Glutenvrije koolhydraatarme broodjes maken, gewoon om als tussendoortje op te smullen deze namiddag. Jammie 🙂
We doen dat niet zo vaak meer de laatste tijd… broodjes eten. Een aantal jaar geleden aten we nog elke dag brood en minstens één keer per week broodjes.
Want bij de bakker of gewone winkel vinden we meestal geen geschikte broodjes. Zeker niet als we ze glutenvrij én koolhydraatarm willen…
Glutenvrije koolhydraatarme broodjes
Voor gewoon glutenvrij is het aanbod tegenwoordig in de grotere supermarkten wel wat uitgebreider geworden. Je vind er niet alleen gewoon brood in sneetjes, maar ook kleine broodjes of sandwiches. En vaak ook beschuitjes ofzo.
Maar als je koolhydraatarm wil eten, zijn deze glutenvrije oplossingen geen optie. En voor een keto dieet ook zeker niet.
In deze blogberichten kan je meer lezen: over wat het keto dieet is of tips om minder koolhydraten te eten
In biowinkeltjes of natuurwinkels is er soms al wat meer variatie als je geluk hebt. Maar ook niet altijd.
Zelf maken dus 🙂 maar dat komt er niet zo heel vaak van. Eerder in de wintermaanden eigenlijk.
Maar deze week hadden we al zo vaak mensen rond ons lekker vers geurende broodjes zien eten, dat we er opeens heel veel zin in kregen. En eigenlijk is dit wel een gemakkelijk receptje. Als je alles in huis hebt, zijn ze heel snel klaar.
En snel opgegeten ook 🙂
Broodjes met amandelmeel en lijnzaad
Deze broodjes passen in een koolhydraatbeperkte of koolhydraatarme voedingswijze en kunnen ook bij een keto dieet.
Dit zijn redelijk ‘zoete’ broodjes door het amandelmeel en de kaas die erin zit. Wij eten ze meestal zo op zichzelf, zeker al ze nog wat warm zijn. Of met alleen wat roomboter erop of met kaas en sla ertussen, of sla en worteltjes.
Kijk misschien eens naar dit artikel als je op zoek bent naar een koolhydraatarm recept voor brood van amandelmeel, maar zonder kaas erin. Ook heel erg lekker!
Wat gaat er in deze broodjes?
Dit is voor 6 kleine bolletjes (of 4 iets grotere, geen heel grote)
- 1 cup amandelmeel
- 1/3 cup lijnzaad
- een ei
- 1 cup geraspte mozzarella
- 50g verse roomkaas
- 1/2 koffielepel baking soda
- vetstof om de ovenschotel in te vetten (kokosolie)
- beetje sesamzaadjes of maanzaad
Wat heb je nog nodig?
- Een oven om ze in te bakken.
- Bakplateau of grote ovenschotel om de bolletjes op te leggen in de oven.
- Cup maatschepjes.
*als je nog geen cups gebruikt om af te meten, vind je hier beknopt de uitleg: hoeveel is een cup? - Steelpannetje of kleine kookpot.
- Een kom (of kookpot) om in te mengen.
- Koffiemolentje of klein opzetstuk van de foodprocessor. Om het lijnzaad te malen.
Hoe maak je deze broodjes?
- Ik begin met het invetten van de ovenschotel, zodat die alvast klaar staat.
- En de oven laten voorverwarmen tot 200°C.
- Dan doe je beide soorten kaas in een steelpannetje of kleine kookpot.
- Op een klein vuurtje door elkaar mengen (gewoon met een vork of lepel) en grotendeels laten samensmelten. Als het warm genoeg is, kan het vuur al uit. Want je wil niet dat het gaat bakken of zelfs aanbakken aan de bodem.
- Het ei mag er dan ook bij. En goed er doorheen gemengd worden. (ook hiervoor mag je kaasmengsel niet te warm zijn, gewoon lauw best)
- Lijnzaad fijnmalen.
- In een mengkom meng je dan eerst apart het amandelmeel, het gemalen lijnzaad en de bakingsoda goed door elkaar.
- Daarna kan je ook het andere mengsel (van kaas en ei) eraan toevoegen en er voorzichtig onder mengen.
