Page content

Banaan invriezen – hoe rijpe bananen invriezen?

Banaan invriezen – hoe rijpe bananen invriezen?

Rijpe banaan en vooral ook bevroren banaan is een ingrediënt dat wij in heel wat recepten gebruiken. Bananen uit de diepvries dienen hier vooral om gezonde lekkere bananen-roomijs (zonder suiker, melk of room) mee te maken en voor groene smoothies.

Verse rijpe bananen eerder voor cake, koekjes, bananenbrood, … 

Regelmatig krijgen we de vraag hoe je eigenlijk best je bananen kan invriezen… of je de bananen met schil in de diepvries mag doen… of het in stukjes moet… hoelang ze vooraf in de diepvries moeten zitten voor je er smeuïg roomijs van kan maken…

Banaan invriezen

Hoe kan je best je rijpe bananen invriezen voor later gebruik, of om een voorraadje diepvries bananen aan te leggen om heerlijke smoothies of snel gezonde romige ijsjes mee te maken op een zonnige dag…

Banaan invriezen in stukjes

Toen we pas begonnen te experimenteren met ijsjes en groene smoothies maken met bevroren bananen, deden we ze mooi in kleine stukjes gesneden in de diepvries. Telkens per portie (geschat) in een zakje of doosje, klaar voor gebruik.

Dit heeft echter toch wel enkele nadelen, ontdekten we gaandeweg…

Als je een portie bananen in stukjes gesneden samen invriest, is de kans groot dat de banaan stukjes aan elkaar vast gaan vriezen.

  • Hierdoor kan je de porties niet meer aanpassen door er maar een deel van te nemen ofzo en moet je telkens heel je portie ineens uit de diepvries nemen, ook al heb je maar een kleine hoeveelheid nodig.
  • Hiervoor heb je ook echt per portie een verpakking nodig, een zakje of doosje… en vermits wij afval en plastiek gebruik proberen te beperken… en geen grote voorraad andere alternatieven hebben, is dat niet echt handig.
  • Doordat de banaan stukjes soms erg aan elkaar vastvriezen krijgt je blender het ook heel wat lastiger om het geheel mooi gemixt te krijgen. Je moet al een heel goede krachtige blender hebben om dat zonder problemen voor elkaar te krijgen. De onze is redelijk sterk, maar had het vaak toch erg lastig hiermee en is zelfs een keertje warmgelopen.

Geschilde hele bananen invriezen

Na wat sukkelen met de aan elkaar gevroren stukjes banaan probeerden we eens om de bananen wel geschild, maar in hun geheel in te vriezen. En dat bleek ideaal te zijn :-)

Je kan de bananen los van elkaar laten bevriezen, op een schotel of plateauke ofzo en dan als ze bevroren zijn samen in één grotere zak of doos bewaren. Het blijft achteraf dan vrij eenvoudig om er dan alleen de hoeveelheid bananen uit te nemen die je nodig hebt.

De ganse bevroren bananen kan je heel makkelijk in stukjes breken om ze in je blender te doen. De stukjes zitten dan mooi los van elkaar en mixen veel gemakkelijker.

Je kan precies de hoeveelheid uit de diepvries halen die je nodig hebt, zelfs per halve banaan ofzo.

Banaan met schil eraan invriezen?

Kan je bananen ook met de schil eraan invriezen? Dit is een vraag die al enkele keren in onze mailbox beland is…

Wij hadden het nog nooit geprobeerd eigenlijk, dus antwoordde ik altijd maar gewoon hoe wij het nu doen (en ervoor deden). Maar onlangs hebben we dan toch maar eens geprobeerd of je bananen ook met de schil eraan kan invriezen…

… en konden we vaststellen, dat dit geen goed idee is :-) het invriezen lukt prima en de banaan blijft ook mooi vers en zijn kleur houden… maar er zit één heel groot nadeel aan: bij een bevroren banaan kan je de schil er niet meer (of toch heel moeilijk) afkrijgen.

Onze conclusie dus: Nee, bananen kan je best niet invriezen met de schil er nog aan!

Banaan met schil invriezen

 

Comment Section

5 reacties op “Banaan invriezen – hoe rijpe bananen invriezen?


Door claudia broeke op 6 september 2014

Dank voor het experimenteren, dit was precies wat ik wilde weten!Door Marieke op 12 oktober 2014

Bedankt! dit heeft ons veel geholpen, omdat we vaak de bananen niet zo snel op krijgen. ;)


Door Henk op 5 november 2016

Bedankt voor jullie info. Handig hoor het internet en met dank aan jullie.


Door EcoBioLiving op 5 juni 2017

Met het warme weer vorige week, waren de bananen hier heel snel erg rijp geworden… maar niet zo erg :-) nu is de diepvries voorraad weer aangevuld. Dan kunnen we volgend weekend volop bananen-roomijs maken met de blender (want het gaat weer lekker zonnig worden en richting 30 graden)

Plaats een reactie


*


Phoenix WebsitePhoenix Website