Hieronder vind je kort een overzichtje en enkele foto’s van de allereerste maanden dat we lid waren van de zelfoogsttuin van Hasselt.
Zo ziet de Zelfoogsttuin van Hasselt eruit in april
In april is er al heel wat werk aan de gang op het veld van de zelfoogsttuin, want het nieuwe oogstseizoen komt er aan.
Er wordt dus al druk getuinierd deze maand en er komen zelfs al enkele groenten tevoorschijn: vooral labbonen (tuinbonen), sluimererwten, doperwten en aardappelen in verschillende soorten staan al mooi te groeien.
Labbonen of Tuinbonen – jonge plantjes in april
De Labbonen (of tuinbonen) staan al mooi op het veld, maar moeten toch nog een tijdje goed groeien voor er geoogst kan worden.
Erwten – plantjes in april
Ook de Doperwten en Sluimererwten komen al goed piepen – de sluimererwten zullen als eerste klaar zijn om te oogsten
Aardappelen
De aardappel-plantjes zijn nu nog heel erg klein, zo klein zelfs dat je ze op de foto nog niet echt ziet staan. Dit jaar zijn er verschillende soorten aardappelen naast elkaar geplant. Op de oogst zullen we nog een hele tijd moeten wachten, maar ik kijk er alvast naar uit.
Ajuin
Eind april staat ook de ajuin al mooi op het veld. Vorig jaar hebben we de ajuinoogst samen met een groepje tuin-leden gedaan op een warme zonnige dag… dat was best een toffe namiddag, dus hopelijk dit jaar weer.
Update: foto van de tuinbonen en erwten – deze zijn op enkele weken tijd al goed gegroeid.
Zelfoogsttuin eind mei – bij Tuin van de Smaak van De Wroeter
Vanaf de maand mei begint het nieuwe oogstjaar in de zelfoogsttuin van de Wroeter (Hasselt) en vanaf nu valt er dus voor de leden van de tuin ook elke week weer terug (meer en meer) te oogsten op het veld.
Overzichtsfoto van de zelfoogsttuin – genomen eind mei
Oogst van week 22 (in juni was dat) in de zelfoogsttuin van Hasselt
En we zijn weer heel content met de oogst van deze week (die we zelf mochten gaan oogsten) uit de ‘Tuin van de Smaak’.
Deze week mocht volgend lijstje van bio-groenten en -fruit geoogst worden in de Tuin van de Smaak (de zelfoogsttuin van Hasselt).
Per persoon/per lid:
- 4 plantjes spinazie
- 2 plantjes peterselie
- 1 sla naar keuze
- 1 groene selder
- 1 pot basilicum
- 1 pot koriander
- radijs & rucola
- 15 aardbeien
Oogst van verse bio-groenten in augustus – zelfoogsttuin Hasselt
Gisteren zijn we ons oogstaandeel van deze week gaan ophalen (=zelf op het veld gaan oogsten) in de zelfoogsttuin in Hasselt.
Wat fijn om terug met warm droog en zonnig weer te kunnen gaan oogsten op het veld. Dat is toch heel wat aangenamer dan in de regen of snel tussen de buien door in de modder gaan ploeteren 🙂 zoals de vorige keren het geval was…
Zelfoogsttuin Hasselt – Oogstaandeel van week 31 (in augustus)
Deze week mocht volgend lijstje van lekkere verse bio-groenten geoogst worden in de Tuin van de Smaak (de zelfoogsttuin van Hasselt)
Per persoon/per lid:
- 5 ajuinen
- 1 plant aardappelen
- 200 g labbonen (tuinbonen)
- 10 wortelen
- 2 groene selder
- 2 pijpajuin
- 1 krop sla
- 2 peterselie planten
- 1 spitskool per gezin (zolang de voorraad strekt)
- 1,5 kg tomaten coeur de boeuf
- 1 groene paprika
- 2 komkommers
- 1 courgette per gezin
De sla staat niet op de foto blijkbaar 🙂 maar hebben we wel meegenomen… spitskolen waren al allemaal op (helaas, want dat lusten we wel heel graag)… courgettes waren er ook niet meer echt veel en enkel kleintjes (maar die zijn zeker zo lekker).
Boerderijwinkel van De Wroeter – Vers Bio Fruit gaan kopen
Op de terugweg naar huis zijn we ook nog gestopt bij de boerderijwinkel van de Wroeter (die is op zaterdag tot 14u open) om wat vers bio fruit te gaan kopen, want via de zelfoogsttuin zijn het meestal enkel groenten om te oogsten.
We kochten dus nog extra: nectarines, abrikozen, pruimen, appels, bananen, avocado’s, pompelmoezen, citroenen, druifjes, kiwi’s. En verder brachten we ook nog een fles olijfolie en een bokaal kokosolie mee (als reserve), want daar willen we liever niet zonder vallen.
En van de bakkerij afdeling namen we ook nog 18 eieren mee, onze eigen kippen hebben de laatste tijd weer weinig eieren gelegd en vermits dat hier toch wel vaak op tafel komt, kunnen we beter voor wat extra voorraad gezonde bio eitjes zorgen.