenlijk wat veel fruit erin 🙂 maar af en toe kan dat wel eens, niet te vaak. Je krijgt dan wel een lekker zoete smoothie, misschien handig als je nog aan de smaak van groene smoothies moet wennen…
Wat hebben we erin gedaan?
- 1 cup water (of wat meer als je liever iets meer vloeibaar hebt, want het resultaat was redelijk dik)
- 2 appelsienen (zonder schil)
- 1 goed rijpe banaan
- 2 cups spinazie (goed aangedrukt)
- 2 eetlepels (gebroken) lijnzaad *
- 1/2 cup bevroren ananasblokjes (vers kan ook natuurlijk)
Enkele bemerkingen/tips:
* Lijnzaad kan je best ongebroken kopen, dan bewaart het beter de gezonde bestanddelen ervan. Net voor gebruik kan je het dan mixen in een klein molentje. Er bestaan speciale (graan- en) zaden-molentjes voor, maar met een koffiemolentje bijvoorbeeld kan het ook. Of wij hebben een klein opzetbekertje bij onze foodprocessor.
Bevroren ananasblokjes zorgen ervoor dat je smoothie lekker fris is (lauw is minder lekker). Als je verse ananas hebt, zou je in de plaats een bevroren banaan kunnen gebruiken. Of als je alles vers gebruikt, kan je het water wat kouder toevoegen of er enkele ijsblokjes aan toevoegen.
Te koud drinken is niet zo gezond. Maar een groene smoothie is eigenlijk ook niet bedoeld om zomaar (snel) op te drinken. Het is de bedoeling dat je er regelmatig kleine slokjes van neemt en die goed in je mond ‘laat rondgaan’ zodat het de tijd krijgt om met je speeksel te mengen. Dit is immers al de eerste stap van de vertering én dan wordt de temperatuur al wat aangepast aan je lichaamstemperatuur voor het in je maag terecht komt.
Alles door elkaar mixen…
Alles in de blender doen en even goed laten door mixen. Als je blender niet heel sterk is, kan je best eerst al de andere ingrediënten mixen en dan pas de bevroren ananasblokjes (of bevroren banaan of ijsblokjes) toevoegen.