Watermeloen ijsjes zijn lekker verfrissend op warme zomerdagen en ze zijn nog gezond ook als je ze zelf maakt! Met een klein beetje extra moeite maak je echt mooie ijsjes die er ook echt als partjes watermeloen uitzien. Als je ze dan ook nog opdient in een uitgeholde halve watermeloen, dan zijn dit toch wel ideale ijsjes voor een tuinfeest of op het terras op een zwoele zomeravond.
Als het erg warm is in de zomer en de zon volop schijnt, eten we regelmatig watermeloen. Want in watermeloen zit heel veel vocht en het is lekker koel en verfrissend om te eten. Er zitten ook heel wat gezonde vitaminen in en voedingstoffen die je helpen bij warm zonnig weer, o.a. om je huid te beschermen, te hydrateren en minder snel te laten verbranden.
Als watermeloen al zo lekker en verfrissend is, dan zijn watermeloen ijsjes dat helemaal 🙂 en ze zijn vrij eenvoudig zelf te maken.
Wat heb je nodig voor deze watermeloen ijsjes:
- verse watermeloen
- kokosroom – of eventueel andere room als je niet van kokos houdt
- citroen (of limoen zou ook kunnen)
- goed rijpe groene kiwi’s
- pure (donkere) chocolade
- erythritol (of Stevia of een andere zoetstof)
Watermeloen ijsjes maken
Deze watermeloen ijsjes maak je per laagje in verschillende sessies. Tussenin gaan ze dan telkens een uurtje in de diepvries om te bevriezen. Als je alle laagjes in één keer erin zou doen, dan loopt alles door elkaar en kan je de laagjes niet zo mooi gescheiden houden.
Tip: bij elke keer dat je de ijsvormpjes vult of bijvult moet je er goed op letten dat de randen schoon blijven (of ze snel goed afvegen als je erop gemorst hebt) voor je ze weer terug in de diepvries zet. Dan krijg je een mooier eindresultaat. Zeker als je vormpjes niet zo groot zijn, is morsen op de randen bijna onvermijdelijk (voor mij toch).
Let er ook op dat als je de ijsjes voor een feestje of tuinparty wil serveren in een halve watermeloen (zoals op onze foto) om zeker van één helft van de watermeloen de schil volledig intact te houden. Het makkelijker om de watermeloen in smalle stukken te snijden en dan de schil eraf te schillen om het vruchtvlees eraf te halen. Maar dan heb je geen mooie watermeloen serveerschaal 🙂
Tip: om de ijslolly’s gemakkelijk uit de vormpjes te halen, hou je deze best even onder stromend (lauw) water (de buitenkant, zodat er geen water op de ijsjes komt).
Door wat ijsblokjes in de watermeloen-schaal te leggen, blijven de ijsjes beter gekoeld en gaan ze niet al beginnen smelten voor je ze op tafel of op het buffet kan zetten. En het ziet er ook wel tof uit zo natuurlijk.
Watermeloen ijsjes
Keukengerief
- Blender
- Groot mes
- Schilmesje
- IJsvormpjes
Ingrediënten
- 3 en ½ cup watermeloen stukjes zonder de pitjes erin dit komt ongeveer overeen met 1/2 kg
- 1 cup kokosroom of kokosmelk best met hoog vetpercentage – of eventueel andere room
- 2 eetlepels citroensap versgeperst
- 6 à 8 goed rijpe groene kiwi's van gemiddelde grootte
- 2 eetlepels kleine chocolade drops van pure chocolade om op pitjes te lijken in de ijslolly's – eventueel kan je zelf chocolade in kleine stukjes snijden
- beetje Erythritol om te zoeten of ander zoetmiddel, stevia bv.
Werkwijze
Voor het roze gedeelte van de watermeloen ijsjes
- Begin met het uitpersen van een citroen (tot je ongeveer 2 eetlepels vers citroensap hebt.
- Snij dan de watermeloen met een groot mes in de helft door
- Laat zeker van één helft de schil intact als je deze als serveerschaal wil gebruikten (zoals op de foto).
