Page content

article content

Rode Biet recept idee voor blad, stengel en knolletjes

Rode bietjes zijn zo gezond dat wij ze regelmatig op tafel ‘toveren’. Niet alleen de rode bieten zelf, maar ook het rode bietenblad is super gezond.

Want wist je dat je naast de gezonde knollen van rode bieten, ook de stengels en bladeren ervan kan gebruiken… daarom dus eens een recept idee om de hele rode bieten plant te gebruiken in één maaltijd :-)  

Het vaakst maken we eigenlijk gewoon onze favoriete recepten klaar: rode bieten blokjes in de oven of rauwkost slaatje van rode biet.

Tussendoor proberen we ook af en toe een specialer alternatief ervan te maken. Er staan er al enkele tussen onze recepten hier en er zullen er vast nog wel volgen…

Maar vandaag werd het gewoon een eenvoudige basis-maaltijd waarvoor we heel de plant van de rode biet gebruikten. Zowel de rode biet zelf, als ook de stengels en jonge bladeren.

Rode Bietenblad eten

Als we in de zelfoogsttuin rode bietjes gaan oogsten, zie ik vaak dat mensen de stengels en het blad er afhalen en alleen de knolletjes van de rode bieten meenemen.

Zeker als ze nog heel jong en vers zijn, is dat eigenlijk heel spijtig. Veel mensen weten niet dat heel de jonge plant lekker is om te eten en ook de bladeren boordevol gezonde voedingstoffen zitten.

De wat grotere stevige donkergroene bietenbladeren kan je stoven of stomen voor gebruik. En je kan er ook soep van maken. Of je kan ze toevoegen als je groene juices maakt, wel niet teveel als je dit niet gewend bent, maar één of 2 bladeren kan prima (afhankelijk van de hoeveelheid juice)

De jonge lichtgroene bietenblaadjes zijn heel lekker om als rauwkost te eten. De hele kleine blaadjes kan je gewoon in z’n geheel onder bijvoorbeeld een gemengde sla mengen. De iets grotere snijden wij eerst in reepjes.

Recept idee voor een volledige rode bieten maaltijd met bietenblad, stengel en knolletjes rode biet

Rode Biet recept idee voor maaltijd van bietenblad, stengel en knol

Een rode biet recept idee voor een maaltijd waarbij je heel de rode bieten plant kan gebruiken :-) vooral handig in de lente als je kleine verse rode bietjes hebt…

Wij gebruikten voor dit gerecht 4 rode bieten met loof (verse lentebietjes uit de serre), dus eentje per persoon. Maar eigenlijk was dit wat weinig voor ons en zouden we een volgende keer best dubbel zoveel gebruiken :-)

Salade van rode bietenblad

Dit maak ik altijd direct als ik met de geoogste bietjes van het veld thuis kom (of uit de moestuin toen ik die nog had). Dan zitten er nog het meest vitamines in en zijn ze lekker vers en knapperig. Maar je kan ze ook in z’n geheel in de koelkast bewaren tot je ze wil gaan gebruiken.

 • De frisse jonge blaadjes even afspoelen
 • Dan in reepjes snijden of knippen (wij doen dit altijd met een keukenschaar)
 • Even in de koelkast bewaren terwijl je de rest klaarmaakt
 • Net voor het opdienen nog wat olijfolie erover sprenkelen

Rode bietenblokjes uit de oven

Het recept van rode bietenblokjes in de oven stond hier al langer als blogbericht, dat kan je daar terugvinden.

Deze bereiding neemt het meeste tijd in beslag, dus daar begin je best mee als je deze combinatie wil klaarmaken. Je zou ze  eventueel ook vooraf al kunnen maken en laten afkoelen, want bij het slaatje zijn deze rode bieten ovenblokjes ook koud heel lekker.

Stoemp van rode biet stengels

 • Aardappelen schillen en koken
 • De stevige stengels afspoelen en in stukken snijden (cm ongeveer)
 • 4 grote uien pellen en fijn snijden
 • In een pan wat ghee (of andere vetstof) laten smelden
 • Eerst de uien al wat zachtjes laten bakken
 • Dan de stukjes rode bieten stengel toevoegen
 • Kruiden met peper en zout, even omroeren en met deksel op de pan enkele minuutjes laten meestoven
 • Als de aardappelen gaar zijn, afgieten en een flinke schep roomboter (of andere vetstof) erop laten smelten
 • Met een stamper grof stampen tot puree
 • Dan de gestoofde bietenstengels en ui eraan toevoegen en eronder mengen
 • Dit is zowel warm als koud lekker

Comment Section

0 reacties op “Rode Biet recept idee voor blad, stengel en knolletjes

Plaats een reactie


*


EcoBio updates & gratis e-book
Updates in je mailbox met recente info, blogs en recepten
Wij hebben ook een hekel aan spam; je kan je eenvoudig weer afmelden