- Tot je een grote zachte bol ervan kan vormen. Deze is wel wat plakkerig, maar niet té erg. Anders moet je misschien nog wat amandelmeel toevoegen.
- Van dit mengsel maak je dan 6 bolletjes. Als je je handen een beetje nat maakt, plakt het minder.
- Leg de bolletjes op de ingevette ovenschaal en druk ze wat platter. Zeker ook als je 4 wat grotere broodjes wil maken, kan je ze best wat platter drukken.
- Doe er wat sesamzaadjes of maanzaad bovenop. Lichtjes aandrukken, anders gaan ze er niet aan blijven zitten als je ze wil eten.
- Dit kan dan de voorverwarmde oven in. En (10 à) 12 minuten bakken op 200°C. Best wat in het oog houden; ik had ze gewoon 12 minuten erin gelaten voor ik ging kijken en eigenlijk waren ze deze keer wat te fel gebakken 🙂 volgende keer dus na 10 minuten al gaan kijken of ze goed zijn… (wij hebben ook een gasoven nu, dus minder goed te regelen qua temperatuur)
- Ovenschotel eruit nemen en de bolletjes 10 à 15 minuten laten afkoelen. Ze zijn nog lekkerder als ze nog niet helemaal afgekoeld zijn.
- Je kan ze zo op zichzelf eten, zeker als ze nog wat lauw-warm zijn is dat heel lekker. Of wij doen het ook wel eens met roomboter of kaas ertussen.
- Of als ze helemaal afgekoeld zijn als extra bij een slaatje (of bbq misschien, zelf nog niet geprobeerd en ik denk dat ik ze daar wat te zoet voor vind, maar smaken verschillen).
Tip:
Als je minder koolhydraten probeert te eten is het blogbericht dat ik onlangs schreef vast ook nuttig voor jou: 10 Tips om dagelijks minder koolhydraten binnen te krijgen.
PS: Als je ervoor kiest om koolhydraatarm te eten omdat je graag wil afvallen, is het misschien ook interessant om eens naar de pagina Wat is het keto dieet? te kijken. Daarbij ga je nog meer koolhydraten vermijden om sneller vetten te kunnen verbranden en dus nog meer gewicht te verliezen.
Hallo, dankjewel voor dit lekkere en gemakkelijke receptje!!! Dit gaan we nog maken!!!!!
Wij hebben het ook al enkele keren gemaakt deze zomer 🙂
Ze zien er goed uit, eet zelf ook koolhydraat arm/beperkt. Dit lijkt mij erg lekker!
Er gaat niets boven zelfgemaakt voedsel! En broodjes, zo lekker warm net uit de oven. Mmm. Fijn dat je zo op deze manier in ieder geval glutenvrij en koolhydraatarm kunt eten 🙂
Dat vind ik ook 🙂 hoe meer zelfgemaakt eten er hier op tafel komt, hoe liever… en zo lekker en super vers als je je brood of broodjes zelf kan maken
Lijkt mij erg lekker maar Hoeveel gram zit er in een cup
BVD
Er staat een linkje in de tekst naar de uitleg over de inhoud van een cup… hier kan je het nalezen: https://ecobioliving.eu/handige-keukentips/hoeveel-is-een-cup-bij-recepten/
Heb het gemaakt maar erg droog en werkt echt niet, heel mooi plaatje maar geloof niet dat dat een echte foto ervan is.
Als je glutenvrije of koolhydraatarme broodjes maakt, dan is de smaak en textuur altijd wel helemaal anders dan de doorsnee broodjes die je bij de bakker of in de supermarkt koopt. Maar bij de broodjes van dit recept heb ik hier eigenlijk nog nooit de opmerking gekregen dat ze droog zijn (bij andere soms wel al, vooral omdat mensen gewoon zijn aan een ander soort broodjes).
Het is echt wel een zelfgemaakte foto hoor 🙂 Wij maken deze koolhydraatarme broodjes regelmatig omdat ze zo gemakkelijk te maken zijn en ze lukken eigenlijk altijd goed… alleen toen ik deze foto nam waren ze iets te lang in de oven geweest en daardoor wat te donker geworden. Het staat sindsdien op mijn to-do lijst om eens een nieuwe en betere foto te maken… maar ik blijf het helaas vergeten.