Speculaas en speculaaskoekjes… in oktober, november en december kan je ze bijna niet ontlopen 🙂 overal kom je ze tegen!
In winkels en bij bakkers liggen ze extra zichtbaar in de schappen of bij de toonbank. En vaak staat er ook nog een bordje met speculaas proevertjes klaar… moeilijk aan te weerstaan soms, want speculaas ruikt dan ook nog zo lekker.
Sinterklaas brengt ook telkens weer speculaas koekjes mee om uit te delen.
En als je bij familie of vriendinnen op bezoek gaat, verschijnt er ook steevast speculaas op tafel voor bij de koffie.
Soms hebben ze het dan ook nog zelf gemaakt… wat het nog moeilijker maakt om telkens af te slaan. Want dan zeggen ze ‘er zit alleen maar bruine suiker in hoor, geen witte’, of ‘ik heb ze met plantaardige boter gemaakt hoor, ze zijn heel gezond’…
En af en toe hebben wij er dan ook gewoon heel veel zin in 🙂 in lekkere geurige speculaas!
Daarom bakken wij nu ook ieder jaar rond deze tijd (de periode voor en rond sint en kerst) zelf een flinke portie speculaaskoeken, met gezondere ingrediënten en glutenvrij. En ze zijn echt heel lekker!

Speculaas maken – glutenvrij recept voor speculaas koekjes
Ingrediënten voor speculaaskoeken:
- 100 g amandelmeel
- 100 g boekweitmeel
- 40-60 g kokosbloesemsuiker (naar eigen smaak) of een alternatief zoetmiddel
- 120 g koude boter (echte roomboter) in blokjes gesneden
- 1 eetlepel speculaaskruiden (dit is een mengsel van verschillende specerijen en kopen wij kant en klaar bij de biowinkel. Het wordt soms ook koekkruiden genoemd. Maar je zou het ook zelf kunnen samenstellen met losse specerijen, zie verderop)
Werkwijze om glutenvrije speculaas te maken:
- Doe het amandelmeel, het boekweitmeel, de kokosbloesemsuiker en de speculaaskruiden allemaal samen in de kom van de foodprocessor
- Voeg beetje bij beetje de blokjes koude boter toe en laat dit mengen/mixen tot het een stevige massa vormt
- Kneed het met de hand tot een bol en zet dit afgedekt 30 min. in de koelkast (vooral belangrijk als je er vormpjes van wil uitsteken, dan moet het goed stevig zijn)
- * Als je geen foodprocessor hebt kan je het eventueel ook wel met de hand mengen. Zorg dan wel dat je handen koud zijn zodat de boter niet smelt en kneed met je vingertoppen de boter er door in plaats van met je handpalmen. Als de boter te zacht wordt stop je even en zet je het mengsel in de koelkast tot het terug koud genoeg geworden is
- Na die 30 min. haal je het weer uit de koelkast
- En kan je het uitrollen op een stuk bakpapier of een met boekweitmeel bestrooid aanrecht
- Vormpjes uitsteken
- * Of als je nog geen uitsteekvormpjes hebt… sla stap 5 en 6 over en maak met je hand balletjes die je dan plat drukt (dan is een kwartiertje koelkast ook wel voldoende)
- Ongeveer 15 min. bakken op 150° C (of tot ze bruin geworden zijn, want kleine dunne koekjes zijn iets sneller klaar dan grotere of dikkere)
- En dan smullen maar! (of eerst helemaal laten afkoelen als je daar het geduld voor hebt, maar warm/lauw zijn ze ook al njammie)
Zelf een mix van speculaaskruiden maken – recept
Speculaaskruiden kan je kant en klaar kopen, maar je kan ze ook gemakkelijk zelf maken.
Daarvoor meng je volgende specerijen door elkaar en bewaar je ze in een goed afgesloten glazen pot (als je ze niet direct opgebruikt). Je kan zelf ook nog wat variëren met de ingrediënten volgens je eigen voorkeur.
Zo maak je een specerijenmix voor speculaas die jij het lekkerst vindt. De basis bestaat altijd uit kaneel, kruidnagel en nootmuskaat. De rest kan je naar eigen smaak aanpassen.
Afmeten doe je met een klein lepeltje, of als je een grotere portie ineens wil maken kan het ook met een eetlepel.
- 10 x kaneel (ceylon)
- 2 x nootmuskaat
- 2 x kruidnagel poeder
- 1 x gember poeder
- 1 x kardemom
- 0,5 x witte peper (optioneel, vaak wordt dit weggelaten)
- 1 x foelie (optioneel, dit zit niet standaard in speculaaskruiden)
- 1 x gemalen korianderzaad en/of anijszaad (optioneel)
Wat is het verschil tussen speculaas en speculoos?
Speculaas wordt het meest gebruikt en komt ook het meest voor.
Speculoos is de variant die in België ooit ontstond door bakkers die dit koekje ook wilden maken maar (in die tijd) nog geen toegang hadden tot de meer exotische specerijen die in speculaas gebruikt werden en die in Nederland wel al beschikbaar waren (vanuit overzeese kolonies).
Speculoos werd dus gemaakt met kaneel en bruine suiker. Zonder de andere speculaaskruiden. Zoals in de Belgische Lotus speculoos.
mmm lekker.
kan je de roomboter vervangen door kokosolie? zijn dat dezelfde verhoudingen?