- Als je de schil van een helft heel wil laten, kan je het vruchtvlees er met een lepel uitscheppen.
- Bij de andere helft kan je deze in schijven snijden, de schil eraf halen en dan het vruchtvlees in stukjes snijden.
- Zorg ervoor dat je al de pitjes eruit haalt en verwijdert. En dus alleen stukjes watermeloen zonder pitjes overhoudt.
- Doe dan volgende ingrediënten samen in de blenderkan (of foodprocessor-beker): de stukjes watermeloen (zonder pitten), het citroensap, erythritol naar smaak (dit is wat minder zoet dan suiker).
- En laat dit even mixen tot het een gelijkmatige puree geworden is.
- Schep dan het schuim dat erop gekomen is er van af en doe dit weg.
- Verdeel de gepureerde watermeloen dan over een 8 tot 10-tal ijslolly vormpjes (of minder als je grotere ijsvormpjes gebruikt). De ijsvormpjes moeten ongeveer tot 2/3 gevuld worden.
- Voeg dan aan iedere ijsvorm een aantal chocoladedruppels toe en duw ze voorzichtig wat naar beneden met een stokje of lange lepel om ze te verspreiden in de gepureerde watermeloen.
- Zorg ervoor dat de randen van de vormpjes schoon blijven, of veeg ze even af voor je ze in de vriezer zet.
- Doe vervolgens het deksel op de vormpjes en zet ze 2 à 3 uur in de diepvries totdat de vulling stevig genoeg is.
Voor het witte gedeelte
- Voor je de ijsvormpjes met watermeloen puree terug uit de diepvries neemt, kan je alvast de (kokos-)room stevig opkloppen met wat erythritol erbij om te zoeten.
- Haal dan de vormpjes uit de vriezer en voeg in ieder vormpje een laagje opgeklopte room toe.
- Als je op de randen morst, veeg je dit best direct even af.
- Zet de gevulde ijsvormpjes dan opnieuw in de diepvries, voor ongeveer een uurtje.
Voor de groene laag
- Na dat uurtje kan je best eerst de vulling voor de laatste laag alvast voorbereiden voor je de vormpjes uit de diepvries neemt.
- Schil de kiwi's en verwijder eventueel de pitjes en het middelste deel als dit niet zacht is.
- Mix de kiwi dan ook in de blender of foodprocessor tot een smeuïge puree.
- IJsvormpjes even uit de diepvries nemen en in elk wat van de kiwipuree scheppen.
- Randen weer afvegen indien nodig en dan alweer een uurtje in de diepvries zetten.
Watermeloen ijsjes serveren
- Na dit laatste uurtje in de diepvries zijn de watermeloen ijsjes klaar om te serveren.
- Om ze gemakkelijk uit de vormpjes te halen, hou je deze best even onder stromend water (de buitenkant, zodat er geen water op de ijsjes komt).
Zelfgemaakte watermeloen ijsjes bewaren
Deze ijsjes kan je gerust enkele weken in de diepvries bewaren (in hun vormpjes). Zet ze dan best ergens achteraan, zeker als je de deur van de vriezer vaak (of voor langere tijd) open doet. Dan blijven ze goed bevroren.
Als ze langer in de diepvries gezeten hebben, zou het kunnen dat je ze even op kamertemperatuur moet laten staan voor je ze gaat eten.
*Dit is een tip van iemand anders… ik zou het eigenlijk zelf eens moeten testen, maar tot nu toe nog niet de kans hiervoor gehad omdat ze altijd heel snel op zijn bij ons 🙂
Andere recepten om zelf gezonde ijsjes te maken
Als je graag gezonde zelfgemaakte ijsjes eet, zoals wij 🙂 ahum… vind je hier vast al wel wat suggesties voor andere eenvoudige ijsjes-recepten die wij regelmatig maken.
Je kan ook de zoekbalk bovenaan gebruiken om naar recepten voor ‘ijsjes’ te zoeken. Ofwel kan je op de categoriepagina gezonde ijsjes kijken voor inspiratie en ijsjes-recepten.
Maakte jij al eens zelf ijsjes? Welke soort maakte je al?