Champignons drogen… dat ik daar nog niet eerder aan gedacht had om ze langer te kunnen bewaren. Ik gebruik heel graag champignons in allerlei gerechten en ze zijn heel gezond om te eten. Er zitten ook heel wat eiwitten in, handig als je geen of minder zuivel en vlees/vis wil eten.
Maar ik vind het eigenlijk vaak best moeilijk om verse champignons beschikbaar te hebben als ik ze wil gebruiken.
Want heel dikwijls zijn degene die in de winkel staan niet echt supervers meer op het moment dat ik er ben.
Ofwel zijn ze dan net erg duur. Soms zelfs beide… redelijk duur en niet meer vers genoeg.
Zijn champignons gezond?
Champignons bevatten weinig koolhydraten en calorieën.
Ze zijn een goede bron van B vitamines (B2, B3, B5), sporenelementen (koper, selenium), vezels en eiwitten. En als ze in de juiste omstandigheden gekweekt zijn, leveren ze ook een portie vitamine D.
Bovendien hebben ze een ontstekingsremmende werking, houden ze je immuunsysteem alert en bevatten ze krachtige antioxidanten.
Champignons bewaren
Als ik dan wel champignons gekocht heb, omdat ze er heel vers uit zagen of in promo waren, dan bewaren ze niet zo heel lang thuis. Dus dan moeten ze snel verwerkt worden en heb ik er vaak nog geen meer als ik ze zou willen 🙂
Champignons in de diepvries vind ik niet zo fijn. Die gebruik ik soms eens om soep van te maken, maar verder eigenlijk liever niet.
Maar sinds we een voedseldroger hebben… is mijn champignon-‘probleem’ grotendeels opgelost! Want er staat nu (bijna) altijd een voorraadje gedroogde champignons, klaar voor gebruik. En die zijn heel lekker om in gerechten te verwerken (of om zo uit het vuistje op te knabbelen ook wel).
Voor gebakken champignon schijfjes in de pan, heb ik nog graag echt verse, of om rauw in een salade te doen soms ook… maar verder ben ik heel tevreden met de gedroogde champignons.
Champignons drogen
Door te drogen kan je je voorraad heel lang bewaren. Toch als het droog genoeg geworden is en je het in een goed afgesloten bokaal op een donkere koele plek kan bewaren.
Er gaan heel weinig voedingstoffen, vitamines en smaak verloren als je op lage temperatuur droogt.
Een voedseldroger is het handigst hiervoor. Maar een (hetelucht-) oven kan ook, als er een lage temperatuurstand op zit en als hij werkt met de deur op een kier (om de vochtige lucht te laten verdwijnen).
Champignons kan je best niet in water doen om schoon te maken. Sommige mensen doen het met een klein borsteltje. Maar meestal zit er niet zoveel aarde aan en dat kleine beetje kan je ook eenvoudig met een mesje wegvegen.
De onderkant van het steeltje snij ik ook een klein stukje af. En als er (vieze) plekjes aan zijn, worden die ook weggesneden.
Van kleine of middelgrote champignons kan je gewoon alles gebruiken. Bij grote soorten kan je de steel eraf halen en deze verwerken in soep of invriezen om later soep van te maken.
Dan snij je ze in schijfjes en spreid je deze uit op de trays van de voedseldroger. Of op een fijne rooster voor in de oven.
Ik zet de droger eerst een uurtje op 60°C om het eerste vocht er snel uit te halen. En laat ze dan rustig verder drogen op 42°C om zoveel mogelijk voedingsstoffen intact te houden.
Hoelang precies is moeilijk vooraf te zeggen. Dat ligt aan het soort champignons, hoe dik je ze gesneden hebt, hoeveel vochtigheid er in de omgevingslucht zit, enz.
Ik begin meestal met 4 of 5 uurtjes op de timer (na het uur op hogere temperatuur). En kijk dan hoe droog ze al zijn.
Ze zijn droog genoeg als ze gemakkelijk breken en verkruimelen tussen je vingers.
Gedroogde champignons
Ik kocht 3 doosjes kastanje-champignons. Deze pasten op 6 trays van de voedseldroger.
Om een hele droger vol met champignons te hebben, had ik dus 5 doosjes moeten meebrengen 🙂
Nu had ik de andere 4 trays vol peterselie gelegd.
Robert
Veel goede tips
Kan ik ook info krijgen met droog tijden van voedsel?
Groetjes Robert Ederveen
EcoBioLiving
Droogtijden is heel moeilijk om aan te geven, een volgende keer zou ik wel eens kunnen timen hoelang ik ze erin gelaten heb… gaat op de to-to lijst.
Hoelang je iets in de voedseldroger moet laten varieert heel erg, afhankelijk van het soort voedseldroger dat je gebruikt, de gekozen temperatuur, de omgevingstemperatuur en vochtigheid bij jou in huis, hoeveel vocht het voedsel dat je wil drogen bevat, hoe dik of dun je de partjes snijdt, enz. enz. Moeilijk dus om er een tijd op te zetten.
Ik check altijd regelmatig tot het droog genoeg is. Het moet o.a. hard zijn, niet taai; breken, niet buigen; of als ‘plastic’ klinken als je het op een bord laat vallen.